Pašdarinātā stiprā alkohola vēstures pirmsākumi meklējami jau alķīmiķa Razesa traktātā, kas datēts ar 10.gs, kur detalizēti aprakstīta degvīna pagatavošanas recepte. Bet arī pirms tam ar tvaicēšanas metodi tika iegūtas apreibinošas dziras- ne tik ‘’grādīgas’’, bet savus 15 grādus tie saturēja.
Vienmēr atcerieties- Alkohola ietošana ir kaitīga jūsu veselībai!
Latvijā pašgatavoto grādīgo dziru sauc dažādi- kandža, dzimtenīte, paštaisītais, samogons, šmakovka….. Neviens īsti nevar izskaidrot kā latviešu valodā parādījās vārds ‘’kandža’’. Iespējams šo vārdu pie mums ‘’atnesa’’ latviešu karavīri, kuri Krievijas- Japānas kara laikā aizkarojās līdz Korejai, kur ar vārdu ‘’handža’’ iepazina ļoti sliktas kvalitātes šņabi. Lai kā arī to nesauktu, visiem ir skaidrs par ko ir runa.
Un šādi dzērieni tiek gatavoti daudzviet pasaulē, par pamatu izmantojot dažādas izejvielas. No šīm receptēm ir izveidoti nacionālie dzērieni, kurus iespējams nopirkt veikalā. Tāpēc paceļosim pa dažādu valstu dzērienu veikaliem un pameklēsim dzimtenītes (kā man patīk šis nosaukums- skan tik mīļi un pazīstami) radiniekus.