local-stats-pixel fb-conv-api

...par "Queen" un viņu nemirstīgajām melodijām...8

63 0

"Queen." Kā es iedomājos šo vārdu, tā man prāts uzreiz izskrien cauri visām viņu sarakstītajām dziesmām (kuras ir ap 250). Daudzi jau zin, ka ar šo grupu es esmu kā apsēsts - zinu par to gandrīz visu un skandēju viņu melodijas katru dienu.


 

Kāpēc man iepatikās un patīk visvairāk tieši "Queen"? Atbilde ir vienkārša - mūzikas dēļ. Viņi ir vieni no retajiem māksliniekiem, kuru dziesmas viena otrai nav līdzīgas. Katra dziesma viņiem ir pilnīgi atšķirīga. Vēl kas ir interesanti - katru dziesmu rakstīja katrs grupas dalībnieks individuāli (vēlāk pārējie knifi tika likti lietā no pārējiem grupas biedriem). Līdz ar to viņu dziesmās ir melodijas, stilu, nošu augstumu un ritmu daudzveidība - no Operas līdz Hard Rock, no viena dziedātāja līdz pat veselai Operai vienā dziesmā, no ģitāras līdz pat arfai. Viņi veidoja melodiju no gandrīz visa, no kā bija iespējams radīt melodiju.Tas pierādas grupas ģitārā, kuru grupas ģitārists Brian May izgatavoja 16 gadu vecumā no veca skapja durvīm, no galda virsmas, no motocikla atsperēm, no adāmadatas, no klavieru stīgām u.c. sadzīvē atrodamām lietām (un viņš vēl šo ģitāru spēlē vēl tagad, gandrīz 50 gadus pēc tās izgatavošanas). Visvairāk tas izpaudās 70tajos gados, kad viņu grupas devīze bija "šajā ierakstā netika izmantots nekāds sintezators". Pilnīgi tīra mūzika.


 

Runājot par dažām dziesmām individuāli, es vēlos izcelt sešas dziesmas - We Will Rock You, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love, Another One Bites The Dust, Mother Love un Bohemian Rhapsody.


 

We Will Rock You - dziesma kas rokā divu kāju sitienu un vienu plaukstu sitienu padarīja to par ideālu dziesmu sporta faniem (2009. gadā We Will Rock You bija visspēlētākā dziesma ASV sporta arēnās (hokejā, basketbolā u.c.). Kā kāds sāks šo aizraujošo ritmu momentāli šim sācējam piebiedrosies arī viņam blakus stāvošie.


 

We Are The Champions - ultimāta himna visam - hokejam, futbolam, mūzikas sacensībām, vēlēšanām... Dziesma, kas apvieno publiku un ideāli noslēdz jebkuru šovu vai sarīkojumu. Kas ir interesanti, grupa gandrīz neierakstīja šo dziesmu, jo, kā visiem (izņemot Freddy Mercury, kurš bija šīs roka leģendas autors un grupas solists) šķita, ka šī dziesma it kā izsmej zaudētājus. Bet kā vēlāk atklājās, šī dziesma bija domāta dziedāt visiem - gan uzvarētājiem, gan arī zaudētājiem.


 

Crazy Little Thing Called Love - šī dziesma parādīja, cik spilgts un radošs bija Freddie Mercury un viņa prāts, jo viņš šo dziesmu izdomāja piecās minūtēs, kamēr bija vannā. Pēc tam, kad viņš vannošanos beidza, viņš ātri to pierakstīja un mēģināja nospēlēt uz ģitāras (kaut arī viņš nebija profesionāls ģitārists.)


 

Another One Bites The Dust - pierādījums, ka pat tas, kurš nemāk dziedāt, var uzrakstīt N°1 hitu, kuru izpilda balss virtuozs. Grupas "visklusākais" dalībnieks John Deacon, bassģitārists, uzrakstīja šo dziesmu no funk mūzikas hita "Good Times". No sākuma šī dziesma bija plānota tikai kā grupas Demo ieraksts, bet viens no "Queen" kvēlajiem faniem (ticiet vai ne) Michael Jackson teica, ka grupai šī dziesma ir jāizlaiž, jo tā ir fantastiska. Un šī dziesma bija arī ASV Billboard N°1 (Billboard charts bija hitu saraksts, kurā "Queen" veicās "vissliktāk".


 

Mother Love - kaut arī Freddie Mercury savās dzīves pēdējās dienās bija smagi slims ar AIDS, tas nemazināja viņa iekšējo vēlmi un degsmi iedziedāt dziesmas (kaut arī viņam bija grūtības pat ar nostāvēšanu kājās). Šī bija Freddie Mercury pati pēdējā dziesma, ko vinš ierakstīja pirms viņu piemeklēja bronhiālā astma, kas pielika punktu viņa melodiskajai un spēcīgajai balsij. Kaut arī viņš spēja iedziedāt tikai divus no trīs dziesmas pantiem, viņš jau paspēja izrādīt savu gribasspēku un nožēlu par nodarīto. Šī un vēl piecas citas dziesmas tika ierakstītas 1991. gadā, bet tika izlaistas 1995. gadā albumā "Made In Heaven", kuru viņš prasīja izlaist saviem grupas biedriem savā testamentā, kad viņš nomira 1991. gada 24. novembrī.


 

Bohemian Rhapsody - visdārgākais singls kurš jebkad ir ticis izlaists un, patiešām, sūrs darbs deva saldus augļus - 9 nedēļas Britu topos (+1992. gadā N°1 Britānijā un N°2 ASV). Šis mūzikas triumfs tika ierakstīts trīs ar pusi nedēļās (no kurām divas nedēļas tika pavadītas ierakstot balsis). Kā stāstījis Brian May, "balsis bija pārrakstītas tik daudzas reizes, ka kasetes kļuva pilnīgi caurspīdīgas no berzes." Šajā dziesmā tika izmantots pilnīgi viss tajās dienās iespējamais - uz 32 skaņas celiņu pults tika "iespiestas" ap 100 balsīm (kuras iedziedāja tikai trīs vīri - Freddie Mercury, Brian May un Roger Taylor (grupas bundzinieks)), tika izmantoti operas instrumenti, tika samontēti jauni, īpaši šai dziesmai domāti ģitāras pastiprinātāji u.c. Ne velti es šo dziesmu klausos katru dienu (bez izņēmumiem).


 

Lai arī kāds centīsies izdziedāt šīs operiskās dziesmas, kuras ne katrs var izdziedāt, "Queen" vienmēr skanēja un turpinās skanēt vairākus gadus. Jo "They Are The Champions Of The World....."
 











63 0 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Queen-LEĢENDA.!Merkūrija vokāls bija dievišķīgs!

1 0 atbildēt

Foršs raksts, viens no retajiem, kuru tiešām bija interese palasīt. Pie reizes uzzināju kko jaunu! emotion

0 0 atbildēt

cienu tos, kas paši kaut ko saraksta, nevis nokopē no vikipēdijas. paldies, bija tīri interesanti. :)

0 0 atbildēt

tiesam labs intresanti lasit  emotion

0 0 atbildēt

Arii mana miiljaakaa grupa!

Ir veerts lasiit arii tiem, kas iisti neko par to nezina!

0 0 atbildēt

Queen roks emotion

0 0 atbildēt

Ļoti cienu rakstus, kurus fani rakstījuši paši un ja vēl par tik lielisku grupu, tad vispār nav kur piesieties.

0 0 atbildēt

Dievinu sho grupu!!

Merkurija balss..neviens cits tik labi nedzied.

0 0 atbildēt