Vārds "kafija" ir cēlies no Kafas provinces Etiopijā. Vietējie iedzīvotāji izmantojuši kafiju kā pārtikas produktu. Sajaucot zaļo kafijas pupiņu mīkstumu ar dzīvnieku taukiem, viņi gatavoja no šīs masas bumbiņas, kuras izmantoja kā pārtiku garos pārceļojumos.
Pētnieku un ražotāju, kā arī vienkārši kafijas pazinēju un cienītāju lielā interese rada problēmas: vai kafija ir veselīga vai kaitīga, kādās devās, kādas ir patēriņa robežas? Vēl pavisam nesen vairums kafijas iedarbības elementu tika piedēvēts kofeīnam. Tomēr jaunākie pētījumi ir atklājuši, ka vēl vesela virkne kafijas sastāvdaļu rada zināmu iedarbību uz cilvēka organismu. Piemēram, vielas, kas veidojas pirolīzē (kafiju grauzdējot).