Jūsu uzmanībai dažas šašliku receptes...
Dažas šašliku receptes18
Buka sašliks
Sastāvdaļas:
Buka gaļa 1.5-2 kg, piens 1 l, sīpoli, olīveļļa, zaļumi (dilles, pētersīļi), pipari, majonēze 1-1.5 pac. Sāls.
Pagatavošana: 30 min.
Buka gaļu sagriež gabalos un liek mērcēties uz vairākām stundām pienā.
Noskalo, griež vēlamā izmēra gabaliņos. Apslaka ar olīveļļu, izmīca. Pievieno gabaliņos sagrieztus sīpolus un pamatīgi izmīca gaļu. Liek zaļumus, piparus, majonēzi. Liek vēsumā.
Pirms cepšanas pievieno sāli (apt.sauju) un olīveļļu. Var pievienot arī svaigi spiestu citrona sulu.
Mīksts un sulīgs šašliks
Sastāvdaļas
2 kg cūkgaļas kakla karbonādes, vai arī kādu citu zorti, bet, lai būtu klāt speķītis biš. 1 Kg ar sīpoliem 1/2 paciņa hmeli-suneli garšvielas. Rimi ir pie visām garšvielām. Sāls un Pipari pēc garšas Olīveļļa
Pagatavošana: 10 min.
Sagriežam visu gaļu šašlika cienīgos gabalos
Sagriešam sīpolus aplīšos vai pusmēnestiņos
Maisam visu kopā, beram klāt hmeļi-suneļi, sāli, piparus un Pārlejam ar kvalitatīvu, normālu olīveļļu. Var būt pirmā dzinuma otrā vai devītā, tam nav nozīmbes, bet lai būtu laba pēc smaržas un garšas. Eļļu uzliet vajag mazliet, bet tikai tad, kad visas garšvielas sabērtas un gaļa samaisīta. Nevajag iedomāties tagad liet tā, ka pludo viss. (mazliet, tā lai knapi slapš būtu)...šķīvis ar trīslitra ūdens burku virsū un pastumjam malā uz pārs h. Ideālā variantā atstājam līdz rītam ledusskapī, lai pusdienās var cept.
Jācenšās gaļu pirkt svaigu un vēlams ar speķīti klat. Tad visam jābūt pa pirmo!
Pikantais vistas šašliks
Sastāvdaļas
Vistu šķinķīši atkauloti (2 Kg) Adžika mūsējā LV ražojums (pus burka). (vislabākā ir Adžika "gruzīņu") Garšviela vistas gaļai (1/4 no paciņas) Sāls (šķipsna) Jāatcerās, ka vistas fileju NEIET cauri šitai receptei. Var pats/i atkaulot šķinķīšus un būs lētāk kā arī ekoloģiskāk.
Pagatavošana: 240 min.
Sagriež vistu šķinķīšus uz pusēm.
Iemaisa klāt adžiku, garšvielas un sāli.
Pamaisa kādas 2 min, uzliek bļodai šķīvi virsū un pastumj malā uz kādām 4-5 h.
Cept var jebkurā grillā. Saspraužot uz šampuriem no sākuma vista ļum un negriežas, bet kā pacep kādas 10 min, var grozīt uz visām pusēm.
Ātrais vistas šašliks
Sastāvdaļas
2kg vistas gaļa (filejas vai šķiņķīši) 2 citroni Sāls Pipari 3 ēdamkarotes medus Vidusjūras garšaugu maisījums
Pagatavošana: 35 min.
Ja vistas fileja, tad sagriež kubiņos, ja šķiņķīši tad atstāj kā ir, citronus ripiņās un katru ripiņu 4 daļās.
Gaļu ieliek stikla traukā un pievieno garšvielas un tad uzlej karstu, vārītu ūdeni, kad pieliets ūdens pievieno medu (cukurs neder) un citronus. Vēlams uzlikt traukam vāku. Marināde jātur kamēr atdziest ūdens un tad droši var likt uz grila, būs gardi. :)
Šuperšašliks armēņu gaumē
Sastāvdaļas
2 kg cūkgaļas kakla karbonāde 6-7 lieli sīpoli sāls pipari
Pagatavošana: 20 min.
Cūkgaļu sagriež palielos gabaliņos. Sīpolus sagriež ripinās . Pēc garšas pievieno sāli un piparus un samaisa visu kopā. Principā ievelkas jau pēc stundas, bet garšīgāks ir vakarā. Mīksts un sulīgs, jo nav pievienots etiķis, kas izsūc gaļas sulu un padara to sīkstu.
Cūkgaļas šašliks
Sastāvdaļas
cūkgaļa majonēzegaršvielas šašlikam sīpoli etiķis
Pagatavošana: 15 min.
Cūkgaļu sagriež tik lielos kubiciņos cik lielus vēlas šašlika gabaliņus.
Cūkgaļas gabaliņiem pievieno majonēzi, un Santa Maria garšvielas šašlikam, kā arī gredzenos sagrieztus sīpolus. Visu kārtīgi samaisa. Ja ir vēlēšanās, tad var pievienot arī nedaudz etiķa skābumiņam, kā arī sasmalcinatus smaržīgos piparus (apm. 6 graudiņus)
To visu noliek ledusskapī nostāvēties. Es parasti gatavoju vismaz 2 dienas pirms gaidāmā piknika. Apmeram 2x dienā izņemu trauku ar pagatavoto šašliku marinadē, un to kārtīgi apmaisu.
Sašliks sanāk burvīgs-majonēze tam dod maigumu.
Bet šašlika marinēšana ir tikai puse no padarītā darba. Lielākais darbs, no kura atkarīgs iznākums-grillēšana.
Sašliku cepu izmantojot grilam paredzētās ogles. Kad ogles jau sakarsušas, tad pievienoju tām bērza vai vai alkšņa malkas skaliņus, vai zariņus ar visām lapām. Un šašlika cepšanai man parasti aiziet apmēram 2 stundas, jo to nevis ātri apcepu no visām pusēm , bet gan kūpinu bērza malkas, vai alkšņa malkas dūmos. Ik pa brīdim šašlika iesmus apgriežot, un šašliku uz iesmiem apsmērēju ik pa brīdim ar augu eļļu (tad tie sanāk zeltaini brūni). Nedaudz pacietības grilēšanas laikā, un iznākums- vienreizēji garšīgs šašliks, ļoti aromātisks (pateicoties bērza vai alkšņa zariņiem). Labu apetīti!
Cūkgaļas šašļiks kefīrā
Sastāvdaļas
1. Cūkgaļas šašļiks ~ 2kg 2. Garšviela šašļikam 3. Kefīrs - 1 l
Pagatavošana: 30 min.
Sagriež gaļu vēlamajos izmēros,
saliek visu gaļu bļodā,
pārkaisa ar garšvielu priekš šašļika pēc garšas,
visu kārtīgi samaisa, ar rokām to daudz labāk darīt,
pievieno 1l kefīra, galvenais,lai gaļa ir visa pārklāta ar kefīru,
atkal visu kārtīgi samaisam.
var bļodu ar gaļu mazliet nospiest,atstājam uz dažām h, un varam cept. :)
Šašliks monastirskaja izba
Sastāvdaļas
vistas šķinķīši, sīpoli, ķiploki, Wegeta,burkāni, dilles, lauru lapas, vīns....
Pagatavošana: 30 min.
vistu šķinķīšus atdala no kaula, sagriež šašlikam piemērotos gabaliņos, liek bļodā kārtām ar sīpolu un burkānu šķēlēm. ķiploka daiviņas [~2] sagriež sīki un pārkaisa pāri.pieliek zaļumus, lauru lapas. gaišo vīnu MONASTIRSKAJA IZBA pārlej visam pāri.
pēc tam ar rokām visu sapaida, pāŗlej vēl vīnu. uzliek slogu un ievieto ledusskapī. pēc 2-3 stundām šašliks gatavs cepšanai.
Ekskluzīvais šašliks
Sastāvdaļas
Cūkas kakla karbonāde - 2kg; Rozmarīns svaigs - 3 zariņi; Ābolu etiķis - 1 ēd.k; Citrons - 1 gab; Tomāti - 3 gab; Ķiploki - 1 galviņa; Sāls; Pipari.
Pagatavošana: 15 min.
Gaļu sagriež apmēram 5x5 cm kubiņos (ja ir cīpslas, tad tās noteikti izgriež). Visas pārējās sastāvdaļas samaļ blenderī. Sāli un piparus liek pēc garšas, kā nu kuram patīk. Ja grib lai šašliks stiprāks var piemalt arī vienu svaigu vai kaltētu čilli pāksti bez sēkliņām. Kad viss samalts viendabīgā masā, tad sajauc - samīca kopā ar gaļu. Liek ledusskapī vismaz uz 6 h.
Tradicionālais šašliks
Sastāvdaļas
Cūkgaļas šķiņķis vai kakla karbonāde, var arī liellopa šķiņķi 1 kg sīpoli 800 g citroni 1-2 gab sāls 2 tējk. malti pipari 1 tējk. saldie sarkanie maltie pipari 2 tējk cukurs 3 ēdamkarotes olīveļļa vai rapšu eļļa 50 g 9% galda etiķis 70 g ūdens 70 g
Pagatavošana: 30 min.
Gaļu atdala no cīpslām un plēvēm. Sagriež apm. 4x4 cm lielos gabalos. Nomizo sīpolus, nogriež abos galos asnu un saknes vietu (tas dara rūgtenu marināti) un pārējo sīpolu sagriež vidēji smalkos gredzenos. Tad sajauc tos kopā ar gaļu un kārtīgi "izspaida", lai gaļa un sīpoli sāk suloties. Sagriež 1 citronu smalkās šķēlītēs un iemaisa gaļā. Etiķi, eļļu un ūdeni sajauc kopā noslēdzamā traukā (var burkā ar aizskrūvējamu vāku) saskalo un pievieno gaļai. Tad pievieno sāli, piparus, saldos piparus un cukuru. Cukurs tiek pievienots kā garšas regulētājs - lai marināde nebūtu skāba, bet gan saldskāba. Garšvielas ir norādītas aptuvenos daudzumos, tādēļ tās labāk ir likt pēc savas garšas izjūtas un gaumes.
Kad tas viss ir salikts, tad tāpat kā no sākuma kārtīgi gaļa ir "jāizspaida" un jāsajauc garšvielas ar visu pārējo masu. Kad tas izdarīts, tad atlikušo citronu (labāk pusīti) sagriež skaisti pa virsu kā garnējumu, bet neiemaisot gaļā.
Tad uzliek traukam vai nu ko smagu, lai nospiež, taču, ja trauks ir aiztaisāms (piem. šašliku spainītis), tad var arī tāpat aiztaisīt vāku un novietot izstabas temperatūrā un pēc apm. 4 stundām gaļa būs gatava.
Tad var spraust uz iesma vai likt režģī un cept 15 - 20 min. Var uz iesma pievienot citrona šķēlīti, sīpolus vai dārzeņus. Labu apetīti!