Iedomājieties, ka esat šefpavārs un nesen esat izgudrojis jaunu garšīgu ēdienu. Tagad jums ir vēl viens uzdevums - kā nosaukt to. Galvenās grūtības slēpjas faktā, ka nosaukumam ir ne tikai jāatspoguļo jauno labumu koncepcija, bet arī jābūt neaizmirstamam. Un kā to var panākt? Daudzi pavāri izmanto abpusēji izdevīgu triku, nosaucot ēdienus slavenību, honorāru un mākslinieku vārdā. Daži nekautrējas un kulinārijas šedevriem piešķir savus nosaukumus. Kāpēc gan kautrēties?
13 neaizmirstami slaveni ēdieni un deserti, kas nosaukti īstu cilvēku vārdā246
Lucien Olivier - salāti "Olivier"
Olivjē salātus 1860. gadā izgudroja Maskavas Ermitāžas restorāna dibinātājs, krievu izcelsmes franču šefpavārs Lusjēns Olivjē. Patiesā salātu recepte joprojām ir noslēpums, neskatoties uz to, ka galvenās sastāvdaļas bija zināmas. Tas bija iemesls daudzām leģendām, kas saistītas ar pašu ēdienu un tā radītāju.
Franz Sacher - Sacher kūka.
Kūka mantojusi tās veidotāja Franča Sahera vārdu. Ir leģenda, ka konditors izdomāja nevainojamas šokolādes kūkas recepti, kad viņam bija tikai 16 gadu. Kādu dienu princis Venzels fon Meternihs uzdeva jaunajam Saheram celt galdā kādu neparastu kūku. Francs izmantoja visas savas prasmes un iztēli, lai izveidotu jaunu recepti. Eksperiments izrādījās tik veiksmīgs, ka deserts kļuva populārs daudzās pasaules valstīs un saglabājies līdz mūsdienām.
Mēklenburgas-Štrēlicas Šarlote - Šarlotes pīrāgs.
Karalienei Šarlotei pieder recepte saldajam desertam no mīklā ceptiem āboliem. Deserts ir guvis popularitāti daudzās pasaules valstīs.
Vittore Carpaccio - gaļas ēdiens "Carpaccio"
Pirmo reizi karpačo tika pagatavots pagājušā gadsimta vidū. Šis ir ēdiens, kas sastāv no plānām liellopa gaļas šķēlītēm, tomātiem un parmezāna. Itāļu restorāns to nosauca slavenā renesanses mākslinieka Vitores Karpačo vārdā, kura gleznās dominēja sarkanās nokrāsas.
Džons Montagu, 4. Sendvičas grāfs — uzkoda "Sendvičs"
Montagu ļoti mīlēja ēdienu un tiltu. Vairāk par visu viņš dievināja maizi ar rostbifu. Kādu dienu citas spēles laikā viņš pavēlēja pavāram ielikt gaļu starp divām maizes šķēlēm. Pēc grāfa domām, šāda pieeja ļautu nesasmērēt rokas un attiecīgi arī kārtis. Domājams, ka tas noticis ap 1762. gadu.
Balerīna Anna Pavlova - deserts "Pavlova"
Spilgts un smalks deserts savu nosaukumu ieguvis par godu leģendārajai balerīnai Annai Pavlovai. To izgudroja šefpavārs Alberts Sakss. Kādu dienu viņš redzēja balerīnas uzstāšanos un bija tik pārsteigts, ka nolēma kaut kādā veidā iemūžināt viņas skaistumu ar ēdiena gatavošanas palīdzību.
Savojas Margherita - Pica "Margherita"
Ir leģenda, saskaņā ar kuru Margherita no Savojas, būdama savā vasaras rezidencē netālu no Neapoles, vēlējusies nogaršot īstu neapoliešu picu (tolaik to uzskatīja par nabadzīgo ēdienu). Picērijas īpašnieks Rafaelo Esposito karalienei uzdāvināja divas tradicionālās picas un vienu autora picu. Tieši autores versija Margaritai patika visvairāk. Pica tika pagatavota Itālijas valsts karoga krāsās. Tajā bija sarkani tomāti, mocarella un baziliks. Pēc tam Esposito savu picu nosauca par "Margherita" par godu karalienei.
Dzejnieks Frīdrihs Šillers - deserts "Šilera cirtas"
Kas to būtu domājis, ka pazīstamās kārtainās mīklas tūbiņas ar krējumu ir nosauktas dzejnieka Frīdriha Šillera vārdā. Radītājs bija pazīstams ne tikai ar saviem dzejoļiem, bet arī ar nevainojamām lielām cirtām. Viņi tik ļoti iedvesmoja vācu kulinārijas speciālistus, ka viņi nevarēja neizdomāt ēdienu, kas būtu viņiem līdzīgs.
Grāfs Aleksandrs Grigorjevičs Stroganovs - ēdiens "Stroganovs"
Ēdiens nosaukts grāfa Aleksandra Grigorjeviča Stroganova vārdā. To izgudroja viens no grāfa šefpavāriem, kurš veiksmīgi apvienoja franču un krievu virtuves, kā rezultātā dzima viens no gardākajiem kulinārijas šedevriem.
Restorāns Caesar Cardini - Cēzara salāti.
Daži maldīgi uzskata, ka populārie zaļumu un grauzdiņu salāti ir nosaukti senās Romas valdnieka Jūlija Cēzara vārdā. Patiesībā ēdiens mantojis tā radītāja meksikāņu restorāna Cēzara Kardīni vārdu. Viņš to izdomāja Tihuanā 1924. gadā.