local-stats-pixel fb-conv-api

10 interesanti fakti par Olimpiskajām spēlēm9

136 0

Vai zināji, ka McDonald's reiz dalīja bezmaksas burgerus katru reizi, kad ASV ieguva medaļu?

Franču daiļslidotāja Surija Bonalī (Surya Bonaly) nokrita sava priekšnesuma laikā Nagano 1998. Viņa zināja, ka kritiena dēļ neuzvarēs, tāpēc nolēma pasaulei palikt atmiņā ar ko citu. Viņa izpildīja paņēmienu, kas bija aizliegts kopš 1976. gada – apmeta salto atmuguriski un piezemējās uz vienas slidas. Sacensībās viņa neuzvarēja, bet neviens cits šo triku joprojām nav atkārtojis.

Pols Makartnijs nopelnīja iespaidīgu vienu mārciņu (1,57 USD) par savu uzstāšanos 2012. gada Londonas Olimpisko spēļu atklāšanā. Lai gan viņš un visi citi uzstājās no savas labas gribas, neprasot atlīdzību, bija nepieciešams noteikt kaut kādu samaksu, lai juridiski viss būtu korekti.

Tā paša gada Olimpisko spēļu rīkotāji uzrunāja Bilu Kurbišleju (The Who menedžeri), lai pajautātu, vai viņu bundzinieks Keits Mūns gribētu uzstāties pasākumā. Viss jau būtu jauki, ja vien Mūns tolaik nebūtu miris jau 34 gadus. Kurbišlejs atbildēja: ‘’Ja varat sadabūt apaļu galdu, pāris glāzes un sveces, mēs varētu mēģināt viņu izsaukt.’’

Laika posmā no 1912. līdz 1954. gadam Olimpiskajās spēlēs tika pasniegtas medaļas arī gleznošanā, arhitektūrā, literatūrā, mūzikā un tēlniecībā, vienīgi šiem darbiem bija jābūt ‘’sporta koncepta iedvesmotiem’’. Ar laiku gan šīs kategorijas izzuda, jo to dēļ biaj grūti nodalīt profesionāļus no amatieriem.

Uz 2000. gada Olimpiskajām spēlēm Austrālija pasūtīja 70 000 prezervatīvu. Olimpisko spēļu pusē tie izbeidzās, tāpēc tika pasūtīti vēl 20 000. Nākamajās Olimpiskajās spēlēs Atēnās Durex ziedoja 130 000 prezervatīvu ‘’lai pasaules līmeņa sportistiem būtu plūstošāks sniegums gan arēnā, gan palagos’’. 12 gadus vēlāk Riodežaneiro Olimpisko spēļu ciematiņam pasūtīja nu jau 450 000 prezervatīvu, kas sanāk 42 gabali katram sportistam.

2002. gada ziemas Olimpisko spēļu laikā Austrālijas sportists Stīvens Bredburijs krietni atpalika no četriem priekšā esošajiem konkurentiem. Kad pirmie četri sportisti savā starpā sapinās un nogāzās, Stīvens varēja izvairīties no sadursmes un paslidot garām. Rezultātā viņš ieguva jebkad pirmo zelta medaļu ziemas spēlēs Austrālijai.

1904. gada Olimpiskais maratons bija viens no visu laiku trakākajiem maratoniem. Daudzi dalībnieki maratonu pirms tam nebija skrējuši, ieskaitot vīrieti, kurš uz sacensībām ieradās uzvalka biksēs. Skriešanas celiņam nebija seguma, tāpēc dalībniekiem bija jāpacieš putekļu mākoņi, kas apgrūtināja elpošanu. Viens no dalībniekiem sacensību vidū kļuva izsalcis, tāpēc iegriezās vietējā ābeļdārzā. Pēc tam, kad no bojāto ābolu apēšanas viņam sasāpējās vēders, sportists nolēma pagulēt diendusu. Tikai 14 no 32 dalībniekiem šķērsoja finiša līniju. Un sākotnējais uzvarētājs tomēr īsti nebija uzvarētājs, jo izrādījās, ka viņš 18 kilometrus nobraucis ar auto pēc tam, kad kājā iemetās krampis. Beigu beigās zelta medaļu ieguva Tomass Hiks, kuru pāri finiša līnijai pārnesa treneri, jo sportistam sākās halucinācijas jau tad, kad līdz beigām bija atlikuši 32 kilometri (no kopējiem 40).

Lietuvas basketbola komanda nevarēja atļauties piedalīties 1992. gada Olimpiskajās spēlēs (jo nesen bija sabrukusi PSRS), bet viņus patīkami pārsteidza negaidīts sponsors – grupa Pateicīgie Mirušie (The Grateful Dead). Grupa daļu nepieciešamo līdzekļu ziedoja, bet daļu palīdzēja olimpiešiem nopelnīt, ļaujot viņiem pārdot savas ar Olimpiskajām spēlēm saistītās preces. Galu galā komanda ieguva bronzas medaļu.

Par godu Olimpiskajām spēlēm Losandželosā McDonald’s piedāvāja bezmaksas burgerus, frī un kolu ‘’katru reizi, kad ASV iegūst medaļu’’. 1984. gadā PSRS nolēma boikotēt Olimpiskās spēles, kā rezultātā ASV ieguva rekordlielu skaitu medaļu. McDonald’s restorānos ātri vien izsīka hamburgermaizīšu krājumi. Viens no McDonald’s pārstāvjiem izteicās, ka tā bija milzīgi populāra un pavisam noteikti dārgākā kampaņa uzņēmuma vēsturē.

Katra sporta veida 8 labāko rezultātu uzrādītāji saņem Olimpisko diplomu. Zelta, sudraba un bronzas medaļu ieguvēju diplomi saskaņoti ar viņu medaļām, kamēr pārējo vietu ieguvējiem tiek izsniegti vienkāršāki diplomi. Tradīcija aizsākās 1896. gadā un tolaik diplomu ieguva tikai pirmās vietas ieguvējs. Astoņi diplomi tiek izsniegti kopš 1984. gada.

136 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

To 2002 gada slidojumu šorttrekā redzēju 🧐. Tam austrālietim jau pirms šī slidojuma vairākkārt paveicās 🙈.

Diāna, tik viņš nepaslēpoja garām!😂

5 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Interesanti!!!

0 0 atbildēt

Austrālietis pusfinālā tikai pateicoties vienam diskvalificētam sportistam, pēc tam pusfinālā jau atkal bija kritiens un diskvalifikācijas, bet austrālietis tika sveikā cauri. Un finālā bija atpalicis no 4 pirmajiem, tāpēc izvairījās no masu kritiena pēdējā līkumā.

0 0 atbildēt