local-stats-pixel fb-conv-api

Čagana,pamesta pilsēta Kazahstānā.9

149 6

Atrašanās vieta austrum-Kazahstānas apkaime.Ojekts bija pilnīgi slepens un kartēs tā nebija.

Izveidota 1950.gadā Likvidēta 1995.gadā.

Likvidēšanas iemesli: Objekti pamesti paaugstinātās radiācijas līmeņa dēļ. Nocietinājumus un militāros objektus iznīcināja pēc appusējā miera līguma,pēc PSRS sabrukuma un vienošanās par karaspēka izvešanu.Kā arī armijas izvešana no šī reģiona. Patreizējais stāvoklis-gruvešu kalni un pamestas ēkas.

Vēsture: Čagana (Чаган (Семипалатинск-4)) bija pilsētas tipa apdzīvots apvidus Semipalatinskas apkaimē Kazahstānā,atrodas 74.km attālumā no pilsētas Semipalatinskas,Irtišas(Иртыш) upes krastā.Atrodas pie dzelzceļa stacījas 80 km no Semipalatinskas. Izveidota 1950.gadā,pamesta 1995.gadā pēc Krievijas karaspēka izvešanas.Pilsēta bija paredzēta apmēram 10-11 tūkstošiem iedzīvotāju.Pilsētā bija bērnudārzs,visdusskola, paredzēta 1500 audzēkņiem,stadions,virsnieku nams,visas pārējās celtnes nav tik labi iesakņojušās iedzīvotāju atmiņās,kā veikali apatiekas,ēdnīcas utt.pa Irtišu kursēja baržas un pasažieru ūdens raķetes,bet pie tās krasti bija iecienīta pludmale vietējiem iedzīvotājiem.Galvenokārt iedzīvotāji dienēja un strādāja vietējā lidlaukā.Tur galvenokārt bāzējās tālo lidojumu bombardētāji,kas piedalījās izmēģinājumos ar ātombumbu nosviešanu turpat netālu esošajā poligonā.Laika posmā no 1958.gada līdz 1962.gada poligonā notika visvairāk eksperimentu ar ātombumbu un kodolgalviņu ietaisēmap 80 sprādzieniem.

1995.gadā karaspēks tika izvests,bet pilsētiņa nonāca vietējās pašvaldības pārvaldībā un tika izlapīta un izdemolēta.Ļeņina krūšutēls pie virsnieku nama stāvēja ilgi,gandrīz līdz 2004.gadam.

Krievijas Federācijas prezidenta parakstītā nolikumā tika pieņemts,ka visi Semipalatinskas iedzīvotāji saņems visas tās pašas atlaides un piemaksas,kas paredzēti Černobiļas seku likvidātoriem,jo bijuši patstāvīgā radiācijas ietekmē,sakarā ar izmēģinājumiem Semipalatinskas poligonā,pavēle parakstīta 1993.gada.20.decembrī,taču uz Čaganas bijušajiem iedzīvotājiem šis akts nedarbojās,viņi vienkārši netika tur iekļauti.

Lai gan daudzreiz humānāks bija Kazahstānas valdības pieņemtais nolikums jau pirms Krievijas Federācijas pieņemtā,ka sakarā ar visu Semipalatinskas iedzīvotāju sociālo aizsardzību ,šī pilsēta Čagana tika pasludināta par bīstamu zonu dzīvošanai un paziņots par ilglaicīgu risku kādam tika pakļauti tās iedzīvotāji laika gaitā gūstot apstarojumu 1Sv-1 zīverts ir ļoti liela doza - gadā cilvēks no dabīgiem avotiem saņem apmēram 2,4 milizīvertus lielu radiācijas dozu.Bet Krievijas puse nosauca savus mērijumus par ceturtdaļu mazākus.

Fotogrāfs:Прокопец Алексей.

chagan.ru

Reklāma
Reklāma
Reklāma
« 1  2  3 »
149 6 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 9

0/2000

''šeit bija ''mūžīgā uguns'''' :D:D:D

bet tā labs :)

2 0 atbildēt

atbildot uz element123 komentāru " ''šeit bija ''mūžīgā uguns'''' :D:D:D bet t... " nu tāda kā Brāļu kapos

2 0 atbildēt

mmm, fascinē man tādas vietas...

2 0 atbildēt

kārtējais tavs interesantais raksts. :D ++

2 0 atbildēt

;( cik žēl zaudēt tādu jauku pilsētu

2 1 atbildēt

+

1 0 atbildēt

Tu izcelies! Labā nozīmē!!! +

0 0 atbildēt

pilnīgi Tev piekrīitu! :)

atbildot uz Peleensmur komentāru " mmm, fascinē man tādas vietas... "  

0 0 atbildēt

labs raksts

2 4 atbildēt