local-stats-pixel

Divdesmit gadu pēc LNNK kongresa- problēmas vecās.5

1989. gada 19. februārī pirmais LNNK kongress pieņēma programmu par neatkarīgas un demokrātiskas Latvijas valsts atjaunošanu. Kongress apsprieda tādus joprojām svarīgus jautājumus kā okupācijas seku likvidēšana, pilsonības, valsts valodas, migrācijas, un pārkrievotās izglītības sistēmas problēmas.

Daudzi bija vīlušies LTF pirmā kongresa nenoteiktībā un sašutuši par melīgajiem apgalvojumiem, ka latviešu tautas karstākā vēlēšanās ir sekot ļeņiniskajiem tautu pašnoteikšanās principiem padomju valstu savienībā.

Galvenā atšķirība no LTF kongrasa bija delegātu vēlēšanās nemelot un nelaipot par pseidosuverenitāti un iespējām sadarboties ar Maskavu. LNNK kongresā uzstājās cilvēki, kam nebija ko zaudēt un kuri neko necerēja sagaidīt no padomju varas. Eduards Berklavs, Einars Repše, Imants Kalniņš, Baiba Pētersone, Juris Dobelis, Ivars Silārs un daudzi citi drosmīgi atmaskoja padomju melus par sociālisma cilvēcīgo seju.

LKP CK birojs, ko vadīja biedrs Vagris, bet locekļi izņemot Soboļevu un Loskutovu bija latvieši- Auškaps, Briļs, Gorbunovs, Klaucēns, Ņukša un Zukulis augsti novērtēja LNNK darbību un pieņēma par kongresu 1.martā speciālu lēmumu.

Protokolā konstatēts, ka LNNK balstās uz antisocialistiskas platformas un visus lēmumus pieņem no separatisma pozīcijām un ak, šausmas, izvirzīts jautājums par zemes denacionalizāciju un ražošanas līdzekļu privātīpašuma atjaunošanu.

LPSR Augstākās Padomes prezidijs, draudot ar kustības aizliegšanu, savukārt 23.martā pieņēma lēmumu, ka LNNK divu mēnešu laikā sava darbība jāsaskaņo ar LPSR konstitūciju. LNNK tika piekārta radikālā ekstrēmisma birka, ko veikli uzturēja padomju prese un daļa LTF vadības kā argumentu iekšpolitiskajā konkurencē.

Atšķirībā no LNNK, Tautas Frontes vadību atbalstīja daudzi tās inteliģences un ,,gaišās nomenklatūras” pārstāvji, kuriem jau padomju laikos gandrīz bija uzcelts komunisms. Viņiem bija piešķirti tautas mākslinieku goda nosaukumi, dzīvokļi un iespējas iepirkties specveikalos. LTF pasākumos tautas un ,,orgānu” iemīļotie mākslinieki un nomenklatūras darbinieki uzvedās tā, lai katram gadījumam, mainoties politiskai varai, neko nezaudētu. Mēs jau neko, mēs tikai par Gorbačova pārbūvi, viņi teiktu, ja uzvarētu pučisti. No viņu remdenajām un piesardzīgajām runām nevarēja saprast, kur ir tā robeža, ko viņi ir gatavi pārkāpt un cik tālu attālināties no Maskavas.

PSRS sabruka un ar pilnu krūti bijušie padomju funkcionāri metās jaunās Latvijas celtniecībā, protams savā izpratnē. Eduarda Berklava kongresa ievadrunā pieminētās okupācijas problēmas- lielais cittautiešu skaits, pārkrievošana, kultūras, izglītības un veselības aizsardzības pagrimums, jūras un upju piesārņošana un nepārtraukti mērdētā tautas pašapziņa, daļēji palikušas joprojām.
28 3 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 5

0/2000
Patlaban nenotiek progresējoša pārsvešošana. Nākošās Saeimas laikā tā varētu atsākties, vai vismaz tai varētu tikt ielikti pamati attiecību politisku uzstādījumu, koncepciju un programmu veidā.
0 0 atbildēt
Nu nezinu, kāda tagad ir nozīme dalīt cilvēkus - pa nacionalitātēm - tieš cilvēku dalīšana arī ir cēlonis konfliktam.
0 0 atbildēt
LNNK bija ap 10000 biedru, kurus uztrauca valodas un tautas liktenis. Latvija ir latviešu mājas, tāpat kā Krievija krievu mājas-skaidri un bez laipošanas. Ar laiku dažādie uzdevumi prasīja dažādus risinājumus un radās daudzas mazās partijas. No krūmiem izlīda lietu bīdītāji un uzsēdās partijām uz galvas. Batjka TB, Šķēle TP, Šlesers LPP/LC. Risinājums ir palielināt biedru skaitu partijās līdz vairākiem tūkstošiem, lai būtu kririskā masa.
0 0 atbildēt
Es vélreiz atkártoju - kas ir konflikta cēloņi? Cēloņi ir no nacionālā, reliģiskā, ideoloģiskā sadalījuma. šādus sadālījums cilvēki absurdā kārtā sāk vidot, lai pasargātu sevi. Tomēr šie paši sadalījumi ir konflikta cēloņi.
0 0 atbildēt
Izlasīju gan rakstu, gan komentārus. Joprojām redzu vecās latviešu vainas, atrautību spriedelējumos no dzīves. Ko dod šie raksti, komentāri, visa latvijas valdība ar latvijas tautu? Ko dod kustības, sabiedriskās orgaizācijas ar saviem ideāliem un lozungiem? Ko dod valsts noslēpums? Katram ir sava taisnība, bet nav nekā kopēja.Kopējam nav jābūt ideālos, bet materiālos. Jebkurš ideālisms un domāšanas veids ved uz rezultātu. Rezultāts ir materiāls.Latvijas laika Civillikums to visprecīzāk definā. Jebkura juridiska kustība vērsta uz materiālu labumu. Tad ko līdz šie ideāli, filozofēšana, ja materiāli latvija ir dimbā. Atbilde tālu nav jāmeklē. Medicīniski- ja sievietei nefunkcionē vairogdziedzeris normāli, var piedzimt kretīns no medicīniskā viedokļa. Jāsecina, ka Latvija (valstsvienības nozīmē) kā māte ir slima.
0 0 atbildēt