Sveiki visi spoki, iespējams daļa jau ir lasījuši ziņas no WHO (World Health Organization) ka ir zinātniski pierādīts ka pārstrādāta gaļa palielina risku saslimt ar vēzi ierindojot to 1. kancerogēna grupā, bet pārējo gaļu 2a. Tad par to arī padiskutēsim tālākā rakstā.
WHO ziņojums - pārstrādāta gaļa palielina vēža risku.80
Pirmkārt lai visiem būtu skaidrs - kas īsti skaitās pie pārstrādātas gaļas. Kā WHO mums māca - jebkura gaļa kurai tiek mainīta garša vai pagatavošanas metode, kas pagarina tā derīguma termiņu ir gaļas pārstrādāšana. Piemērām cepšana, vārīšana, kūpināšana pat salīšana ir gaļas pārstrādāšana. Protams ka visas desas, cīsiņi, sardeles, kotletes un karbonādes ir pārstrādāta gaļa, tātad ietilpst 1. kancerogēna grupā, kas nozīmē, ka ir zinātniski pierādīts fakts ka tas palielina risku saslimt ar vēzi.
Kā ir ar svaigu gaļu? Pagaidām WHO to ierindo 2a grupā, kas definējas kā: "Iespējams palielina vēža risku"
Runājot par precīzākiem skaitļiem, cik tas ir bīstami: 50g dienā pārstrādātas gaļas palielina jūsu risku par 18% Nezinu kā jūs katrs, bet kad es biju gaļēdājs, es vienā ēdienreizē viegli varēju apēst 100-200g vai pat vairāk gaļas.
Pirms jūs metaties glāt argumentiem, ka:"mūsdienās jau viss izraisa vēzi, nav vērts šīm ziņām pievērst uzmanību - visi tāpatās mirsim" un "Vēzis ir ģēnētiska slimība, ar kuru var saslimt jebkurš" Jā, lielā mērā tā ir taisnība, bet balsoties uz zinātniskiem pētījumiem paskatīsimies cik spēcīgi mūsu paradumi iespaido mūsu risku.
Pirmkārt pievērsiet uzmanību ka tikai 5%-10% gadījumu ir tieši ģenētiski neizbēgami gadījumi, bet atlikušie 90%-95% ir mūsu paradumu izraisītie gadījumi.
Kā arī pievēršam uzmanību, ka tieši diēta ir lielākais riska faktora ietekmētājs. Ne par velti mums ir teiciens "Tu esi tas, ko tu ēd."
Nepīpējot, ēdod veselīgi un uzturot sevi labā formā jūs varat samazināt šo risku par 85% Itkā elementāras lietas, bet vairākumam tik grūti saprotamas un sasniedzamas.
Informācijas avots: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2515569/
Bet protams šīs ziņas nav absolūti nekas jauns, šie jau ir vairāk ka 10 gadi zināmi fakti. Un nejau tikai gaļa palielina risku, bet arī olas un piena produkti. Kā arī netikai ar vēzi tiek riskēts bet arī ar dažādām sirds un asinsvadu slimībām, kā arī diabēts, liekais svars, osteoporoze un vēl vesals saraksts.
Zinātniski pētījumi pierāda, ka vegānu asinis ir 8 reizes spējīgākas pretoties vēža šūnām. Avots: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16094059 Un http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23169929
Ir sāpīgi redzēt, kā musdienās visiem ir uzmest uz savu veselību, tikai garšas un mūsu komforta pēc mēs esam gatavi riskēt ar šausmīgu likteni un stāties pretī vēzim, kā arī citām veselības problēmām. Ja jums tiešām ir vienalga par savu veselību, varbūt padomājat par sev tuviem cilvēkiem, kuriem nav vienalga par jūsu dzīvi. Es ticu, ka katram no jums ir kāds kuram sirds plīsīs izdzirdot, ka kādam no jums ir vēzis. Neviens to nav pelnījis, kā arī dzīvnieki nav pelnījuši tikt nogalināti priekš jūsu garšas kārpiņām. Padomājat...