local-stats-pixel fb-conv-api

Thai box7

22 5

Tajiešu bokss (muay thai) 2000 gadu laikā sekoja līdzās paaudzēm. Tā saknes izriet no Senās Ķīnas un tas radās tais laikos, kad tajieši imigrēja no Ķīnas dienvidu novadiem. Kad tajieši galīgi iekārtojās un uzcēla savu pilsētu, paplašināja savas teritorijas, radās nepieciešamība izveidot arī karaspēku. Tolaik kareivjiem tajiešu boksu nācās apgūt līdzās tradicionāliem ieročiem, jo tais dienās tajiešu bokss nozīmēja mākslu cīnīties kailām rokām, un līdzās spērieniem ar rokām, apakšstilbiem, ceļgaliem un elkoņiem, atļauts bija arī sist ar galvu. Senatnē visprasmīgākos kaujiniekus godināja, ieskaitot muižnieku kārtā, un tiem bija ļauts kalpot par ķeizara miesassargiem.  Tajiešu boksam kā kulturālā mantojuma daļai bija svarīga loma brīvās Taizemes dibināšanas procesā. 1744.gada 17.martā Birmas valdnieka rīkoto svinību laikā tajiešu kareivis Nai Kan Dtoms cīniņos secīgi guva uzvaru pār desmit Birmas bokseriem. Kopš tā laikā katru gadu 17.martā Taizemē atzīmē Muay Thai dienu. Pirmais rings tika iekārtots 1921.gadā Suan Kulape pilsētā. Un kaut arī cīniņi norisa uz standartveida ringiem, boksētāji vēl aizvien pārsēja rokas ar virvēm cimdu vietā un tie tika ieviesti tikai1929.gadā. 1937.gada 1.aprīlī fiziskās audzināšanas Departaments ieviesa darbībā sacīkšu noteikumus.
Amatieru vidū tajiešu bokss sāka strauji attīstīties kopš 1971.gada. Pirmās sacensības notika Bangkokā starp piecu Taizemes augstskolu bokseriem. Noteikumi noteica ķermeņa un galvas aizsargāšanas prasības ar mērķi izvairīties no traumām.  1993.gada 20.aprīlī tika dibināta Muay Thai Starptautiskā amatieru federācija, bet 1955.gadā Bangkokā notika 1.čempionāts starp amatieriem.
Latvijā tajiešu bokss kļuva zināms 1992.gadā. Tika nodibināta un reģistrēta Tajiešu boksa klubu Asociācija. Latvijas sportistus labi pazina ārzemēs, sevišķi bijušās PSRS valstīs. 2001.gadā Rīgas Cirkā notika Latvijas čempionāts Seidokaikan karatē – tajiešu boksa un pilnkontakta karatē sadaļās. Līdz ar to sākās aktīva darbība Tajiešu boksa skolas un sportistu sagatavošanas sistēmas attīstībā. 

Kāpēc Divcīņa? Audzināšanas aspekts
No psiholoģiski pedagoģiskā acu viedokļa visus narkomānijas faktorus var iedalīt divās grupās: vides veidojamie faktori – sociālpsiholoģiskie, un tieši psiholoģiskais faktors – pusaudža personība. Attiecīgi arī narkotiskās atkarības profilaksē pastāv divi darbības virzieni: 1) darbs pusaudžu vidū – riska faktoru atklāšana un novēršana, un 2) darbs ar personību – rakstura noturības audzināšana sociālpsiholoģisko faktoru iedarbības apstākļos. Psihologi izvērtējusi: ja personība līdz 21.gada vecuma sasniegšanai veidojas veselīgā vidē, varbūtība, ka jaunietis aizrausies ar narkotikām, alkoholu vai smēķēšanu, ir mazāka par 0,1%.
Arī informatīvās vides izveidošana ir darba ar jaunatni neatņemama sastāvdaļa. Pēc speciālistu vērtējumiem divcīņas sports sekmē bērnā līdera īpašību aktīvāku veidošanos, kas palīdz viņam pārvarēt sarežģītās dzīves situācijas, attīsta iemaņas patstāvīgi tikt galā ar grūtajiem jautājumiem un veido daudz stabilāku psihi.     

Kāpēc Divcīņa? Reklāmas aspekts
It visur pasaulē, kur vien ir televīzija, reklāmas aģentūras pauž lielu interesi par sportu, neatstājot novārtā arī kaujas sporta veidus. Ekonomiski veiksmīgajās valstīs, kā liecina daudzas un daudzas aptaujas un statistiskie dati, divcīņu sports popularitātes ziņā iekļaujas piecu pirmo vidū. Tie ir bokss, tajiešu bokss, K-1, S-1, kikboksings. Taizemē, attiecīgi, pirmajā vietā it tajiešu bokss. Arī Latvija šajā sarakstā nav izņēmums. Oficiālā statistika liecina, ka divcīņu sporta veidiem veltīto TV pārraižu laikā skatītāju auditorija vienlaikus sasniedz 80 tūkstošus cilvēkus. Var rēķināties ar to, ka visas pārraides gaitā skatītāju skaits ir ap 100 000 cilvēku.      
Izejot no augstāk teiktā, Latvijā par populārākiem, bez profesionālā un amatieru boksa, var uzskatīt jauktās kaujas mākslas („Mix Fight”) un tajiešu boksu.

Latvijas Tajiešu boksa Federācijas otrā dzimšana  
Šodien par lielu sasniegumu var uzskatīt Latvijas komandas piedalīšanos 2006.gada pasaules čempionātā, kas notika Taizemē, Bangkokā. Mūsu sportisti ierindojās pasaules 10 labāko sportistu pulkā. Par sporta panākumiem un lielu darbu Tajiešu boksa attīstības un propagandas jomā, tāpat kā par Latvijas kā sporta valsts imidža celšanu pasaulē, LR Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta pārvalde izsniedza mūsu federācijai apliecību Nr.095, kas piešķir mums tiesības veicināt un koordinēt darbību Tajiešu sporta attīstībai Latvijā, pārstāvēt Latviju starptautiskajās sacensībās.    

Tajiešu boksa lielā ģimene
Tajiešu boksa Starptautiskajā federācijā - IFMA (International Federation of Muay ThaiAmateur) ir apvienojušās 93 pasaules valstis, tostarp arī Latvija. 2006.gada 7.aprīlī IFMA kļuva par Sporta federāciju Starptautiskās asamblejas (GAISF) locekli. Šī starptautiskā organizācija kalpo par starta laukumu, lai organizācija tiktu iekļauta Olimpisko spēļu sastāvā. Un tas ir noticis! Tagad Latvijas federācija sāk gatavoties tam, lai sekmīgi uzstātos 2008.gada Olimpiādē Pekinā. Un galvenais! Latvija, gada laikā piedaloties visos rīkotajos Starptautiskajos turnīros, tagad var cīnīties par tiesībām organizēt valstī 2006.gada EIROPAS ČEMPIONĀTU! Latvja pretendē uz tiesībām rīkot Eiropas Čempionātu Rīgā! Latvijas izlases komandas uzstāšanās laikā Starptautiskajos turnīros mēs prezentējam savu valsti kā spējīgu organizatoru un drošu partneri. Mēs veidojam Latvijas pozitīvo tēlu visā pasaulē un Eiropā!

Reklāma
22 5 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 7

0/2000

Tiesham un viennozimigi + par rakstu !!

2 0 atbildēt

Zhel ka latvija nepopulaars, labprat nodarbotos.

2 0 atbildēt

Tajiešu bokss-kas tas tāds?

0 0 atbildēt

Pats arī trennējos Muay Thai. Diezgan grūts sporta veids, kas prasa pacietību, jo paņēmieni neaiziet tik ātri kā piem. Taekwondo. Arī bagātīgāks triku klāsts, tāpēc uzskatu šo cīņas sporta veidu par vienu no labākajiem pasaulē. :)

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt