local-stats-pixel

"Diena jau rakstīja," jeb cik viegli ir manipulēt (upd)7

Mans nelielais "eksperiments" ir noslēdzies, un varu godīgi līdz galam atbildēt Vilniss jautājumu: kāds "Jaunā Viļņa" tizlajam jokam sakars ar referedumu. Nekāds, vienkārši likās, ka kopā ar skandāliņvideo sekojošo tekstiņu ieraudzīt (un tam oponēt) varētu vairāk cilvēku kā atsevišķi:

"Neesiet taču neaptēsti un neklusiet tos, kas klāsta kaut ko par jūsu "pilsonisko pienākumu" balsot, "attieksmes pret valsti" rādīšanu un tamlīdzīgam lietām. Ja jūs esiet pret, jūsu pilsoniskais pienākums ir darīt visu iespējamo, lai grozījumi referendumā netiktu pieņemti, un labākās izredzes mums ir, ja nesavācas kvorums. Veltiet šo dienu dienu ģimenei, vasaras baudīšani, dārza kopšanai, makšķerēšanai, ogošanai - jebkam, tikai ne iešanai uz balsošanas iecirkni. Citādi vēlāk atkal kaut kur kāds vieds politologs klāstīs, ka tie mazie cilvēki, kas aizgāja balsot pret, kaut ko nebija sapratuši."

Doma par "eksperimentu" radās izlasot un pāršķirstot 52 komentārus pie Dienas raksta ar sekojošo tekstu:

"Diena jau rakstīja, ka, lai referendumu uzskatītu par notikušu tajā jāpiedalās 750 000 balsstiesīgo jeb vismaz pusei no visiem balsstiesīgajiem pilsoņiem."

Es nepārbaudīju, bet pieļauju, ka Diena tik tiešām ir vairākkārtīgi rakstījusi līdzīgus tekstus. Kas ir kopējs manam teikumam par kvorumu un Dienas tekstam? Tas, ka tie abi ir maldinoši. Šim referendumam nav kaut kā, ko varētu nosaukt par kvorumu, vai noteikumu, kad tas uzskatāms par notikušu, un apmēram 750 000 balsstiesīgo pilsoņu ir jānobalso par grozījumiem, lai tie tiktu pieņemti (skat. Satversmes 79. pantu, vai 6. paragrāfu CVK informācijā).

Komentāros pie Dienas raksta bija atrodams gan šāds (deviņreiz ar 5 zvaigznītēm novērtēts) teksts:

"Izskatās ļoti cerīgi, pēc aptaujas var secināt, ka kvorums būs un arī PAR būs vairākums. Tā turpināt tautieši! :)"

gan arī piecreiz ar vienu zvaigznīti nopeltais:

"Ir jaaiziet uz referendumu un janobalso par! Ja 750.000 aiziet un tikai 51% nobalso par, tad ar to nepietiek - par ir janobalso vismaz pusei balsstiesigo, kas Latvija ir ap 1,5 miljoniem."

"Kvoruma ideju" pacentos iedēstīt arī komentāros pie diviem citiem Tribīnes rakstiem par referenduma tēmu, cerot, ka kāds no lasītajiem un referenduma atbalstītājiem (oponentiem) norādīs uz "ābečnieka kļūdu" manos spriedumos. Tomēr, ja vien kādu neesmu palaidis garām, nesagaidīju... Tiem, kuri oponēja, vai spieda īkšķus "kvorumam", lūdzu neņemt ļaunā - te nebija nekāda mēģinajuma panerrot "mazos cilvēkus" :) Tikai mēginajums ilustrēt to:

- cik viegli ir manipulēt ar itkā ļoti vienkāršu un viegli pārbaudāmu informāciju, arī ja tēma ir sabiedrības uzmanības centrā;
- ka arī visādi sevi cildinoša "lielā" medija piebildes no sērijas "papildināts ar ekspertu viedokļiem" nav garantija, ka rakstā nav maldinoša informācija vai "ābečnieka kļūdas".

Rezumējot: šai referendumā runas par kvorumu ir blēņas; mazie cilveki, kuri ir pret, var mierīgi balsot vai nebalsot. Lai kāds arī būtu jūsu lēmums, tam būs galvenokārt politiska nozīme un jēga. Un šo lielumu tā vai šitā grozīšana tik un tā ir un paliks lielo mediju spinmāsteru maizes darbs.
---

Diena, Vita Dreijere: "Amatpersonu un Zatlera nostāja varētu apgrūtināt kvoruma savākšanu"

"Ne tikai atvaļinājumu laiks, bet arī augstu amatpersonu izteiktie aicinājumi nepiedalīties referendumā un Valsts prezidenta Valda Zatlera "sēdēšana uz diviem krēsliem" varētu dot savu artavu, lai apgrūtinātu kvoruma savākšanu. Tā izsakās Dienas aptaujātie eksperti, vērtējot iespējamos apgrūtinājumus, lai sestdien paredzētajā referendumā par grozījumiem Satversmē, kas dotu tautai iespēju atlaist Saeimu, piedalītos nepieciešamais vairākums — vairāk nekā 750 tūkstoši balsstiesīgo."

:)
15 7 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000
piedod, bet man šķiet bezjēdzīgs raksts..
0 0 atbildēt
Beskatoties uz mediju manipulācijām ir jāiet balsot, jo ne jau mēdiju likteni (ietekmi) mēs lemsim. Diezgam vāji argumentēts viedoklis - neejiet, jo mēdiji ir manipulatīvas organizācijas.
0 0 atbildēt
Es neko nesapratu. Tu apgalvo, ka puse no balstiesīgajiem Latvijā ir 1.5 miljoni? Tad kopā ir 3 miljoni balstiesīgo? Pad, ja varētu balsot bērni, nepilsoņi un idioti - kopā Latvijā ir tikai 2.3 milj. iedzīvotāju.
0 0 atbildēt
Nu tad nesaprotu, par ko cepies. Ka kāds Dienas komentāros nav izpratis situāciju? 757 781 - precīzs skaits, cik cilvēkiem jāpiedalās, lai referendums skaitītos noticis. Ņemot vērā, ka tas ir nepāra skailis, neizšķirts nav iespējams. :)
0 0 atbildēt
Nu, bet šis apgalvojums ir pareizs. Kur ir problēma? Vai tad nav jānobalso pusei par grozījumiem? Nav jau teikts, kā tiem 750 000 ir jānobalso. Labi, paviršs lasītājs var pārprast. Bet tāds ja ne tikai to vien pārpratīs.
0 0 atbildēt
nu tad jau Diena pati sev šauj kājā, kā Streips teiktu. :)
0 0 atbildēt
Jātic vien medijiem, jo nav jau kam citam mūsu valstī ticēt.. Politiķiem??? nu, nē...
0 0 atbildēt