local-stats-pixel fb-conv-api

7 pasaules brīnumi!13

48 7

Savas varenības dēļ septiņi pasaules brīnumi vēl šodien liek brīnīties, kā gan cilvēki pirms vairāk nekā 2500 gadiem spēja radīt ko tik iespaidīgu.

1. Heopsa piramīda

Vecākais brīnums, kas celts pirms 4500 gadiem Ēģiptē. Tas ir lielākais cilvēka rokām būvētais objekts, ja neskaita Lielo Ķīnas mūri. Ēģiptē mītošā piramīda ir 146,6 metru augsta. Iedomājies 50 stāvu debesskrāpi!

 

2. Semiramīdas gaisa dārzi

Kā gan tuksnesī 50ºC temperatūrā kaut kas spēja izaug? Šis pasaulē pirmais botāniskais dārzs pierādīja pretējo. Krāšņi ziedošie dārzi ar upītēm, ūdenskritumiem un dīķiem, kur plunčājās putni, patiesi izskatījās pēc cilvēka radīta pasaku brīnuma. Atradās tagadējā Irākā.

 3. Zeva statuja Olimpijā

Zeva statuja bija lielākais un ievērojamākais varenā grieķu dieva atveids. Brīnuma pagatavošanā tika izmantoti ap 200 kg zelta, bet Zeva acis bija veidotas no dūres lieluma dārgakmeņiem.   12 metrus augstā figūra atradās Grieķijā.

 

 4. Artemīdas templis Efesā

Templis, kuru balstīja 127 milzīgas marmora kolonnas sešstāvu mājas augstumā, ir viens no skaistākajiem un lielākajiem, kāds jebkad pasaulē uzcelts. 51 metra platais un 105 metrus garais brīnums atradās Turcijā.

 

5. Mausola mauzolejs Halikarnāsā

Mauzolejs jeb valdnieka Mausola kapenes senos cilvēkus pārsteidza ar savu iespaidīgo formu un to, ka ratu braukšanas sacīkstes, amazoņu cīņas, dievi un mitoloģiskie tēli kapenēs bija attēloti tik meistarīgi, ka izskatījās kā dzīvi. Atradies tagadējā Turcijā.

 

6. Rodas koloss

Seno grieķu Saules dieva Hēlija bronzas statuja izmēra ziņā bija varenākā ne tikai senajā pasaulē, bet būtu neparasti milzīga arī mūsdienās. Koloss bija 36 metrus augsts un atradās tagadējā Turcijā.

 

7. Aleksandrijas bāka

Aleksandrijas bākas augstums bija 130 metri, kas līdzvērtīgs mūsdienu 40 stāvu ēkai. Turklāt bāka ir vienīgais no septiņiem pasaules brīnumiem, kam bija īsti praktiska nozīme – tā gan dienā, gan naktī rādīja ceļu kuģiem. Uz zemestrīces laikā sabrukušās bākas pamatiem ap 1480. gadu tika uzbūvēts Kaitbeja forts, kas apskatāms Ēģiptē arī mūsdienās.

48 7 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 13

0/2000

Hmm  a kur bildes ??

2 0 atbildēt

bildes ?

2 0 atbildēt

Kas tieši tev lika domāt ka jau pirms tevis nebūtu bijuši raksti par 7 pasaules brīnumiem?! IZMANTO MEKLĒTĀJU!

2 0 atbildēt

visus jau pamatskolā liek mācīties no vēstures grāmatas. tāpēc drīz jau būs jāliek iekšā raksts par dalīšanu un reizināšanu, o nē varam literatūru arī mācīties.  emotion

2 0 atbildēt

bildes!!!

un aldarītim taisnība.

0 0 atbildēt

score

0 0 atbildēt

zeva statuja olimpija senjau ir apzagta ganjau, tur nav ne zelta ne dargakmenju, visi nozagti...

0 0 atbildēt

gribu bildes, gribu bildes...emotion

0 0 atbildēt

kāpēc viss ir pagātnes formā?(izņ*t pirmos 2)

0 0 atbildēt

men kautka liekas ka zeva statuja pamata veidota no ziloņkaula bet nez

0 0 atbildēt

Tagad ir atrastas citas piramīdas drupas. Tā esot lielāka par Heopisa

0 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru " Neticu ,ka piramīdas uzcēla cilvēki "

nu,es nevienu vairāk nevaru iedomāties izņ*t dzīvniekus :D  

0 0 atbildēt

par pasaules brīnumu es uzskatu cilvēku nevis  kaut kādas piramīdas vai dārzus (mans personīgais viedoklis un tas neattiecas uz šo rakstu) xD

jap..un raksti par pasaules brīnumiem jau ir bijuši..(boring)

0 1 atbildēt