Čili pipari ir ideāla piedeva ēdieniem tiem cilvēkiem, kuriem patīk asumiņš, tomēr, pirms tos sāc lietot pastiprināti, ir jāzina dažas lietas.
Dažādie čili piparu veidi tiek lietoti vairākos veidos – cepti, žāvēti, saberzti pulverī. Katra gaumei ir iespējams atrast piemērotāko veidu.
Kapsaicīns ir galvenā bioaktīvā viela, kas satur čili piparus – tas ir atbildīgs par aso garšu, kā arī par dažādiem pozitīviem efektiem, ko pipari atstāj uz cilvēka veselību.
Svaigi čili pipari satur 88% ūdens un 9% ogļhidrātus. 100 gramos sarkanā čili pipara ir 40 kaloriju, 88% ūdens, 1,9 g proteīna, 5,3 g cukura, 1,5 g šķiedru un 0,4 g tauku.
Čili piparos ir daudz dažādu vitamīnu un minerālu. C vitamīns, kas ir spēcīgs antioksidants, kas palīdz sadzīt brūcēm un atbild par spēcīgu imūnsistēmu. B6 vitamīns, kas atbild par enerģijas metabolismu. K1 vitamīns, kas ir atbildīgs par asins recēšanu, veselīgiem kauliem un nierēm. Kālijs, kas var samazināt sirds slimību risku. Varš, kas atbild par spēcīgiem kauliem un veselīgiem neironiem. A vitamīns – čili piparos tas ir kā beta karotīns, kas organismā pārtop par A vitamīnu.
KĀDU IESPAIDU ČILI PIPARI ATSTĀJ UZ VESELĪBU.
1. Atvieglo sāpes.
Kapsaicīnam ir ļoti daudz pozitīvo īpašību. Tas savienojas ar sāpju receptoriem, izraisot dedzināšanas sajūtu, bet tas patiesībā nerada nekādus īstus apdegumus. Tomēr jāatceras ir tas, ka, ja čili pipari (vai kapsaicīns) tiek uzņemti pārāk bieži, ar laiku tas sabojās sāpju receptorus, beigu beigās izraisot desensibilizāciju pret čili piparu dedzinošo sajūtu.
2. Palīdz zaudēt svaru.
Pārlieku liels svars var izraisīt hroniskas slimības – tādas kā sirds slimības un diabētu. Ir daži pierādījumi, ka kapsaicīns var palīdzēt zaudēt svaru, izraisot apetītes zudumu un sadedzinot liekos taukus. Tāpat šī viela spēj samazināt uzņemto kaloriju daudzumu – ja uzņemsi čili piparu pirms ēdienreizes, tad vēlāk apēsto kaloriju daudzums būs mazāks.
NEVĒLAMĀS BLAKUSPARĀDĪBAS.
1. Dedzināšanas sajūta.
Ja čili pipari tiek uzņemti lielā daudzumā, tie izraisīs stipras sāpes, apsārtumu, pietūkumu un iekaisumu.
2. Vēdersāpes un caureja.
Dažiem cilvēkiem čili piparu ēšana izraisa zarnu diskomfortu. Simptomi ir vēdersāpes, dedzinoša sajūta, spazmas un sāpīga caureja.
Visbiežāk šo parādību izjūt cilvēki, kuriem ir kairināto zarnu sindroms. Šie simptomi var pastiprināties tiem cilvēkiem, kuri parasti neko asu neuzņem, bet pēkšņi ir izdomājuši apēst kādu svaigu čili piparu.
3. Vēža risks.
Vairāki pētījumi ir atraduši saistību starp kapsaicīnu un vēzi, īpaši žultspūšļa un kuņģa vēzi. Čili pulvera uzņemšana vairākkārt ir bijusi atbildīga arī par mutes un kakla vēzi, tomēr šie pētījumi nevar apgalvot, ka čili pipari ir bijuši tie, kas ir izraisījuši vēzi, vienkārši vēža paveidi tika atklāti cilvēkiem, kuri pastiprināti uzņēma čili piparus.