local-stats-pixel fb-conv-api

ASV daiļslidošanas izlases liktenīgais reiss 1961.gadā8

101 2

Ar augstām cerībām ASV daiļslidošanas delegācijas pārstāvji 1961.gada Valentīndienā iekāpa aviokompānijas Sabena lidmašīnā Boeing-707, kurai bija viņus janogādā uz pasaules čempionātu Prāgā, Čehoslovākijā. Uz klāja atradās iespaidīga jauno talantu kolekcija - īpaši jāizceļ tikai sešpadsmit gadus jaunā Lorensa Ouena, kura tikko bija kronēta par valsts jauno "ledus karalieni"pēc iespaidīgas uzvaras ASV daiļslidošanas čempionātā. Tikai dažas dienas pirms liktenīgā reisa jauniete bija nokļuvusi uz slavenā sporta žurnāla "Sports Illustrated" vāka, kurā bija redzama spilgti sarkanā daiļslidošanas kostīmā ar parakstu apakšā: Amerikas daudzsološākā jaunā slidotāja.

Taču Ouena, viņas komandas biedri un treneri Prāgā nekad neieradās, jo veicot nosēšanos Beļģijā, Bergā "Boeing 707" zaudēja stabilitāti gaisā un nogāzās netālu no lidostas esošajā laukā. Bojā gāja visi 72 lidmašīnā esošie cilvēki, kā arī kāds vietējais fermeris kuram trāpīja lidmašīnas atlūzas. Bojāgājušo vidū bez jau pieminētās Lorensas Ouenas, bija ASV čempions vīriešu daiļslidošanas sacensībās 1961.gadā Bredlijs Longs, Maribela Ouena (Lorensas māsa) un Dadlijs Ričardss, kuri plūca uzvaras laurus 1961.gada ASV daiļslidošanas sacensībās pāriem, un deviņkārtējā ASV daiļslidošanas čempione Maribela Vinsona Ouena un citi izcili ASV jaunās paaudzes daiļslidotāji.

Izmeklētājiem tā arī neizdevās noskaidrot nelaimes patiesos cēloņus. Visticamāk to izraisīja kāda mehāniska kļūme. Upuru skaita ziņā šī bija lielākā avionelaime, kurā ieaistīta kāda ASV sporta komanda līdz 1970.gada novembrim, kad Rietumvirdžīnijā mežā nogāzās lidmašīna kurā atradās visa Māršalas universitātes amerikāņu futbola komanda, kuri atgriezās mājās pēc izbraukumā gūtās uzvaras. Arī tur izdzīvojušo nebija.

Neaptveramais zaudējums satrieca amerikāņu nāciju līdz sirds dziļumiem. Tobrīdējais ASV prezidents Džons F. Kenedijs Baltā nama izplatītajā paziņojumā sacīja: "Mūsu valsts ir zaudējusi unikālu jaunu, talantīgu un perspektīvu sportistu komandu, kuri bija sagādājuši prieku cilvēkiem visā pasaulē. Es un Žaklīna izsakām visdziļāko līdzjūtību visu bojāgājušo sportistu radiniekiem un draugiem." Kenediju šī traģēdija skāra personiski, jo pāru slidotājs Dadlijs Ričardss bija tuvs prezidenta un viņa brāļa Teda draugs, un viņi kopā bija pavadījuši vairākas vasaras Kenedija privātajā rezidencē Masačūsetsā.

Par spīti faktam, ka dažas nacionālās izlases jau bija ieradušās Prāgā uz pasaules čempionātu, kam bija jāsākās 22.februārī, tas aiz cieņas pret bojāgājušajiem amerikāņu sportistiem tomēr tika pārcelts uz nākamo gadu.

ASV daiļslidošanas programmu šī traģēdija un tik daudzu jaunu slidotāju zaudējums skāra ļoti smagi. Pirms tās, ASV bija daiļslidošanas lielvalsts, kas kopš 1948.gada vīriešu sacensībās bija izcīnījusi uzvaru visās Olimpiskajās spēlēs (ASV sievietes ieguva olimpisko zeltu 1956. un 1960.gadā). ASV daiļslidošanas federācijas viceprezidents tolaik prognozēja, ka būs nepieciešami divi līdz četri gadi lai amerikāņu daiļslidošana atgūtu savu kādreizējo spožumu. Un viņš nebija tālu no patiesības: pēc pieciem gadiem 17 gadus vecā Pegija Fleminga tika pie zelta 1966. gada pasaules čempionātā, pēc tam pie zelta medaļas 1968. gada Olimpiskajās spēlēs Grenoblē Francijā.

Neilgi pēc traģēdijas tika izveidots liktenīga reisa upuru piemiņas fonds, lai piedāvātu finansiālu atbalstu daudzsološiem amerikāņu daiļslidotājiem.

101 2 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Vairākas valstis neatļauj lidot visai komandai vienā lidmašīnā, tāpat kā augstākajām amatpersonām.

8 0 atbildēt

Labs raksts,nezinaaju par sho notikumu...

7 0 atbildēt

Vēsture no kuras jāmācās, labs raksts. Turpini tāpat 🙂

6 0 atbildēt

Slikta zīme - fotografēties pirms lidojuma

5 0 atbildēt

Nebija zināms!+++

3 0 atbildēt

Skumji! Nelaimes diemžēl notika un notiks.

2 0 atbildēt

Labs raksts. Bija patīkami un interesanti lasīt.👍

0 0 atbildēt

😰

0 0 atbildēt