local-stats-pixel fb-conv-api

"Laimes lietus" - Padomju Latvijas fotogrāfijas lepnums.4

79 2

1978. gadā World Press Photo konkursā Nīderlandē latviešu fotomāksliniekam Valdim Braunam par fotogrāfiju "Laimes lietus" piešķīra zelta medaļu "Zelta acs". Daudz netrūka arī līdz vislielākajai Grand Prix balvai, taču tieši togad nomira Elviss Preslijs, tāpēc pirmo vietu piešķīra attēlam, kurā redzami raudošie Preslija rokenrola cienītāji pie viņa kapa Memfisā. 

Pēc tam Brauna bilde tiek publicēta visos PSRS preses uzdevumos un Padomju Latvijā kļuva par otru visbiežāk publicēto attēlu tieši aiz Ļeņina portreta (to gan mēs visi atceramies, ne? :D ).

Bildē attēloti Gaida un Zigurds Zirņi lietū brienam pa pļavu. Krievu prese parasti attēloja tikai bildes augšējo daļu, lai nebūtu redzamas Gaidas kailās kājas. Pēc tam, kad fotogrāfija kalpo par lielo plakātu Valda Brauna personālizstādei, tas tiek izlīmēts visā Latvijā. Tā kā erotiskus fotoattēlus tolaik nedrukāja, vīrieši "Laimes lietu" uztvēra ar lielu sajūsmu.

Zigurds Zirnis, reiz, ar draugiem, alu sadzērušies, naktī pat devās "glābt sievas godu" un ņēmuši plakātus no sienām. Visvairak Zigurds apvainojies par to, ka dažos autoservisos šis plakāts pielīmēts visredzamākajā vietā, bet uz tā redzama tikai Gaida viena pati - Zigurds vienkārsi nogriezts nost. :D

79 2 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

Viennozīmīgi "Laimes lietus" bilde ir labāka, pirmkārt, ka tā ir dzīvāka, otrkārt - parādās *cijas. Preslija bildē vienīgi redzams, kā kaut kādam baram iedotas Preslija bildes un tie sēž un skatās. Manuprāt, lai bilde būtu laba, tai ir jāvēstī arī kāda doma vai ziņa, varbūt jārada kāda atklāsme vai jāizraisa cilvēkā kādas sajūtas (prieku, skumjas vai citas), bet tā Preslija bilde ir vairāk kā fakta konstatācija bez vēstījuma un *cionālās nosakņas (ja nebūtu pateikts, ka tas ir pie viņa kapa, tad jebkurš domātu,ka cilvēku bars vienkārši skatās uz Preslija bildi).

Lai nu kas un kā - tā Grand Prix balva ir piešķirta pilnīgi neobjektīvi, drīzāk amīši (vai sazin kas) aiz cieņas iedevuši. Nu pilnīgi neobjektīvi!

4 0 atbildēt

Nuuuuuu jau. Letiņbilde kur labāka, ja salīdzina šīs divas bildes. 

2 0 atbildēt

taa bilde jau nu vspaar neko neizsaka, muusejiem vajdzeeja dabuut grand prixemotion

"Laimes lietus'' jeei, sarauj Latvija:sirdspuksti:

2 0 atbildēt

jaa, atceros, man bija taa vecaa Latvijas fotomaakslas graamata, un tur bija shii bilde. baigi smukie tur tie darbi bija.

2 2 atbildēt