local-stats-pixel fb-conv-api

Vai "cilvēki ir svarīgāki par ekonomiku"?5

Pēdējo nedēļu laikā, Corona-chanam inficējot arvien vairāk cilvēku, kā Latvijā tā Pasaulē ir sanācis pastiprināti bieži dzirdēt tādas frāzes kā “cilvēkiem jābūt svarīgākiem ekonomiku”. Daži šo rakstu uzskatīs par piekasīšanos, bet personīgi šādas frāzes uzskatu par aplamām un iespējams pat kaitnieciskām(ja novestām par tālu), par uz emocijām nevis uz loģiku balstītām. Tāpēc arī šeit esmu…

Kā piemēru došu Jurija Perevošcikova neseno LTV interviju, kurā infektologs saka, ka:

“Protams ir cilvēki kuri dažreiz uzskata to ka ekonomika svarīgāka-nu labi tur būs mirstība…tur mēs zaudēsim šitos 5% no saslimušajiem, bet tomēr mēs tākā glābsim ekonomiku. Bet mēs dzīvojam mūsdienu pasaulē kur ikviena cilvēka dzīvība ir vērtība..”

Perevošcikova kungs ir pieredzējis pasaules mēroga infektologs kura kvalifikāciju veselības jautājumos apšaubīt man nav ne intereses, ne tiesību (pats pirms pāris dienām nezināju atšķirību starp dažāda veida sejas maskām). Tas kas mani kaitina(ja neskaita viņa ideālismu šajā citātā) ir šī mistiskā dihotomija kas parādās visos šāda rakstura argumentos, ka “cilvēki” un “ekonomika” ir divi polārie pretstati, un ka raizēšanās par ekonomiku nozīmē cilvēka dzīvības noniecināšanu.

Rodas jautājums kuru vēlētos uzdot visiem šo frāžu proponentiem: Kas pēc Jūsu domām ir ekonomika?

Atbilde uz šo jautājumu ir pavisam vienkārša-EKONOMIKA IR CILVĒKI. Tu(pats personīgi) esi daļa no ekonomijas-kad strādā, kad saņem algu, kad ej uz veikalu un pērc pārtiku kuru kāds cits ir izaudzējis, kad ieguldi savā pensiju fondā no kura tava banka investē akcijās un obligācijās no uzņēmumiem kuros strādā citi cilvēki kuri arī iet uz veikalu…pats saproti. Tava labklājība un veselība ir atkarīga no ekonomikas. “Cilvēki” un “ekonomika” šeit nav nekādi pretstati. Arī sejas masku un dezinfekcijas līdzekļu ražošana ir daļa no ekonomikas.

51 2 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

nejauc ekonomiku ar ekonomiju,otkārt ,labāk pāris tūkstoši līķu nekā kārtējā krīze.bads ,bezdarbs ,bankroti, pašnāvības utt. un beigās līķu vēl vairāk ..

9 0 atbildēt

Ar Ķīnas badu esi drusku iebraucis auzās. Ķīna tai laikā pārtiku saražoja pietiekošā daudzumā, lai varētu iztikt un nebūtu bada. Liela daļa no saražotās pārtikas tika nosūtīta uz PSRS kā maksa par tur uzbūvētajām rūpnīcām. Mao izmantoja tādas pašas metodes un stratēģiju kā PSRS komunisti Ukrainā 1932-33 gadā. Tātad badu izraisīja Ķīnas vadība apzināti.

Tagad pāris mēnešus varēs padomāt, vai ir vērts lēkāt divdirsu augstumā un bezjēdzīgi šķērdēt resursus, vai arī dzīvot saprātīgāk.

Tā ekonomikas sabrukšana tāds bubulis vien ir.

Pārtiku un pirmās nepieciešamības preces ražos jebkurā gadījumā ar vīrusu vai bez un neviens badā nemirs, vismaz pie mums.

Jā un tas vīrus nekur nepazudīs, tā kā par ceļošanu uz gadu, diviem varam droši aizmirst. Būs tā ekonomika jāsilda tepat vien uz vietas. Īstais laiks vietējo ceļu rekonstrukcijai, vismaz nauda nebūs apēsta un iz.....a.

6 0 atbildēt

Dūšīgs raksts!

Pacitēšu: "Rodas jautājums kuru vēlētos uzdot visiem šo frāžu proponentiem: Kas pēc Jūsu domām ir ekonomija?"

Atbilde: ekonomija ir līdzekļu taupīšana, ekonomika ir resursu radīšana.

Bet, ja nopietni, tad, kad cilvēka dzīvību sāks pārrēķināt naudas vienībās - ar to arī sāksies civilizācijas beigas.

Un vēl, šī krīze ar visām tās izpausmēm lieliski pierāda, ka līdz šim esam pārmaksājuši par nesvarīgām lietām, un žēlojuši naudu vitāli svarīgām. Tāda ir mums tā ekonomika (ekonomija) bijusi līdz šim.

4 0 atbildēt

Nu visa ekonomika ir cilvēki, bet ne visi cilvēki ir ekonomika. Tur tā sāls

3 0 atbildēt