local-stats-pixel fb-conv-api

Blast from the past:JL vēlas pārstāvniecību uzņēmumu padomēs2

Ar ciešamu meklētāju aprīkots bezmaksas mediju rakstu arhīvs ir dikti laba lieta vienam zinātkāram mazajam cilvēkam ... :)

Trīs svarīgi principi no (kādreizējiem?) JL priekšstatiem par uzņēmumu padomju iecelšanu:

- uzņēmumu padomēs, atšķirībā no valdēm, nebūt nav jābūt profesionāļiem;
- svarīga ir ir visu koalīcijas partiju klātbūtne padomēs, lai arī tās un ne tikai attiecīgo nozaru politiskā vadība varētu pilnvērtīgi sekot līdzi uzņēmumos notiekošajam;
- ja vietu nepietiek, padome jāpalielina...

___
"Jaunie savējie", Aivars Ozoliņš, Diena, 11. marts (2003)

"Nupat ir galīgi atrasts tas pamata bruņurupucis, uz kura Repšes politiskā visuma modelī stāvēs trīs deklarēto principu ziloņi. Atklātības, godīguma un profesionalitātes kritērijs būs partijiskā piederība.

Nekā jauna? Nesakiet vis. Partijas piederība kā godīguma un visa pārējā kritērijs jaunajos laikos atšķirībā no vecajiem tiek postulēts pavisam godīgi. Un īstenots atklāti centralizēti. Ministrijām ir godīgi izsūtītas anketas, kurās ir jāieraksta ministriju pakļautībā esošu valsts uzņēmumu padomju pašreizējo locekļu «vārds, uzvārds», tad «partijas piederība», un ir atklāti norādīts vēlamais četru valdošo partiju pārstāvju skaits konkrētajās padomēs.

Pēdējā ailītē jāuzrāda, «kas nosaka darbinieka neaizstājamību», taču tas laikam domāts izņēmuma gadījumiem. Jo, pirmkārt, kā zinām no boļševiku laikiem, neaizstājamu darbinieku nav. Otrkārt, kā rakstīts anketas preambulā, mērķis ir «īstenot vienotus principus valsts uzņēmumu padomju personāla un skaitliskā sastāva izvēlē», un šie principi būtu - «kandidatūru izvēle jāveic tā, lai tiktu nodrošināta (..) visu koalīcijas partiju pārstāvju klātbūtne padomē». Ja vecos, politiski nepareizos, nevar vienkārši izmest, tad «padomes skaitliskais sastāvs ir jāpalielina līdz nepieciešamajam»."


"JL vēlas pārstāvniecību uzņēmumu padomēs", Ināra Egle, Diena, 21. decembris (2004)

"Lai sekotu līdzi procesiem svarīgos uzņēmumos, Jaunais laiks pirmdien lūdzis koalīcijas partnerus dot iespēju partijai deleģēt pārstāvjus uzņēmumu padomēs, Dienu informēja partijas līderis Einars Repše. JL nepretendē uz vietām šo institūciju valdēs, kurās esot jādarbojas profesionāļiem. JL vēlme ir iegūt pārstāvniecību Satiksmes ministrijas, Zemkopības ministrijas un Ekonomikas ministrijas pārraudzībā esošo uzņēmumu padomēs. Zināms, ka, piemēram, Latvenergo padomē JL vēlas deleģēt divus pārstāvjus, no kuriem viens ieņemtu padomes priekšsēža amatu.

(..)

Jāatgādina, ka vairāki JL pārstāvji amatus padomēs zaudēja laikā, kad partija bija opozīcijā. E.Repše sacīja, ka JL lūgums partneriem esot loģisks, lai nodrošinātu līdzsvaru visu partneru pārstāvniecībā uzņēmumu padomēs un partija pilnvērtīgi varētu sekot līdzi tajās notiekošajam."

Dati kontekstam un pašreizējais risinajums:

"Sapurina partiju barotni", Ināra Egle, Diena, 14. novembris (2008)

"I.Godmanis Saeimu informēja, ka saskaņā ar Uzņēmumu reģistra sniegto informāciju Latvijā ir 134 valsts kapitālsabiedrības, 552 pašvaldību kapitālsabiedrības. Kopā 686 kapitālsabiedrībās ir 1247 valdes locekļi, bet valsts uzņēmumu padomēs 2007.gadā strādājuši 168 locekļi.

Pilsoniskās savienības līdere Sandra Kalniete sēdē atgādināja, ka pieprasījuma mērķis bijis panākt premjera un varas partiju rīcību, lai "ierobežotu šo partijām pietuvināto savējo barotni, no kuras nodokļu maksātāju nauda tiek pārpumpēta ar starpkabatu palīdzību partiju kasēs". Premjers norādīja, ka valdība jau ir vienojusies par pārstāvju skaita samazināšanu uzņēmumu padomēs un valdēs, liedzot vienai personai tajās ieņemt vairāk nekā trīs amatus. Tāpat ir samazināts arī padomju locekļu skaits. I.Godmanis sēdē arī atgādināja, ka tagad apstrīdētie noteikumi ir tapuši laikā, kad pie varas bijuši politiskie spēki, kas pašlaik uzstājas no opozīcijas, ar ko domāts Jaunais laiks (JL)."
8 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
Lai arī tīri teorētiski mēs protams varētu pieļaut domu, ka JL izdomāja par padomēm nesavtīgu iemeslu vadīti (to, starp citu, var noskaidrot, ja uzzina, kādas bija JL laikā algas šādiem padomju locekļiem), tad tik un tā ir labi to zināt! Paldies! Labs raksts :)
0 0 atbildēt
Nav par ko :)
0 0 atbildēt