local-stats-pixel fb-conv-api

Simpsoni(The simpsons)8

14 3
Leģendārākais ASV televīzijas animācijas seriāls „The Simpsons” sākotnēji tika demonstrēts īsfilmu veidā "FOX" kanāla raidījumā "The Tracey Ullman Show". Satīriskā parodija par amerikāņu vidusslāņa ģimeni ir visilgāk ASV TV demonstrētais sitcom un animācijas seriāls. Mets Grēnings (Matt Groening) smalki ironizē par vidusslāņa dzīves stilu, nācijas kultūru, tradīcijām, vēsturi, masu informācijas līdzekļiem. Seriālā izskanējušās frāzes citē sadzīvē un medijos, Simpsonu ģimeni parodē citi populāri animācijas seriāli, tādi kā „South Park” un „Family Guy”.
Springfīldas pilsēta, kurā norisinās darbība un dzīvo Simpsonu ģimene, ir izdomāta, un fani gadu gaitā ir rūpīgi pētījuši un analizējuši tās apkārtni, lai noskaidrotu iespējamo pilsētas atrašanās vietu. Gluži kā par spīti viņiem, scenāristi ar vieglu roku tās apkārtnē novietojuši gan tuksnešus, gan kalnu grēdas, gan leknas ganības, attiecībā no scenārijā aprakstīto notikumu prasībām. Grēnings vienā no intervijām dod mājienu, ka Springfīlda tapusi, iedvesmojoties no redzētā Portlendā, Oregonas štatā. Kopējo sēriju skaitam tuvojoties četriem simtiem, maz ir tēmu, kuras „The Simpsons” nebūtu pieminētas. Scenāristi trāpīgi parādījuši dubulto morāli, kas bieži valda biznesa vidē un masu medijos. Bērnu mīlulis klauns Krastijs patiesībā ir īgns, cinisks un slimīgs vecis, kura veselību ir sabeidzis alkohols un atkarība no azartspēlēm. TV ziņu vadītājs Kents Brokmans ir izlutināts un vīzdegunīgs vīrs, kuru maz interesē žurnālistu ētika. Scenāristu jājamzirdziņš ir pasmieties par "FOX" kanālu, kurā tiek demonstrēts arī pats seriāls. Nav žēloti arī aktuālie politiķi – sava deva satīras ir tikusi gan Džordžam Bušam, gan Bilam Klintonam, gan Alam Goram. Paradoksāli, bet šovs izpelnījies ASV sabiedrības konservatīvās daļas atzinību, kas varbūt nemaz nebija tā autoru mērķis. Varbūt tas noticis tāpēc, ka, atšķirībā no vairuma seriālu, kuros galvenajās lomās ir mazāk tradicionāli varoņi, Simpsonu ģimene ir pavisam parasta un ar ikdienišķām problēmām. Lai arī varoņiem nav svešs flirts, katras sērijas beigās viņu laulība atkal ir glābta. Kristiešiem tuvs ir Simpsonu kaimiņa Neda Flandersa tēls, kura ticību un lēnprātību tik bieži pārbauda Homērs Simpsons. Atšķirībā no Simpsoniem, Flandersu ģimene ir „normālāka” un labklājīgāka. Būtu gan pārspīlēti uzskatīt, ka arī konservatīvie būtu paglābti no scenāristu jokiem, nebūt nē.
Katra no sērijām tiek veidota pēc līdzīga scenārija – varoņi saskaras ar problēmu, kuru viņiem jāatrisina vai jāiemācās ar to sadzīvot. Problēmas variē no vienkāršām un reālām līdz globālām un nedaudz fantastiskām. Grūti iegūt pilnīgāku priekšstatu par seriālu, nerunājot par tā galvenajiem varoņiem. Kā pirmais noteikti ir jāmin Homērs Simpsons, ģimenes galva, kurš strādā par darba drošības inspektoru Springfīldas atomelektrostacijā. Viņa vieglprātības un aizmāršības dēļ savu darbu viņš pazaudējis neskaitāmas reizes, bet afēru rezultātā to atkal ir atguvis. Homēra sieva Mārdža Simpsone ir tipiska amerikāņu mājsaimniece un māte, kuru var atpazīt pēc slavenās kuplās zilās frizūras. Savu laiku viņa pavada, apdarot mājas darbus, auklējot mazo Megiju, palīdzot pusaudzei Lizai un pasargājot dēlu Bārtu no tēva dusmām. Bārts uzskatāms par vislabāk pazīstamo seriāla varoni. Ceļojot no skolas sola uz sodīto skolnieku istabu, viņš pamanās iekulties nepatikšanās, kurās iesaistīta ne tikai viņa ģimene, bet arī visi Springfīldas iedzīvotāji. Dzīves gudrību viņš mācās no klauna Krastija, no hobijiem pirmā vietā noteikti ir skeitbords, kam seko komiksu lasīšana, Lizas terorizēšana un videospēļu spēlēšana. Garajā seriāla dzīves ciklā Simpsonu varoņus ir zīmējušas vairākas animācijas studijas, tai skaitā arī mākslinieki no Dienvidkorejas, par ko daudzi šova skatītāji nemaz nenojauš. Ar 14. sezonu dažas seriāla sērijas sāka veidot digitālā formātā, bet pārejas periods ieilga uz divām sezonām. Uz vairākām spēļu platformām ir iznākuša seriālam veltītas spēles. No klasikas noteikti pieminams ir „The Simpsons: Bart vs. the Space Mutants”, gados jaunākajiem spēlētāji atcerēsies „The Simpsons Road Rage” un „The Simpsons Hit & Run”.
Par šova milzīgo popularitāti liecina 23 saņemtās Emmy balvas un žurnāla Times piešķirtais 20.gadsimta labākā televīzijas seriāla tituls. Uz šo sasniegumu fona runas par seriāla novecošanu un kvalitātes pazemināšanos jau uztveramas krietni mierīgāk. Par Simpsoniem uzņemta arī pilnmetrāžas filmu, kuru arī Latvijā varēja vērot 2007. gada vasarā. Pirmā sērija demonstrēta 1989.gada 17.decembris Autors Matt Groening Galvenajās lomās Dan Castellaneta
Julie Kavner
Nancy Cartwright
Yeardley Smith
Hank Azaria
Harry Shearer
Marcia Wallace
Pamela Hayden
Tress MacNeille
Maggie Roswell
Russi Taylor
Joe Mantegna
Marcia Mitzman Gaven
Phil Hartman
Doris Grau

« 1  2  3  4 »
14 3 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000
mm Simpsoni man patīk! :))
2 0 atbildēt
norakstiiji? shitik sakariigu tekstu? :o via tieshaam tu saac pieaugt? :))) mums jaanomaina peedeejoreiz tev autinjii? :((( xD saki uzreiz ka copy+paste!
2 0 atbildēt
Simpsoni rullzz!
2 0 atbildēt
labs raaksts... no kurienes kopeeji?
1 0 atbildēt
Nu un kas tur tāds ir,ja kopēts nevis pārrakstīts??Jābūt galīgam idiotam lai pie kaut kā tāda piesietos.
2 1 atbildēt
yeeeah!
1 0 atbildēt
Es viņu nekopēju es viņu norakstiju.
2 2 atbildēt
Un vēl pats piedomāju.
2 2 atbildēt