local-stats-pixel fb-conv-api

4 interesanti fakti par vali6

56 2

Valis ir 2 miljonus dolāru vērts

Starptautiskās Valūtas fonda ekonomisti ir vārda burtiskā nozīmē noteikuši cenu pasaules lielākajam zīdītājam. Sarežģītie aprēķini liecina, ka liels valis mūža laikā rada aptuveni divus miljonus dolāru jeb apmēram 1 800 000 eiro lielu vērtību. Aprēķinos ietulpst, piemēram, vaļa kā ekotūrisma vērtība un tāvērtība kā CO2 uzkrājējam savā milzīgajā ķermenī.

Vaļveidīgo seņči zaudēja gēnus

Kad vaļveidīgo priekšteči kļuva par ūdens dzīvniekiem, tie zaudēja vismaz 85 gēnus. Tā liecina vācu zinātnieku veiktais zobenvaļu DNS analīzes. Gēni, kuri pirmstam regulēja, piemēram, siekalu sintēzi un plaušu darbību mainīga spiediena apstākļos, jaunajā vidē kļuva lieki vai pat traucējoši.

Peldēšana "sunītī" bija veiksme.

Fosīlijas liecina, ka pirmie vaļi radās tagadējā Indijā un tie peldēja tādā veidā, kā mūsdienās peld četrkājainie sauszemes dzīvnieki. Nesen Senegālā atklāts 42 miljonu gadu sens skelets rāda, ka, peldot "sunītī", pirmie vaļi varētu būt merojuši ceļu visapkārt Āfrikai uz Atlantijas okeānu.

Narvalis ir ģenētiski vārgs

Dāņu zinātnieku veikts DNS analīzes liek domāt, ka narvaļu populācijā ir ļoti niecīga ģenētiskā daudzveidība. Tā ir trīsreiz mazāka nekā Pandām. Ģenētiskā daudzveidība ir svarīga, lai sugas pārstāvji būtu veselīgi un krīzes, tāpēc zinātnieki bažījas par to, kā narvalis pārcietīs siltāku klimatu.

56 2 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000