local-stats-pixel fb-conv-api

Pagājušā gada Lattelecom datu trafiks pārsniedz visas pasaules datu apmaiņu 19932

21 0

2015. gadā datu apmaiņa Lattelecom interneta tīklā bija tikpat liela, cik visā pasaulē pirms 22 gadiem: iedzīvotāji un uzņēmumi pērn patērēja aptuveni 470 petabaitus (PB) datu, liecina uzņēmuma apkopotā informācija.

Saskaņā ar interneta enciklopēdijas Wikipedia datiem, 1993. gadā šāds datu apjoms tika patērēts visos pasaules kontinentos kopā.
Lattelecom prognozē, ka nākamā gada laikā datu apmaiņas patēriņš Latvijā turpinās pieaugt vēl apmēram 1,2 reizes, Lattelecom tīklā vien sasniedzot 500 PB jeb vairāk nekā 500 miljonus gigabaitu.

Datu apmaiņas pieaugums Latvijā un citviet pasaulē skaidrojams ar tehnoloģiju straujo attīstību, kas nodrošināja arī lielāku interneta ātrumu. Vēl tikai pirms 18 gadiem – 1997. gadā – interneta ātrums Latvijā bija 56 Kbit/s, savukārt tagad tas lielā daļā mājsaimniecību sasniedzis pat 1 Gbit/s, kas ir 18 000 reižu ātrāk.

"Šodiena bez interneta vairs nav iedomājama. Ja kādreiz televīzija planšetdatorā vai video zvani draugiem un radiem bija zinātniska fantastika – tagad tā ir ikdiena. Interaktīvā un interneta televīzija, telemetrija, kā arī iedzīvotāju paradumu maiņa – tas viss veido arvien lielāku datu apjomu, kura apstrādei nākotnē jo īpaši svarīga būs interneta jauda un ātrums," uzsver Lattelecom Galvenais tehnoloģiju direktors Uldis Tatarčuks.

Pēc Lattelecom apkopotās informācijas, uzlabojoties tehnoloģijām, internets kļuvis arī daudz pieejamāks. 90. gadu beigās tas mēnesī izmaksāja vidēji ap 500 latu (711 EUR), turklāt bija pieejams vien lielākajiem uzņēmumiem. Šobrīd internets ir pieejams ikvienam, savukārt cenas samazinājušās vairākus desmitus reižu, turklāt lielākajā daļā publisku vietu pieejams bez maksas, piemēram, Lattelecom-free WiFi tīklā.

Noderīgi fakti:
500 PB, ko Lattelecom tīklā patērēsim 2016. gadā, ir aptuveni:
- 250 miljardi kvalitatīvu fotogrāfiju vai
- 125 miljoni lejupielādētu filmu.

21 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

* Mārupē ir mēsls ar saviem 0.5 megabaitiem sekundē.

4 0 atbildēt

Vismaz kāds pus-terabaits ir manējais  emotion 

1 0 atbildēt