Kartupeļi ir viena no iecienītākajām piedevām, taču to vārīšana dažkārt šķiet ilga un laikietilpīga. Par laimi, ir veidi, kā šo procesu ievērojami paātrināt, nezaudējot ne garšu, ne kvalitāti. Šajā rakstā piedāvājam 3 praktiskus ieteikumus, kā izvārīt kartupeļus rekordlaikā un ātrāk tikt pie gardas maltītes.
3 ieteikumi, kā izvārīt kartupeļus rekordlaikā3
Izvārīt ātri ir tāds nosacīts apzīmējums, jo nevienam nav noslēpums, ka kartupeļiem, atšķirībā no, piemēram, griķiem, ir jāveic priekšapstrāde jeb tie ir jānomizo. Kam roka uztrenēta, kartupeļu nomizošana aizņems vien dažas minūtes.
Bet pašu vārīšanu gan var paātrināt, ņemot vērā trīs vienkāršus padomus:
Pirmkārt, kartupeļus sagriez vienādos un mazākos gabalos kā ierasti. Piemēram, ja lielākus kartupeļus parasti pārgriez uz pusēm, tad, lai viss notiktu raitāk, griez četrās daļās.
Otrkārt, izvēlies lielāka izmēra katliņu, lai kartupeļi tajā neguļ viens virs otra vairākās rindās. Ideāli, ja vari tos izkārtot vienā kārtā, ja ne, tad ne vairāk kā divās. Tas ļaus ūdenim labāk cirkulēt un ātrāk, vienmērīgāk izvārīs katru dārzeņa gabaliņu.
Treškārt, kamēr mizo kartupeļus, sagatavo karstu ūdeni. Ideāls palīgs – elektriskā tējkanna. Kartupeļi sāks vārīties, tiklīdz uzlikti uz plīts un pārlieti ar verdošo ūdeni. Citādi vēl ir allaž jāgaida, kamēr uzvārās ūdens, un tikai tad sākas dārzeņu gatavošanās.
Izmantojot šos trīs ieteikumus, vārīšanu var saīsināt pat līdz 15 minūtēm.