Nedaudz par to ko lietojam ikdienā kā ēdienu
GMO, MSG, cukurs utt.
Nedaudz par to ko lietojam ikdienā kā ēdienu
GMO, MSG, cukurs utt.
GMO (ģenētiski modificēts organisms)
''Augu vai dzīvnieku ģenētiskajā materiālā tiek mākslīgi ievadīti sveši gēni no citiem augiem, baktērijām, vīrusiem vai dzīvniekiem, rezultātā tiek radīti ģenētiski modificēti organismi.''
Graudaugu sēklas (lielākoties soja un kukurūza)tiek modificētas, lai šie augi spētu panest ķimikālijas (herbicīdus) ar kurām tos apsmidzina (insektu un nezāļu iznīcināšanai). Šādi mainot auga ģenētiku, augā ir iestrādāts paaugstināts pesticīdu daudzums, no kuriem daļa ir kancerogēni un daļa bojā cilvēka šūnas un orgānus. (Pesticīdi ir viela (inde) paredzēta kaitēkļu atbaidīšanai, kontrolei vai iznīdēšanai. Izdevīgs audzēšanai, bet potenciāls drauds cilvēku un citu sugu veselībai, to toxicitātes dēļ)
Zinātnieki ir veikuši ĢMO pētijumus, barojot dzīvniekus ar ĢM produktiem.
Divu gadu laika periodā, nāves statistika dzīvniekiem kurus nebaroja ar GMO augiem, bija 20% mātītes un 30% tēviņi. Tajā pašā laika posmā, nāves statistika dzīvniekiem, kurus baroja ar ģmo augiem bija 50% tēviņi un 70% mātītes.
Daudzi no dzīvniekiem kuriem tika dota šī barība, mira nesasnieguši brieduma vecumu.
Dzīvniekos tika novērotas dažādas mutācijas kā arī neauglība. (Ta pat arī GMO augu sēkals nav iespējams ievākt tālākai audzēšanai, jo tās nav augtspējīgas. Lauksaimniekiem tās ir katru gadu jāiepērk no jauna. Neauglība.)
Mātītes kuras mira mazāk kā gada laikā pēc diētas uzsākšanas, slimoja ar audzējiem krūšu apvidu, bet tēviņi ar smagiem aknu bojājumiem.
Latvijas lauksaimnieki, iespējams, vēl neizmanto GMO saimniecībā, bet mēs dzīvojam importa pārpilnības laikā. Diemžēl citur GMO plaukst un zeļ. Piemēram, Amerikā (protams...) 75% visas kukurūzas kuru audzē ir GMO, savukārt soja 95%. Tāpēc neaizdomāties par ĢMO un nelasīt produktu etiķetes, nebūs prātīgi.
http://genetiskamodifikaciaj.blogspot.com/p/monsanto.html
Latvijā ir atļauts tirgot ĢM pārtiku, kas sastāv, vai ir ražota no ĢM sojas, rapša, kukurūzas, kokvilnas un cukurbietēm. Izplatītākie marķētie ĢM produkti veikalu plauktos Latvijā ir augu eļļas un margarīns, kas ražoti no ĢM sojas.
Atrodami:
*Kukurūza (konservēta, saldēta, tās milti, sīrups, iesals, glutēns, glikoze, kukurūzas čipši, alus no kukurūzas, manna, ciete, u.c.)
*Sojas pupiņas (jebkura veida sojas produkti, sojas lecitīns, sojas mērce, sojas eļļa, kas parasti tiek uzrādīta vienkārši kā augu eļļa vai augu tauki, u.c.)
*Cukurs (ģenētiski modificētas tiek gan cukurbietes, gan cukurniedres).
*Rapsis (rapšu eļļa)
*Kokvilnas sēklu eļļu
*Gaļa, olas, piens, ja dzīvnieki baroti ar ĢMO, vai izmantoti ĢM augšanas hormoni.*Aspartāms (E951 - ļoti bīstams mākslīgais saldinātājs)*Medus un ziedputekšņi, kas vākti no ĢM augiem*Pārtikas piedevas, fermenti, garšvielas, vitamīni, kas ražoti ar ģenētiski modificētiem organismiem*Farmaceitiskie produkti, vitamīni*Kosmētika (In your face!)*Ziepes, šampūni, vannas putas*Mazgāšanas līdzekļi*Sieviešu higiēnas preces*Bērnu autiņbiksītes*Tabaka...
"Šīs kompānijas ir pasaulē lielākās ĢMO izmantotājas savas produkcijas ražošanā. Paradoksāli - ražojot pārtiku, kas lielā mērā paredzēta bērniem!!!! Ignorējiet tās! Neatbalstiet to noietu!"
http://genetiskamodifikaciaj.blogspot.com/p/sakums.html">Noteikti ieskaties, vismaz, šajā linkā ---> !!! http://genetiskamodifikaciaj.blogspot.com/p/sakums.html
https://www.youtube.com/watch?v=wA2GhOCtmBE
https://www.youtube.com/watch?v=zfOSFaaLx_o
https://www.youtube.com/watch?v=zfOSFaaLx_o
Exitotoksin (excite - satraukt;toxin - inde) Toksīns kurš izraisa smadzeņu šunu satraukumu, to Impulsu izdale un darbība tiek paātrināta. Satraukma pakāpe ir tik augsta ka šūna mirst no pārslodzes. (Norisinās aptuveni 1h laikā.)
Zinātnieki kuri pēta tādas nopietnas nervu sistēmas slimības kā alchēmera, pārkinsona uc. tāda rakstura slimības, lielu uzmanību pievērš šiem toksīniem.
Viens no tiem:
MSG (monosodium glutamte) jeb Mononātrija glutamāts, E621 garšas pastiprinātājs.
[Garša ir noteikts iespaids par konkrēto pārtikas produktu vai citu vielu, ko rada pārtikas vai citas vielas ietekme uz maņām. Šo iespaidu nosaka garšas (salds, skābs, rūgts, sāļš, umami)
Umami garša [no japāņu - patīkam garša] Neiedziļinoties ķīmiskos terminos, nav viegli paskaidrot, kas veido specifisko umami. Tas ir ķīmisks savienojums, kuru veido garša, kas raksturīga glutamātiem. Vienkāršākā valodā: glutamāti ir glutamīnskābes sāļi, kurus izmanto pārtikas garšas pastiprinātājos jeb tā saucamajos E. Umami piemīt sinerģisks efekts - kombinācijā ar citām garšām, tā izceļ produktu labās īpašības un rada šo patīkamo garšu.]
Mononātrija glutamāts.
Sākotnēji, Japānā kā ēdiena garšas pastiprinātāju izmantoja noteiktas kaltētas jūras aļģes. Patērētāji īpaši neaizdomājās kāpēc, vai kādā veidā garša uzlabojās pievienojot šīs kaltētās aļģes un par cik, tā bija pilnīgi dabiska viela, neviens par to arī neuztraucās. Lietas manījās 1908. gadā kad pirmo reizi aļģes tika zinātniski pētītas, tika atklāts, ka to galvenā sastāvdaļa ir glutamāts.
Tātad glutāmatam ir spēja pastiprināt un uzlabot garšu. Pārtikas ražošanas kompānijas nevarēja šo atklājumu nepamanīt, MSG (pievienots ekstraktētā/tīrā veida) strauji sāka parādīties veikalu plauktos.
1957.
Līdz brīdim, kad divi oftalmoloģisti, kuri tolaik pētija retas acu slimības paveidu veica testus uz pelēm. Inficētās laboratorijas peles baroja ar MSG barību. Pārsteidzoši, novērojumi rādija ka MSG ir iznīcinājis visas nervu šūnas peles acī. Eksperiments tika dokumentēts, bet tam netika pievērsta nopietna uzmaība, tā nenoteiktības dēļ. Vēlāk 1968 gadā, kāds neirozinātnieks uzinājis par iepriekšminētajiem testiem, to atkārtoja, lai pētītu norises nervu ceļos acu un smadzeņu starpā. Pēc eksperimenta atkārtošanas izrādījās, ka msg iznīcina ne tikai acs šūnas, bet arī citas šūnas kritiskos smadzeņu punktos. Smadzeņu bojājumi kurus izraisa msg ir ļoti līdzīgi bojājumiem kuri raksturīgi: triekām, hipoglikēmijai un tādām slimībām kā alchēmera slimība.
No pārtikas kompāniju puses sākās meli par to ka MSG ir kaitīgs tikai lielos daudzumos, ka smadzenēm ir dabiska aizsardzības sistēma, tātad, šūnām nekas nevar notikt, un ka ogļhidrāti izlīdzina msg toksicitāti. Visi šie meli tika apgāzti:
MSG ir kaitīgs jebkādā daudzumā jo pelēm MSG deva nelielās kvantitātēs - cilvēka organisms uz MSG ir 4x jūtīgāks nekā dzīvnieka organisms, savukārt zīdaiņa organisms 2x jūtīgāks nekā pieauguša cilveka organisms.
Otrā ideja par smadzeņu aizsardzības sistēmu - asins smadzeņu barijera- tai vajadzētu pasargāt no glutamāta. Par nelaimi, ne visiem smadzeņu punktiem ir šī barijera, kā arī, msg lietošana pati par sevi, šo barijeru laika gaitā noārda.
Savukārt, lai ogļhidrāti izlīdzinātu msg toksicitāti, pie katras msg maltītes vajadzētu uzņemt 20g - 40g cukura...
Mononātrija glutamāts joprojām nav izņemts ne no bērnu pārtikas, ne citiem produktiem. Pārtikas ražotājiem tas nebūtu izdevīgi, tāpēc msg šodien tiek pasniegts ar dažādiem segvērdiem
Ideja ir tāda, par msg sastāvu ir jāinforme tikai tad, ja tā daudzums tīrā veidā ir 99%. Piemēram 98% MSG var atzīmēt ar viltus nosaukumiem, visbiežākie:
*(jebkas hidrolizēts) hidrolizēts dārzeņu/augu proteīns *auzu proteīna ekstrakts *rauga ekstrakts *dabiski garšas pastiprinātāji *enzīmi *teksturēts proteīns *jebkas - glutam-īn/āt *ultra pasterizēti piena produkti *kasenāti *jebkas "bagātināts ar vitamīniem" kā piemēram Kellogs, Nesquick utt. *aspartame
http://www.hungryforchange.tv/article/sneaky-names-for-msg-check-your-labels">Vairāk nosaukumi šeit --->
http://www.hungryforchange.tv/article/sneaky-names-for-msg-check-your-labels
Katrā gadījumā, lielāko daļu ēdiena mums nemaz nekārojās. Mēs to nevēlamies, jo tas garšo labi (Šeit iedomājies kādu ātrās ēdināšanas iestādi... dieva dēļ! Tu nezini, kur tas ēdiens ir pabijis. Ja viņi pēkšņi pārstātu pievienot ķīmiskas piedevas savaiem kulinārajiem šedevriem, atklātos ļoti skaista un tai pat paikā nomācoša patiesība). Tas ko mēs patiesībā vēlamies MSG, jo tas pat dubļus padarīs garšīgus. Ko var zināt, varbūt pēdējos gadus mēs ēdam skūšanās putas brokastīs un pat to nenojaušam. Etiķetes ir jālasa. Do it for the children!
Blakus effekti un slimības(izraisa un/vai pastiprina): Imunitātes novājināšanās, bezmiegs, mācīšanās/uzmanības traucējumi, agresivitāte, migrēnas un parastas galvas sāpes, asinsrites problēmas, diabēts, antisociāla uzvedība,atmiņas traucējumi, intelekta problēmas, dusmas, vardarbīga uzvedība, hiperaktivitāte bērniem, liekais svars, neiroloģiki un smadzeņu bojājumi.
Top produkti:
Fiksās zupas, bulijona kubiki, salātu dresingi, dažādas mērces (piemeram sojas)
Jo sāļāks ir izstrādātais ēdiens, jo lielāka ir msg iespēja. Vienkāršāk, viss kas ir super apstrādāts un ja uz iepakojuma sarakstītās apšaubāmās sastāvdaļas ir tik daudz, ka ir nepieciešams krietns laika gabals, lai tās izlasītu, labāk liec šo produktu atpakaļ plauktā. Un neuzticies kautkam tikai tāpēc ka tas ir novietots plauktā paredzētā eko un veselības precēm, labāk tomēr iemest aci etiķetē.
Vēl par nātrija glutamātu PDF ---> http://profizgl.lu.lv/pluginfile.php/33109/mod_book/chapter/6458/Dagnija/Dabasvielas/IM_Na_glutamats.L.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=tTSvlGniHokhttps://www.youtube.com/watch?v=H2KhZCn9o5c&nohtml5=False">Excito-toksīni ---> https://www.youtube.com/watch?v=tTSvlGniHok
https://www.youtube.com/watch?v=H2KhZCn9o5c&nohtml5=False
Aspartāms jeb E951 garšas pastiprinātājs
ir mākslīgais saldinātājs, kas tiek bieži pievienots produktiem, uz kuriem liek uzrakstu “Bez cukura”. To lieto jau kopš 1970'ajiem. Aspartāms ir nesalīdzināmi saldāks un lētāks par cukuru, kas ražotāju acīs to padara par ideālu vielu, ko pievienot saviem ražojumiem.
Produkti kuri visbiežāk satur:
Aspartāms ir iekļauts daudzu gāzētu un negāzētu dzērienu, jogurtu, košļājamo gumiju, enerģijas dzērienu, šķīstošo kafijas dzērienu, čipsu, sūkājamo konfekšu, kečupu, ievārījumu, sīrupu un daudzu citu, it īpaši diētisko, produktu sastāvā. Uz etiķetes vai iepakojumiem aspartāms var tikt atpazīts arī pēc nosaukumiem NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure, Aminosweet, Canderell vai E-951
''Aspartāma reakcijas organismā
Kad aspartāms nonāk organismā, tas sadalās tā sākotnējos komponentos - fenilalanīnā, aspartātā un metanolā. Metanols ir viskaitīgākais, jo aknās pārvēršas par toksiskām vielām. Piemēram, formaldehīdā, kas izplatās olbaltumvielu šūnās un aptur to darbību, turklāt var izraisīt arī vēzi, ja tiek organismā uzņemts ilgstoši. Tālāku reakciju rezultātā formaldehīds kļūst par toksisko skudrskābi, kas aptur šūnu mitohondriju darbību (šūnas sastāvdaļas, kas apgādā to ar enerģiju). Redzes nervu veidojošās šūnas ir ļoti jutīgas attiecībā pret skudrskābi, tāpēc redzes zudums bieži tiek saistīts tieši ar metanola saindēšanos. Ar normālu uzturu cilvēks uzņem vidēji 10mg metanola dienā. Savukārt vienā ar aspartāmu saldinātā dzērienā ir aptuveni 200mg metanola. Pētījumi liecina, ka aspartāms smadzenēs veicina nervu šūnu bojājumus. Vēl nepatīkamāku šo secinājumu dara fakts, ka neparādās nekādi saslimšanas simptomi, līdz netiek nogalināti 75% nervu šūnu.Tādā veidā tiek veicinātas un attīstās dažādas slimības: multiplā skleroze, atmiņas un dzirdes zudums, epilepsija, smadzeņu vēzis, smadzeņu audzēji, Parkinsona un Alcheimera slimības."
ņemts no http://www.ekoveikals.lv/lv/blogs/par-sastavdalam/cik-bistams-ir-aspartams
...un vēlreiz! Saslimšanas un blakusefekti:
vēzis, diabēts, epilepsija, atmiņas un dzirdes zudums, depresija, agresivitāte, bezmiegs, migrēna, vairogdziedzera slimības, neskaidrs prāts
https://www.youtube.com/watch?v=toKyRlpmG7A">Filma ---> https://www.youtube.com/watch?v=toKyRlpmG7A
Cukurs!
Pētijumi ir rādijuši ka cilvēka organisms, esot pakļauts pārmērīgam cukura daudzumam asinīs, izdala opioīdus - aktīvā viela heroīnā, kokaīnā un citās narkotikās.
Smadzeņu attēlveidošanas pētijumos (brain imaging) novērots ka, cilvēki kuri nelieto ne alkoholu, ne narkotikas, bet kuri ikdienas uzturā izteikti pāsniedz pieļaujamo ogļhidrātu daudzumu ("garšīgu" ēdienu), uzrāda tādas pašas izmaiņas dopamīna līmeņos, kādas rada alkohols un citas atkarību izraisošas vielas.
Veicot pētījumus uz dzīvniekiem, lai imitētu cilvēka fizioloģiju cukura uzņemšanas brīžos, novēroja fiziska pieraduma un "alku" effektu. Nedaudz vēlāk, tika novērots, ka pastiprināts saldums (rafinēts cukurs un mākslīgie saldinātāji) pat pārspēj kokaīna kā "balvas" ietekmi uz laboratorijas dzīvniekiem.
http://foodaddictioninstitute.org/scientific-research/physical-craving-and-food-addiction-a-scientific-review/">Vairāk var par cukura ietekmi (eng) ----->
"Dopamīns ir viens no galvenajiem cilvēka un dzīvnieka smadzeņu «apbalvojumu sistēmas» sastāvdaļām, jo izraisa apmierinātības sajūtu. Tas tieši ietekmē motivācijas un izglītības procesus. Dopamīns izstrādājas smadzenēs lielos daudzumos, ja cilvēka subjektīvā vērtējumu skalā ir noticis kaut kas pozitīvs. Piemēram, sekss, garšīga ēdiena baudīšana vai jauns like pie Facebook ieraksta. Bet no ķīmiskā viedokļa dopamīnu lielos daudzumos smadzenēs var iegūt arī dzerot, šņaucot vai rijot ripas. Tas, principā, ir arī atkarību izraisošu vielu galvenā funkcija — ražot dopamīnu."
http://mrserge.lv/2014/interneta-nakotnes-paredzesanas-vesture-pornografija-cukurs-un-dopamins/">Ņemts no (great info btw) ---->
http://mrserge.lv/2014/interneta-nakotnes-paredzesanas-vesture-pornografija-cukurs-un-dopamins/
1. Ģenētiskā modifikācija nenosaka, ka augā būs vairāk pesticīdu, ja augus apstrādā ar pestīcīdiem, tad gan dabīgie, gan ĢMO saturēs pesticīdus.
2. Ēdot ĢMO saturošu pārtiku tā nekādi nevar izraisīt mutācijas, jo neatkarīgi no tā, kādu svešu gēnu satur augs, tas, nonākot gremošanas traktā, tiek sadalīts fermentos, tā pat kā jebkurš cits pārtikas produkts. Mutācijas un citas veselības problēmas izraisa pesticīdi, citas ķimikālijas un jonizētais starojums(radiācija).
3. Turklāt, atsevišķiem augiem tiek veikta ģenētiskā modifikācija tā, lai tie būtu izturīgāki pret slimībām un kaitēkļiem, tādā veidā samazinot nepieciešamību pēc pesticīdiem un citām ķimikālijām līdz minimumam vai arī tie vispār nav nepieciešami.
4. Diemžēl vai par laimi cilvēkiem ir dotas, savā ziņā ,dievišķas spējas, lai apsteigu evolūciju un pielāgotu augus konkrētām vajadzībām - padarītu tos izturīgākus, tādējādi atsevišķas augu kultūras ir iespējams audzēt tur, kur pirms tam tas nebija iespējams, palielinātu ražu un, kas ir savādi, palielinātu ĢMO uzturvērtību. Ņemot vērā milzīgo cilvēku skaita pieauguma tempu, ĢMO ir vienīgais reālais variants kā nākotnē pasaule spēs pabarot tās iedzīvotājus.
5. Ņemot vērā ĢM augu augsto ražīgumu, tie ir pateicīgāki pret vidi, jo to audzēšanai nav nepieciešamas tik lielas lauksaimniecības platības(saudzēti tiek meži) nekā tas ir dabīgajiem augiem.
6. Līdz šim neesmu atradis nevienu zinātniski korekti veiktu pētījumu, kas apstiprinātu ĢMO kaitīgo ietekmi uz cilvēka organismu. Turklāt ĢMO nomelnošanas kampaņa ir nekas vairāk kā tīrākais bizness. Salīdzināšanai un pārdomām - cik maksā "EKO" produkti un cik maksā ĢMO produkti...
mēs atbalstīsim šo sitēmu tik ilgi , kāmēr mēs nometīsim savu ignoritāti zemē un sāksim interesēties paši , kas ir kas , veljoprojam 99 % cilveku baro šo visu saviem berniem un ēd paši , ir ciiti varianti cilvēki !
Tikai vajag padomāt , vieglāk jau ir atmest ar roku un palikt tur kur tu esi , nevis domāt un iet uz priekšu ... un arī jaunākie pētījumi liecina , ka , ja tu ēd tikai tāpēc , ka tev garšo nezinot , ko tev tas dod, nedod , tas ir eating disorder tapat ka trollošana ir mental dissorder lūk tā fucked up sistem in my ass.
Raksts labs un pievienots favorītiem. Nezināju, ka Piena Spēkā ir ģenētiski modificēti organismi. Avots?
Taisniba, diemžēl, pagaidām nākās ēst to ko dod, un eiropā vispār pagaidām ģmo dārzeņi īsti nav atļauti, tā kā nav tik traki! ...ja neskaita apsmidzināšanu bet ok... to var apiet plaucējot un mizojot, ja nepatīk, tiešām ir vietējie pie kuriem iegādāties tīru mantu.
Princips ir tāds, katrā lielā patiesībā ir daļa melu un melos daļa patiesības. Negribu un nesludinu, ka ievāktā info ir 100% patiesa, un ka visiem tagad jākrīt panikā un jāskrien pie tiem sasodītajiem bio pozeriem pēc atbrīvošanas. Piekrītu, ka daļa tā visa varētu būt pasakas, bet kautkas tomēr tur ir! Labāk paturēt tādu info prātā, nekā vispār nezināt par to.