Sveiki! Vēlējos padalīties ar informāciju par kādu ļoti garšīgu dzērienu – mate tēja. Pašlaik man tas ir kā TOP dzēriens - no rīta, pa dienu, vakarā.
Ne visi par tādu ir informēti, bet tā ir ļoti laba. Kāpēc.? Tad lasam.
Sveiki! Vēlējos padalīties ar informāciju par kādu ļoti garšīgu dzērienu – mate tēja. Pašlaik man tas ir kā TOP dzēriens - no rīta, pa dienu, vakarā.
Ne visi par tādu ir informēti, bet tā ir ļoti laba. Kāpēc.? Tad lasam.
Mate, tiek uzskatīta par dievu dzērienu, kuru Dienvidamerikas indiāņi no Guani cilts lieto gadsimtiem ilgi. Mate – koks aug Brazīlijā, Uragvajā, Paragvajā.
Mate ir negrauzdēta Dienvidamerikas akmeņozola lapu tēja. Mate nostiprina cilvēka imūno sistēmu, aizkavē novecošanos, kontrolē apetīti, samazina stresu, uzlabo mentālo darbību. Mate ir vienīgais zināmais augs, kas līdzīgi kā zaļā un melnā tēja satur kofeīnu (precīzāk, mateīnu – organisma stimulatoru, kas atšķirībā no kofeīna pēc aktivitātes posma nerada nogurumu)
Mate tiek novākta apcērtot koka zarus, kura lapas un pumpurus viegli apgrauzdē, kā rezultātā Mate saglabā svaigu, zaļu krāsu un dūmiem līdzīgu aromātu. Pēc tam lapas izkaltē, sadrupina un izsijā pēc frakcijām. Mate sastāvdaļas: A, C, E, B1, B2, B vitamīnu komplekss, magnēzijs, kalcijs, dzelzs, soda, kālijs, mangāns, silīcijs, fosfāti, sērs, hidrohloriskā skābe, hlorofīls, holīns, inositols.
Pētnieku grupa no Pasteuras Institūta un Parīzes zinātņu biedrības ir secinājuši, ka mate sastāvā ietilpst visi dzīvībai nepieciešamie vitamīni. Patiešām ir grūti pasaulē atrast augu, kurš varētu sacensties ar mate uzturvērtībā
Dietologi izmanto mate, nomācot apetīti un tajā pat laikā nodrošinot nepieciešamo barības uzņemšanu, enerģiju un uzlabotu eliminācijas procesu, lai kompensētu uzņemto kaloriju samazināšanu. Viena no iedarbīgākām metodēm ir dzert 2–3 tases dienā 4–5 dienas pēc kārtas. Tie, kuri ietur diētu, dzer vienu tasi tējas 10–15 minūtes pirms ēšanas.
Tradicionāli mate tiek pagatavota traukā «kalabase», kas ir izdobts pudeļveida ķirbis un tēja tiek izsūkta ar speciālu salmiņu «bombilla» palīdzību. To var dzert gan aukstu, gan saldinātu ar medu vai cukuru. Uzlējums ir dzeltenzaļā krāsā, garša rūgtena, viegli dūmota, nedaudz saldena ar svaiga koka aromātu.
Mate sastāvā ietilpst daudzas no vielām, kas nepieciešamas sirds augšanas un atjaunošanās procesiem. Papildus tam tā palielina skābekļa piegādi sirdij īpaši stresu vai fizisku aktivitāšu gadījumos.Mate pieder tai ārstniecības augu klasei, ko sauc par alternatīviem. Tas nozīmē, ka mate esošās vielas nepārtraukti cenšas atbrīvot asinis no šlakvielām un dažādiem toksīniem. Dienvidamerikāņu literatūrā par mate sastopams jēdziens, ka tā palielina organisma imūno reaģēšanas spēju, stimulējot dabisko pretošanos slimībām.
Mate bieži izmanto kā galveno elementu uzturā, kas dažkārt aizstāj tādus svarīgus ēdienus kā maizi un dārzeņus. Tā viegli izskauž izsalkuma sajūtu un var sniegt tādu pašu spēku, kādu sniegtu pilnvērtīga maltīte. Lielas vietējo iedzīvotāju grupas saglabā labu veselību ilgstošos sausuma un bada periodos, neskatoties uz to, ka viņi dienā ietur tikai vienu nelielu maltīti…
Kā pārbaudī vai nopirktā mate ir īsta? Aplejot, to ar aukstu ūdeni, tā to neiekrāsos, bet ar karstu, tas kļūst dzeltens. :) Kā arī, ja nav speciālā trauciņa un salmiņa, to droši varat baudīt arī kā klasisko tēju - krūzītē. ;)