local-stats-pixel fb-conv-api

Astoņu bitu mūzika jeb 8bit/chiptune13

32 2
Raksts ir par chiptune jeb 8bit mūzikas žanru.

8-bit ir elektroniskas mūzikas novirziens, kura iedvesma ir rasta no vecām spēļu konsolēm tieši to 8bit ēras videospēlēm. Šī mūzika atsit skaņas no tehnolōģijām kuras liekas primitīvas un vecas, kā teiksim no GameBoy'a un no vecajām NES konsolēm, jeb ko mēs, šīs puses cilvēki saucam par zilitoniem, kasešnieku un vēl velns kā.

Čiptjūni kā tādi ir ļoti vienkārša mūzika, jo teiksim klasiskā Gameboy dmg-01 procesors spēj apstrādāt tikai 4 kanālu skaņu, tie ir:
Square wave
Sawtooth wave
Noise
Wave.

Astoņu bitu mūziku mūsdienās veido/producē daudzi cilvēki, pārsvarā to var darit arī ar producēšanas programmatūru, bet neiegūst tik kvalitātivu īstu čipa skaņu, tapēc izmanto Gameboyus un citas konsoles. Populārākās programmas/spēles uz kurāv var producēt pats savu mūziku ir LSDJ jeb Little Sound Dj kuram ir Divi Pulse kanāli (abos ir iespeja izvelēties Square vai Sawtooth wave) viens Wave kanāls kurā ir dažnedažādi sampli un protams noise kanāls. Otrā izvēla ir Nanoloop bet to izmanto vairāk dzīvām performancēm un sagadā lielākas galvassāpes nekā LSDJ.

Lēts prieks un ir arī pie kā piedurties.
Pašam man ir gamebojs ar lsdj kārtridžu. Protams var arī izmantot nintendo emulatorus un nopirkt lsdj par 2viem dolāriem, bet tā nav tā skaņa kas no īsta nācis :)

Latvijā arī ir 8bit žanra izpildītāji gan arī cienītāji.

Latvijā:
http://vokoid.draugiem.lv
http://www.draugiem.lv/music/musician.php?mid=43097 <-kvadrātiņš
http://dandy.draugiem.lv
plus ir vēl daži :)

LSDJ darbībā pirmais video
un pēctam dzīvā performance uz ielas.






32 2 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000
pietrūkst šīs bērnības skaņas....
4 1 atbildēt
ir kur piedurt :)
3 1 atbildēt
visnotalj interesanti...
1 1 atbildēt
hmzz. :)
1 1 atbildēt
8 bit power!
1 1 atbildēt
vnk super nav ko citu pateikt...
1 1 atbildēt

es taisos pirkt, pa cik varēto pārdot gameboy?

0 0 atbildēt
Tā jocīgi , bet katrs dzīvo kā māk :D
0 1 atbildēt
tā pati vien elektroooniskā mūzika vien ir. tik nedaudz radošāka :D
0 1 atbildēt
nav brīnums ka klasē elektrotehnikā vienmēr skan no pēdejiem soliem *khe*Er..*ahem*. Ir okē, man liekas tev pēdējais ko dzirdēju bija Gustavo :)
0 1 atbildēt
skan gan jā :D nu vispār jau, pēdējais bija Sprīdītis orģinālais, mēs ar trusi centāmies tur sazīmēt kautko, uztaisījām bet sanāca brāķis :D
0 1 atbildēt
Labais ....reli sastadi algoritmu un tikai palaid...visai interesanti ja vel notis vari ievadit.......
0 1 atbildēt
var ievadīt :) pirmais ir SONG lapa kura liek chains, tad seko CHAIN sadaļa kurā saliek frāzes, un tad ir PHRASE sadaļa kur liek notis. un viena teiksim 00 chainaa saliek vairākas frāzes tad sanāk ka song lapaa ir jaieleik tik 00 :) un skanes viss kas ir chaina salikts.
0 1 atbildēt