Pirmkārt, diskutējams ir jēdziens “ideāla figūra”. Gadsimtu gaitā skaistuma etaloni ir mainījušies tik radikāli, ka to, kas vienubrīd šķita ideāls, otrā brīdī jau uzskatīja par neglītuma kalngalu. Mūsdienās modē ir individualitāte un personība, tāpēc precīziem parametriem un standartiem vairs nav nozīmes. Vienīgais saprātīgais kritērijs ir – tava personīgā pašsajūta. Ja tomēr gribi pārliecināties par savu atbilstību standartiem, aprēķini ķermeņa masas indeksu (ĶMI). Pasaules Veselības organizācijas 1995. gada klasifikācijas, atkarībā no ķermeņa masas indeksa svars tiek iedalīts četrās grupās: nepietiekams, normāls, liekais svars un aptaukošanās. Lūk, vienkārša formula:
1.Izrēķini sava auguma garuma kvadrātu:
ja tavs augums a = 1,72 m, tad a2 = 2,9
2.Izdali savu svaru ar iegūto auguma kvadrātu:
ja tavs svars ir 63 kg, tad 63 : 2,9 = 21,2
Iegūtais skaitlis ir tavs ĶMI
3.Nosaki savu atbilstību normai:
ĶMI 30 aptaukošanās
Vairākumam cilvēku svars pieaug tāpēc, ka viņi uzņem pārāk daudz ēdiena un dzēriena. Daļa enerģijas tiek izmantota vielmaiņas procesā, taču atlikusī enerģija uzkrājas ķermenī kā tauki. Zinātnieki izskaitļojuši, ka vidusmēra rietumnieks savas dzīves laikā apēd 50 tonnas pārtikas un izdzer 50 000 litru šķidruma.
Taču ne vienmēr lieko svaru rada pārāk liels pārtikas daudzums – atbrīvoties no liekajiem kilogramiem traucē arī vairāki citi faktori.
Svara zudumu kavējošie faktori:
Fermentu trūkums;
Fizisku aktivitāšu trūkums;
Lēna aknu darbība;
Minerālvielu un vitamīnu trūkums;
Nesabalansēts cukura līmenis asinīs;
Neveselīga pārtika;
Neveselīgi ēšanas paradumi, t.i., pārtikas nesakošļāšana, neregulāras ēdienreizes;
Parazīti vai tārpi, kas izraisa pārmērīgu apetīti;
Pārmērīgs ēdiena (īpaši treknu un neveselīgu produktu) daudzums;
Pārmērīgs rauga baktēriju daudzums;
Slikta vielmaiņa;
Traucētas gremošanas funkcijas;
Ūdens uzkrāšanās organismā;
Vairogdziedzera problēmas;
Vājas nieres;
Virsnieru dziedzera disfunkcija;
Zarnu problēmas, netīra resnā zarna.
Ideāla figūra.10
50
6