local-stats-pixel fb-conv-api

henna mehindi7

     Hennas zīmējumiem ir sena tradīcija

         Tradicionāli ar hennu tiek izdaiļotas līgavas pirms kāzu dienas, naktī, ko sauc par «Hennas nakti» Indijā, Vidusāzijā un Āfrikā. Henna nes veiksmi un izdaiļo līgavu. Abiem - gan topošajam vīram, gan topošajai sievai - pirms laulībām ir «Hennas nakts».

           Henna - tas ir krūms, kura lapas samaļot iegūst pulverveida vielu, no kura tālāk veido pastai līdzīgu masu, ar kuru veido hennas zīmējumus.

           Runājot par vēsturi, tetovēšanas prasme bija apgūta jau vairāk nekā pirms 5000 gadiem un par tās pozitīvajām īpašībām zināja jau tad: henna savelk poras un izlīdzina ādas krāsu. Turklāt tās antibakteriālā iedarbība novērš nepatīkamas smaržas. Tā ir labi pazīstama kā dabisks produkts, ideāla matu krāsa. Senatnē to izmantoja arī nagu krāsošanai.

            Indijā un arābu zemēs grūtnieces iezieda vēderu un galvu ar hennas masu, lai mazinātu karstuma viļņus, galvassāpes un drudzi. Austrumnieki arī košļā mazus hennas zariņus, lai novērstu nepatīkamu smaku mutē.

            Dažreiz uz svinībām cilvēki apgleznoja arī savus dzīvniekus - ēzeļus, zirgus un suņus.

            Dažādi ķermeņa zīmējumi bija ar īpašu nozīmi. Valdzinājuma zīmes, rotas rokām un kājām, arī aizsardzības zīmes pret sliktiem gariem - tās bija kā valoda.

          Dažādu rakstu nozīmes tika mutiski nodotas no paaudzes paaudzē. Katrai tautai hennas ornamenti bija citādi, taču bieži ar līdzīgu nozīmi.

                           Ārstnieciskās īpašības

           Hennas krāsu nianses svārstās no blāvi oranža toņa līdz pat tumši melnai - atkarībā no tā, kad un kur hennas auga lapiņas vāktas. Svaiga henna no karsta klimata apvidus ir ar tumšāku krāsu toni.

             Hennas vislabākā noturība ir uz plaukstām un pēdu virspuses, jo tur āda ir savādāka.

              Hennas zīmējums uz ādas turas 7 - 30 dienas.

           Atšķirībā no tetovējuma, hennas zīmējuma izveidošana nav sāpīga, tā rada patīkamu atsvaidzinošu sajūtu un labi smaržo.

             Hennu var lielot gan tumšas ādas krāsas cilvēki, gan arī gaišas ādas cilvēki.

              Pirmajās 48 stundās pēc hennas uzklāšanas uz ķermeņa tā oksidējas un iegūst savu tumšāko un spēcīgāko toni.

            Hennai piemīt arī ārstnieciskas īpašības - tā stiprina ādu un nagus, aizkavē to sausināšanos. Tai ir antibakteriālas un pretsēnīšu īpašības un tā izveido aizsargslāni pret saules stariem.

               Pie mums henna ir pazīstama kā matu kopšanas līdzeklis. Sievietes, kuras regulāri lieto hennu, iegūst sarkanīgus, zīdainus un ļoti veselīgus matus. Hennu, ko izmanto matu krāsošanai, ārstē arī ādas slimības, remdē galvassāpes un atvēsina sakarsušu ādu.

                  Hennas zīmējumi nav reliģisku rituālu sastāvdaļa, tā ir daļa no tautas svētkiem. Tādēļ šīs mākslas veids ir neitrāls un nav «pret» kādu no reliģijām.


                     Hennas pagatavošana

              Lai pagatavotu hennas pastu, nedrīkst izmantot hennas krāsu, kas ir paredzēta matu krāsošanai. Hennas pulveris nekad nav melns. Jāizvēlas tikai droša, sarkanbrūna dabīga henna. Nekad nelietojiet kādu no «melnajām hennām», kas satur paraphenilenediaminu. Tas var sabojāt kā mākslinieka, tā klienta ādu, izraisot alerģisku reakciju.

                  Hennas pulverim pievieno svaigu citronu sulu - tik daudz, lai tā būtu tik bieza kā tomātu pasta. Tad sajaukto maisījumu apsedz ar plastikāta vāku un ļauj stāvēt 12 stundas aptuveni 210C temperatūrā. Hennai pirms sajaukšanas droši var pievienot tēju, kafiju vai cukuru, tas radīs citādu krāsas niansi. Tumšāku krāsu var iegūt, ja hennas pastai pievienosiet dažus pilienus tējas koka vai lavandas eļļas. Pievienojot cukuru, hennas pasta kļūs līdzenāka un vieglāk klājama.

                  Kad pasta ir nostāvējusies, pirms pašas lietošanas, to vislabāk izberzt caur smalku sietu, lai atdalītu sīkos zariņus un lielākas pastas pikas. Tas palīdzēs veidot smalkākas, precīzākas zīmējuma līnijas.

                Noteikti nedrīkst aizmirst uzvilkt plānus cimdiņus, pretējā gadījumā rokas vienmērīgi iekrāsosies no sākuma oranžas, bet pēc oksidēšanās - brūnas.


                        Zīmēšana ir vienkārša

           Pirms zīmēšanas uz ādas noteikti nāksies patrenēties hennas zīmēšanā uz papīra.

            Pēc hennas uzgleznošanas to apstrādā ar vati, kas samitrināta cukurūdenī, un, kad tas nožuvis, apslacina ar citronu sulu.

            Lai iegūtu greznāku izskatu, var uzpūst matu laku vai līmes, spīdumiņu un ūdens sajaukumu. To var padarīt interesantāku, papildinot gleznojumu ar krāsainiem vai caurspīdīgiem «Swarovski» kristāliņiem.

          Siltums palīdzēs hennas zīmējumam iegūt tumšāku toni. Kad henna būs uzklāta uz ādas, to var nostiprināt ar siltu tvaiku, turēt siltumā vai arī ietīt apgleznoto vietu siltā audumā. Olīveļļa atdzīvinās tetovējuma krāsu un piešķirs rakstam mirdzumu.

           Hennu vislabāk ir zīmēt vakarā, lai visu nakti tā varētu palikt neskarta un labāk iedarboties, optimālais laiks - 12 stundas. Kad henna sakaltusi, to nedrīkst nomazgāt, bet tā ir jānobirdina.

           Hennas zīmējums tetovēšanas salonos maksā, sākot ar septiņiem latiem, atkarībā no sarežģītības un lieluma.


                        Ķerieties pie darba

            Indijā sievietes mācās hennas mākslu speciālās skolās. Tur hennas gleznojums maksā ļoti lēti un tiek uzgleznots pāris minūtēs.

           Tā kā henna Indijā ir tradicionāls kāzu elements, un kāzas var ilgt līdz septiņām dienām, kvalitatīvai hennai ir jāturas vismaz septiņas dienas. Jaunākā mode Indijā ir veidot daudzkrāsainu hennu, kura tiek iegūta, hennas pulverim pievienojot dažādas krāsvielas. Šādi ir iespējams iegūt ļoti daudzas krāsu nianses.

                Šobrīd Latvijā ir dzirdami vairāk jautājumu par hennu nekā sniegtas zinošas atbildes, kas liecina par to, ka profesionāļu šajā jomā nav daudz. Svarīga ir hennas kvalitāte, un ar tās veidošanu nedrīkst steigties. Pirms hennas krāsošanas iesaku vairāk uzzināt par hennu, jo Latvijā ir dzirdami tikai nostāsti un sava labā vai sliktā pieredze. Iesaku atrast profesionāli, kas uzgleznotu jūsu skaistāko hennas zīmējumu!

Reklāma
Reklāma
Reklāma
32 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000

Vajag drošu roku,lai zīmmējums izdotos.

0 0 atbildēt

atbildot uz aijulis komentāru

jap, es pati zīmēju hennas un zinu ka ar pacietību jārēķinās, tad arī zīmējums sanāk smuks

0 0 atbildēt

smuki

0 0 atbildēt

skaisti

0 0 atbildēt

atbildot uz OOO komentāru " nenoliegsu, gribetu pameginat " ja esi netaalu no jelgawas waru piedaawaat kko uzziimeet, jo es aizraujos diezgan nopieni jau ar to  

0 0 atbildēt

atbildot uz rausiitskenijs komentāru " ja esi netaalu no jelgawas waru piedaawaat kk... " Cik maksaa?  

0 0 atbildēt