local-stats-pixel fb-conv-api

Kur aizvadīt izšķirošās Fed Cup spēles?2

Laikā, kad jaunā izglītības un zinātnes ministre piedāvā, ka varētu pedagogu algām trūkstošo naudu iegūt, ieekonomējot uz sporta būvēm paredzēto finansējumu, uzvirmojusi tiešā veidā saistīta problēma, kas savā ziņā var ļoti pabojāt Latvijas prestižu.

Aprīļa divdesmitajos datumos Latvijā jānorisinās Federation cup jeb Federāciju kausa spēlēm starp Latviju un Vāciju. Federation Cup ir galvenais sieviešu tenisa izlašu turnīrs un šī spēle izšķirs to, kura izlase iekļūs starp pasaules 8 labākajām izlasēm. Teniss individuālo sporta veidu vidū ir viens no prestižākajiem sporta veidiem, līdz ar to izgāšanās sacensību rīkošanā ir kauns ne tikai Latvijas Tenisa Savienībai, ar Juri Savicki priekšgalā, bet trieciens valsts prestižam. Problēmu rada tas, ka noteiktajos datumos jau ir aizņemta "Arēna Rīga", kas tad arī rada apgrūtinājumu sarīkot pasākumu. "Arēna Rīga" šajos datumos jau ir paredzēti 2 koncerti un finālspēle Latvijas Florbola Virslīgā. Kāpēc tā ir problēma? Jo Latvijā īsti nav vietas bez "Arēna Rīga", kur bez lielām problēmām varētu sarīkot šo pasākumu. Kādi ir potenciālie varianti?

Pirms pie tā ķeros, mazliet par prasībām. Minimālais skatītāju vietu skaits ir 4000. Ja spēles notiek ārpus telpām ir jānodrošina apgaismojums 1200 - 1500 luksi uz kvadrātmetru, vienmērīgi apspīdēti. neatkarīgi no norises vietas ir jābūt nodrošinātai iespējai abām komandām un to pārstāvjiem pārgērbties savā ģērbtuvē, katrai komandai savu atpūtas telpu, dopinga pārbaudes telpu, ofisu Itf pārstāvjiem un ofisu tiesnešiem, mediju konferenču telpu, mediju darba telpu, televīzijai ērtu kameru izvietojumu, tikai sertificēti fotogrāfi, tualetes pietiekamā apmērā, tuvumā esoša starptautiskā lidosta, viesnīcas u.c. viss, kā standarta sporta pasākumam ar lielu mērogu, pielāgojoties tieši tenisam.

Ja atkrīt "Arēna Rīga" būtībā paliek tikai "Daugavas Stadions". 4000 vietas, lai cik skumji neskanētu, Latvijas sporta infrastruktūrai ir ļoti daudz. Lielākā daļa Latvijas haļļu un stadionu var uzņemt līdz 3000. Teorētiski, var pielikt papildtribīnes, ko var izdarīt gan iekštelpās, gan ārtelpās vai vispār, izveidot atsevišķu laukumu, kā jau otro gadu dara Rīgas Dinamo hokeja komanda priekš Winter Ice-Break. Bet jebkuru āra stadionu, gribētu atmest elementāra iemsla dēļ. Aprīlis Latvijā ir neparedzams mēnesis, jo šajā mēnesī var gan snigt, gan līt, gan būt karsts, gan auksts. Turklāt, vēl vairāk visu sabojā tas, ka nepieciešama lidosta. Mini lidostiņas Latvijā ir vairākas, taču tāda, kas derētu 100% ir tikai 1 - Lidosta "Rīga". Lidostai ir jābūt starptautiskai vai ar vieglu pieejamību uz starptautisku lidostu un sacensību norises vietu. Tīri teorētiski der arī Liepājas lidosta. Tā ir tuvumā 2 starptautiskajām lidostām - Rīgai un Palangai, taču nebūtu tik pārliecināts par lidojumu regularitāti. Vismaz no Rīgas lidostas uz Liepāju, katrā virzienā ir vidēji viens lidojums dienā. Tāpat arī viesnīcu jautājums. Ne katra pilsēta Latvijā spētu uzņemt nepieciešamo tūristu skaitu (ko varētu lēst 1000 - 2000 cilvēku, ja ne pat vairāk) Var jau teikt, sportojam, piemēram jelgavā, lidojam uz Rīgu un tūristi dzīvo Rīgā. Diemžēl sacensību norises vietai, balstoties nolikumā ir jābūt ne vairāk kā 30 minūšu attālumā, braucot ar mašīnu no viesnīcām. Ja pieņem, ka tas attiecās tikai uz sportistiem, tad problēmu nav. Ja arī uz faniem - cik Latvijā ir pilsētu, kas var uzņemt vienalicīgi, kaut 1000 fanus?

Būtībā šāda sacensības var norisināties tikai Rīgā un Liepājā. Liepājai par labu runā nesen pabeigtā VIP halle, kuru gan pilnā apmērā uzsāks lietot tieši aprīlī. Jāsaka gan, ka uzreiz duras acīs, ka pamata sēdvietas telpās ir tikai 200, taču ja pieņemam, ka tās var papildināt, varbūt, var salikt tos 4000. Nākamā problēma ir tāda, vai Liepājā ir viss tehniskais nodrošinājums - pareizie korti, tehnika, aprīkojums utt. Rakstā Liepājas vietējā portālā, var lasīt, ka ir atpūtas telpas, fizio telpas, ģērbtuves tualetes, telpas treneriem, tiesnešiem, tualetes, trenažieru zāles. Tiesa ne vārda par tehnisko nodrošinājumu un dopinga analīžu telpu. Ja to visu sataisa - iespējams, ka šeit varēs notikt šīs sacensības. Ja nē un neizdodas atbŗīvot "Arēnu", var uzdot virsrakstā uzdoto jautājumu, kur aizvadīt izšķirošās Fed Cup spēles?

Nobeigumā izskaidrošu kā tas kaitētu valsts prestižam (tā teikt priekš tiem, kam sporta pasākumi ir lieki izmesta nauda) - jebkurš lielais pasākums ir sava veida reklāma valstij. 4000 skatītāju vietas pasaules (ne tikai bagāto valstu) mērogos ir nieks priekš puslīdz jēdzīgas sporta arēnas, nemaz nerunājot par stadionu. Arī pārējās prasības nav nekas pārdabisks. Fed Cup, kā jau minēju ir galvenais tenisa sieviešu izlašu turnīrs. Teniss, balstoties statistikā, aptaujās, peļņā utt. ir pasaules 4 populārākais sporta veids. Aptuvenais fanu skaits tiek lēsts 1 miljards. Tā ir milzīga skatuve uz, kuras taisīt pasākumu. Fed Cup World Group play off (kārta kurā cīnīsies Latvija) nav top turnīrs, jo noteikti zaudē Grand Slam turnīriem, gada noslēdzošajam turnīram un Deivisa Kausa un Fed Cup World Group izšķirošajām cīņām, taču tik un tā tas raisīs interesi gan pretinieču valstī Vācijā un visā pasaulē. Neizdoties sarīkot šādu pasākumu vai sarīkot to zemā līmenī ir anti-reklāma Latvijai. Anti-reklāma valstij var patraucēt arī maciņam krietni vērtīgākās jomās. Kaut vai tūrismā - tā kā uz Latviju dosies Vācijas fani un Latviju varēs redzēt tv ekrānos, izgāšanās organizatoriskā līmenī, var likt tūristam padomāt, vai tiešām braukt uz Latviju un atstāt tur savu naudiņu.

Cerams turnīrs notiks šeit un gan no organizatoriskā, gan sportiskā viedokļa viss būs augstākajā līmenī.

45 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Skaidrs, ka šis tenisa pasākums ir svarīgāks par florbolu un pāris koncertiem. Bet florbolistiem pārcelt datumu, cik saprotu, laikam nav iespēju, par koncertiem pagaidām neko neesmu dzirdējis.

Visu laiku teica, ka nevajag otru lielo halli, jo ar ArenaRiga pietiek, nevarēšot nodrošināt pietiekami daudz pasākumu, ko abās rīkot. Tagad redz, ka pa maz.

1 0 atbildēt