Šodien gatavojos čia sēklu pankūkas ar mellenēm, kas rezultātā iznāca ļoti izcilas, aidomājos cik daudz zinu par sēklām un to cik labas tās ir un šo to jaunu uzzināju, tāpēc padalīšos ar iegūto info....
Šodien gatavojos čia sēklu pankūkas ar mellenēm, kas rezultātā iznāca ļoti izcilas, aidomājos cik daudz zinu par sēklām un to cik labas tās ir un šo to jaunu uzzināju, tāpēc padalīšos ar iegūto info....
Čia sēklas
Uzvaras gājienu pasaulē sākušas čia sēklas, kas pazīstamas kopš maiju un acteku cilšu laikiem. Tās ir lielisks omega 3 taukskābju, šķiedrvielu avots ar augstu antioksidantu, olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu saturu: daudz vairāk mangāna, kālija, kalcija, dzelzs, fosfora, selēna u.c. vielu nekā ierastajos pārtikas produktos. Īpaši svarīgi čia sēklas nesatur glutēnu, kas mūsdienās bieži izraisa alerģiskas reakcijas. Šīs sēklas var lietot jebkurā maltītē, tās ir bez garšas. Profilaktiskā deva ir 5 g dienā, bet 15 g gadījumos, kad jāatjauno organisma spēki un imunitāte pēc slimībām, operācijām.
Kaņepju sēklas
Dažādos veidos pagatavotas kaņepes ir lieliski absorbenti, kas efektīvi izvada no organisma toksiskas vielas. Kaņepju produktus turklāt lieliski var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi. Teic, ka apgrauzdētas kaņepju sēklas ar nelielu sāls piedevu aktivizē dzimumtieksmi. Sēklu uzlējumu lieto kā sāpes mazinošu, attīrošu un urīndzenošu, mīkstinošu un organismu stiprinošu līdzekli. Tas palīdz arī garīgās pārslodzes un miega traucējumu gadījumos.
Linsēklas
Linsēklas izceļas ar bagātīgu polinepiesātināto taukskābju (labie tauki) saturu, lielāko daļu no tām veido t.s. omega 3 taukskābes, kas optimizē gan holesterīna, gan glikozes vielmaiņu organismā. Turklāt tās satur aptuveni 30% balastvielu, kas rada labāku sāta sajūtu, mazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos un uzlabo resnās zarnas darbību. Vēl linsēklu sastāvā ir īpašas vielas lignāni, kam piemīt sievišķajiem hormoniem estrogēniem līdzīga iedarbība, tālab linsēklas ieteicamas sievietēm menopauzes periodā. Tās palīdz ne tikai normāla svara uzturēšanai, bet arī rūpējas par sirds un asinsvadu veselību, gremošanas trakta darbību, hormonu aktivitātes līdzsvarošanu, kā arī ādas un matu veselību. Linsēklu regulāra lietošana veicina kaulu veselību, optimizē holesterīna un cukura līmeni asinīs, palīdz uzturēt normālu asinsspiedienu, kā arī var samazināt resnās un taisnās zarnas vēža risku. Linsēklas ieteicams lietot svaigi samaltas vai veselā veidā, pārāk neaizraujoties ar ilgstoši uzglabātas linsēklu eļļas izmantošanu uzturā.
Ceļtekas sēklas
Katrs, kurš ceļojis uz Indiju, zina šīs ceļtekas vērtību! Vairāk kā 80% ceļtekas sēklapvalku sastāva veido šķiedrvielas – salīdzinājumam, klijās to ir apmēram 5-40%. Un tas nozīmē, ka caurejas brīdī ceļteka būs īsts glābiņš. Bet, tā kā ceļtekas sēklapvalki piesaista teju 10 reizes vairāk ūdens par pašu svaru, veidojot želejveidīgu masu no sēklapvalkos bagātīgi esošajām gļotvielām, tad tie lieliski noder arī pilnīgi pretējā situācijā – aizcietējumu gadījumā. Atšķirībā no klijām, saistoties ar ūdeni, ceļtekas sēklapvalki vēdera izeju veicina ļoti maigā un saudzīgā veidā, bez liekiem kairinājumiem, kas ir sevišķi noderīgi pēc dzemdībām, operācijām, hemoroīdu, kairinātās zarnas sindroma gadījumā u.tml. sāpīgās situācijās, kad nereti klijas vai kādas citas šķiedrvielas nav ieteicams vai pat nedrīkst lietot. Vēl viens pluss, salīdzinājumā ar graudaugu klijām – ceļtekas sēklapvalki parasti neveicina gāzu veidošanos zarnās. Tāpat kā citas šķiedrvielas, arī Indijas ceļtekas šķiedrvielas palīdz līdzsvarot cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī veicina tīrību zarnu traktā.
Nakssveces sēklas
Arī šīs sēklas veicina holesterīna līmeņa samazināšanos, sirds veselību un normālu asinsspiedienu. Tās veicina matu augšanu, ādas, arī asinsvadu elastību, stiprina imūnsistēmu. To eļļā esošo taukskābju kombinācija samazina iekaisuma procesus organismā, kā arī uzlabo locītavu kustības un elastību. Profilaktiskos nolūkos lieto ½ tējkaroti sēklu dienā, iejaucot pārtikas produktos, vai – ārstniecības nolūkos – veselu tējkaroti dienā.
Saulespuķu sēklas
Tām ir augsta bioloģiskā un enerģētiskā vērtība. To sastāvā ietilpst olbaltumvielas, ogļhidrāti, no kuriem vairāk nekā puse ir pārtikas šķiedras, kā arī aminoskābes, lipīdi, polipiesātinātas taukvielas, vitamīni В, D, Е, РР, kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors. Saulespuķu sēkliņas veicina taukvielu maiņas normalizēšanu, holesterīna satura samazināšanos organismā, aptur aterosklerozes attīstību, sniedz antikancerogēnu darbību, kā arī piedalās organisma aizsardzībā pret staru enerģiju.
Ķirbju sēklas
Tās satur daudz cinka, nātrija, fosfora un dzelzs, nepiesātināto augu eļļu un E, A, B un C vitamīnu, kā arī citas veselībai svarīgas vielas. Piemēram, cinks ļoti nepieciešams vīriešiem. Ja organismā trūkst cinka, iespējama prostatas palielināšanās, nervu sistēmas un urīnizvades traucējumi. Sievietēm ķirbju sēklas mediķi un uztura speciālisti īpaši iesaka grūtniecības laikā, lai varētu nodrošināt mazuli ar organisko cinku un samazinātu spontānā aborta draudus. Šajās sēklās esošais beta karotīns nostiprina organisma pretestību pret onkoloģiskajām slimībām. Tāpat tās satur kalciju tātad aizsargā zobus un nostiprina kaulus, matus, nagus. Tautas medicīnā šīs sēklas ir efektīvs līdzeklis pret zarnu parazītiem. Šo sēklu eļļa ļoti ieteicama locītavām, ādai, matiem un gļotādām. Būtiski, ka ķirbju sēklas var ēst gan svaigas, gan žāvētas vai apceptas uz pannas.
Sezama sēklas
Tās ir īpaši bagātas ar dzelzi, magniju, mangānu, varu, kalciju, satur B1 un E vitamīnu, kā arī antioksidantus, kas nostiprina organismu pret vēzi. Tāpat sezama sēklas satur fitosterīnu, kas samazina holesterīna līmeni asinīs. Sezama sēklās esošās barības vielas labāk uzsūcas organismā, ja pirms lietošanas tās tiek samaltas.