Vārda dienā bez kūciņas neiztikt. Ja vārda diena īsi pirms Ziemassvētkiem, kūciņām jau būs piparkūku smarža.
VĒLU VISIEM PRIEKU DARBOTIES UN BAUDĪT
Apraksts pie bildēm
Ar Ziemassvētku smaržu.20
Sarīvēju bļodā 10 apaļās veikalā pirktās piparkūkas un vienam citronam miziņu. Tad ņemu 1 glāzi medus, vienu glāzi cukura un 150 gr. sviesta, pasildu kamēr sviests un medus izkūst. Piesitu 3 palielas olas un visu ar koka karoti sakuļu viendabīgā masā. Pievienoju 2 glāzes miltu un atkal izmaisu. Atsevišķi trauciņā sajaucu ēdamkaroti skāba kējuma ar tējkaroti bez kaudzes sodu un nažagalu citronskābes. Šo putojošo masu pievienoju bļodas saturam un izjaucu ar karoti. Tagad vēl jāpievieno miltus (apm. 1 glāzi) un jāmaisa tikai ar karoti. Tai jābūt tik biezai, lai ar platu nazi var uzziest uz cepamo papīru cepšanai, bet nav jābūt tik cietai, lai rullētu.
Visu bļodas saturu sadalu 3 daļās. Pirmo daļu uzziežu uz cepamo papīru, tad uzvelku uz cepamo plāti un lieku cept sakarsētā cepeškrāsnī. Cepas apm 10-15 min.
Kad pirmā daļa izcepta, to lieku uz salocīta dvieļa, cepamo papīru noņemu un to pašu izmantošu vēl divas reizes. Izcepu 3 plāksnes.
Katru plāksni griežu 2 daļās. Kā jau noprati, medus kūkai ar nelielu piparkūku piegaršu , būs 6 kārtas.
Ja 6 kārtas, tad 5 kārtās kāds ieziežamais materiāls vajadzīgs. Vidējā kārtā būs 300 gr. skābs plūmju- ābolu ievārījums. Pārējām kārtām skābs lauku krējums 500 gr, sajaukts ar 2 ēdamk. cukura un paciņu vanilina cuk.Te notika maza kļūme - fotoaparātam baterija tukša, jāliek lādēt. Iznāca paaugsts klucis, kuru noliku, lai nedaudz savelkas.
Notīrīju mandeles, sakapāju un apkaramelizēju ar cukutu un sviestu. Tagad sasmērētajam klucim nedaudz pielīdzināju malas ar asu nazi. Sajaucu 200gr Smiltenes krējumu (lauku krējuma vairāk nav) ar ēdamk cukura, noziedu klucim augšu un malas. Malu spraugās sabāzu samitrinātus ar krējumu malu atgriezumus.Vēsā vietā noliku uz nakti.
No gatavā apelsīnu želejas pulvera sagatavoju apm.0,4 glāzi želatīna.
Izvārīju vienu porciju vārītā krēma, pieputoju sviestu, vienai krēma daļai pievienoju kakao.
Par krēmu vari izlasīt. http://spoki.tvnet.lv/receptes/Mans-varitais-krems/611144
Kā vienmēr saku - laid vaļu savai fantāzijai! Tā arī daru. Izdomātajam vispirms ar kādu smailu priekšmetu ievelku vieglas līnijas krēmam. Parasti sāku no centra. Šoreiz saliku vispirms, mandarīnus, tad krēmu vidusdaļā, apmales beigās. Lieku uz lodzijas vēsumā. Pēc laiciņa želantīnu var pārliet pāri mandarīniem. Tāds nu ir manas kārtējās fantāzijas auglis.
Mazu krēma porciju grūti izvārīt. Atkal krēms palicis pāri . Laizītāju nav. Ko darīt?
Cepu klasisko olu biskvītu no 3 olām, griežu divās daļās, vēl atrodu paciņu Selgas tumšo cepumu vidējai kārtai.
Iznāca papildus vēl kūciņas.