local-stats-pixel fb-conv-api

Pieliekamo matu popularitāte Āfrikā 🌍👩🏿‍💼1

56 0

Sveiki,

Es gribu pastāstīt par vienu biznesa sektoru, kurš tagad sasniedz jau miljardu dolāru vērtību. 💵💰Tas ir mākslīgo matu bizness, kurš pārdod visāda veida parūkas, pieliekamās šķipsnas utt. Šī biznesa produkti ir īpaši populāri starp melnādainajām meitenēm un sievietēm, jo viņu dabīgie mati ir īsi, sausi un sprogaini. Problēma ar viņu dabīgiem matiem ir tāda, ka viņu mati neizaug gari kā, piemēram, indietēm vai eiropietēm. 👱🏻‍♀️ Tā kā popkultūrā un televīzijas programmās daudzas melnās sievietes ir ar mākslīgajiem matiem, tad daudzas Āfrikas sievietes to uzskata par skaistuma standartu. 📺 Tāpēc melnajām sievietēm ir daudz vieglāk mainīt savu esošo matu stilu, jo pieejamie mati nāk dažādās krāsās, tekstūrā un garumā. 👩🏿‍🎤

Āfrikā šis matu bizness jau sasnied 6 miljardu dolāru vērtību, un ir visienesīgākais valstīs kā Nigērijā, Kamerūnā 🇨🇲 un Dienvidāfrikā(tas ir ap $6 miljonu vērtībā). Pat slavenie brendi kā L’Oréal ir sākuši pirkt āfrikāņu matu kopšanas produktu brendus kā ,,Dark & Lovely” Dienvidāfrikā un ,,Nice & Lovely” Kenijā.

Šis matu tirgus tiek iedalīts 2 kategorijās:
*sausie mati(dry hair- angliski)-parūkas, šķipsnās un pieliekamie mati;
*slapjie mati(wet hair- angliski)- šampūni, kondicionieri un atvlieglinātāji(relaxers- angliski).

Negatīvā puse ar liekajiem matiem ir problēmas ar higēnu. 🧖🏿‍♀️Melnādainās sievietes bieži vien nemazgā pieliekamos matus, lai tie nezaudētu savu izskatu vai formu. Dažas pat to nemazgā 3 mēnešus vai pat ilgāk. Tad zem galvas ādas sakrājas putekļi, sviedri un smakas, piemēram, no cigaretēm. 🚬 Ir pat gadījumi, kad zem galvasādas sāk augt pelējuma sēne un parādās utis.
Pieliekamie mati, kuri ir dabīgi(pārsvarā brazīliešu un indiešu), ir dārgi. Lai tos iegūtu daudzas melnādainās sievietes Dienvidāfrikā tērē pat pusi no savas mēnešalgas.

Tā kā mūsdienās dabīgie mati ir ienesīgs bizness, tad pat ir parādījies jauns nozieguma veids. Dienvidāfrikā ir zagļi, kuri ir sākuši zagt parūkas un pieliekamos matus. Agrāg zaga dredus, bet tagad zog parūkas, jo to cena sasniedz pat 5000 Rendu(ap ~$500), kuras ir veidotas no dabīgiem matiem. 💇🏿‍♀️
Bez zagšanas ir arī dažādi krāpšanās veidi, kad mati, no kuriem veidotas šķipsnās vai parūkas, nenāk no cilvēka, bet no dzīvniekiem kā kazām. 🐐 Tādi gadījumi ir Āfrikā, jo vieni no lielākajiem matu produktu piegādātājiem ir Ķīna 🇨🇳, un tur ne vienmēr tiek kontrolēts, kur tiek iegūti mati parūku izveidošanai.

Vēl ir parādījies strīds par šo matu biznešu monopolu. ASV 🇺🇸 ap 70% matu bizness pieder korejiešiem, bet Āfrikas kontinentā to dominē ķīnieši. 👲🏻Daudzi melno skaistumkopšanas salonu īpašnieki vēlas šo monopolu pārtraukt. 💅🏿

Šī lielā matu pieprasījuma dēļ nabadzīgās sievietes Kenijā ir uzsākušas jaunu biznesa veidu. Viņas rakājas atkritumu izgāstuvēs, lai atrasties izmestās parūkas vai matu šķipsnas. 🗑🛢 Tad viņas tās izmazgā un pārdod, vai lieto tās savās frizētavās.

Pret pieliekamo matu popularitāti ir arī pretinieki, jo uzskata, ka āfrikāņu meitenēm vajag mīlēt savu dabisko izskatu un matu struktūru. Ir pat kustības kā #naturalista, kur tiek slavinātu afro tipa mati. Varu pieminēt, ka tāpēc leļļu kompānijas kā ,,Mattel” saņēma kritiku, jo viņu ražotās melnās lellēs nāk ar gariem un taisniem matiem. Tāpēc cilvēki kā Kārena Birda sāka pārveidot melno Bārbiju lelles matus un tad to pārdot. Bez tām ir vēl. Itas leļļu kompānijas kā ,,Malaville” Dienvidāfrikā, kuras ražo tikai melnās lelles ar afro tipa matiem.

Izmantotie avoti:
https://www.usnews.com/news/world/articles/2017-09-17/kenya-dump-dwellers-make-a-living-recycling-hair-extensions
https://negromanosphere.com/mentally-insane-black-female-weaves/
https://www.sotomayorent.com/atwsahairepidemic/
https://m.news24.com/SouthAfrica/News/they-snatched-my-weave-at-a-club-20171019
https://www.google.co.za/amp/s/amp.mprnews.org/story/2017/04/25/black-beauty-shops-korean-suppliers-roots-of-tension-mn
https://www.google.co.za/amp/venturesafrica.com/loreal-buys-out-kenyas-nice-lovely-kinuthia-becomes-a-billionaire/amp/
https://www.google.co.za/amp/www.ebizradio.com/african-hair-market-shows-continued-growth-ebizentreprenuer-garron-reynolds/amp/
https://www.pressportal.co.za/fashion-and-lifestyle/story/9390/fake-hair-weaves-china.html
https://www.google.co.za/amp/s/splinternews.com/barbie-doll-diversity-natural-hair-barbies-embrace-the-1793839765/amp

Populārais YouTuberis Tomijs Sotomajors par netīrajiem parūku noslēpumiem.
Par pieliekamo matu popularitāti Dienvidāfrikā 🇿🇦
56 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👌

0 0 atbildēt