local-stats-pixel

Tu esi Par vai Pret, ka Tevi iznīcina?10

25 0
Vairāki Latvijā labi zināmi cilvēki aicina mūsu valsts iedzīvotājus, balsojot internetā, izteikt viedokli attiecībā uz ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) audzēšanu un izplatīšanu Latvijā. Aicinājumu parakstījuši Raimonds Vējonis, Māris Olte, Lelde Stumbre, Artūrs Irbe, Vita Jaunzeme, Ingmārs Līdaka un Agris Daņiļēvičs, Viktors Ščerbatihs, Sniedze Sproģe, Uģis Prauliņš, Dr.art Rafi Haradžanjans.

Kā zināms, Patlaban Eiropā notiek plašas diskusijas par dažādiem ĢMO aspektiem. To uztur ĢMO ražot ieinteresētās industrijas lobijs un sabiedrības spiediens, kas pēc pēdējiem Eirobarometra pētījuma rezultātiem ir dominējoši negatīvs aptuveni 58 % Eiropas iedzīvotāju ir nobažījušies par atļauju izmantot ĢMO Eiropas Savienībā, bet tikai 21 % to atbalsta.

Latvijas Vides ministrija līdz šim ir strikti iebildusi pret atļauju audzēt ĢMO Eiropas Savienībā, it īpaši Latvijā. Šādas nostājas pamatā ir vairāki apsvērumi: pirmkārt, pagaidām nav pietiekami skaidru un nepārprotamu pierādījumu tam, ka ĢM augu lietošana pārtikā ir nekaitīga veselībai. Līdz šim veiktie pētījumi neatspoguļo ietekmi uz vidi, cilvēka organismu un veselību ilgtermiņā. Otrkārt, ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšana mazinās bioloģisko kultūraugu audzētāju konkurētspēju. Turklāt zinātniski ir atzīts, ka, audzējot ĢM kultūras, šo augu piejaukums blakusesošajās teritorijās ir tehniski neizbēgams. Ņemot vērā nelielo Latvijas teritoriju un nelielos attālumus starp saimniecībām, tiktu apdraudētas gan saimniecības, kas ĢM kultūraugus neaudzē, gan Latvijas daba kopumā, teikts aicinājumā.

Iedzīvotāji nobalsot par vai pret ĢMO Latvijā var Vides ministrijas mājas lapā, kā arī mūsu informatīvo atbalstītāju www.diena.lv, www.draugiem.lv un www.studentnet.lv mājas lapās.

Par ģenētiski modificētu organismu (ĢMO) saucam dzīvnieku, augu vai mikroorganismu, kurā ar gēnu inženierijas palīdzību, tiek ievietots jauns, tostarp sveša organisma gēns ar nolūku uzlabot attiecīgā organisma izturību un uzturvērtību. Šādā veidā tiek radīts organisms, kāds dabiskā vidē nav sastopams.

- Roze sniedz roku slepenajam ĢM industrijas plānam
- Kur mūs ved ģenētiskā modifikācija?
25 0 10 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 10

0/2000
es ar domāju,ka diemžēl ar mūsu vēlos vai nevēlos nekas netiks izteikts :( gribēs būs, negribēs-arī būs,ne jau mums te kaut kāda teikšana :((
3 0 atbildēt
jocigie cilveki tie jus nečakares tas ka tie ir modificeti nenozimee ka tie modifices tevi!!! :fool: bet tik un taa man nepatik
3 0 atbildēt
Godigi sakot nevelos.....bet ko lai citu iesak?!
2 0 atbildēt
Labāk jau n*dificētā pārtika :p
2 0 atbildēt
njaa.. es jau ar negribeetu.. :D bet ar laiku nekas cits neatliks... :P
2 0 atbildēt
GMO smird :(
1 0 atbildēt
saspricees te viesiem visadas vielas ka busim ka Heroes!! :D
1 1 atbildēt
nu un kā tad lai pabaro to dzelteno un melno ādaiņu varzu?
0 0 atbildēt
Vislabākais jau ir tas, ka iet runa par to, ka uz šiem pārtikas produktiem NEVAJADZĒS rakstīt, ka tas ir ĢMO... Starp citu- izraēlā lielākā daļa pārtikas ir ĢMO - tieši par augu valsti runājot. No pieredzes stāsts- aizbrauc grupa uz Izraēlu ekskursijā, 2 nedēļas ēd vietējo pārtiku un mazākais svara pieaugums grupā vienai sievietei ir 8kg.. !!!!! Vienkārši organisms nešķeļ šīs vielas- nesaprot, ko viņam "iebaro". Neatpazīst "programmu"
0 0 atbildēt
neko nesprices!
0 2 atbildēt