local-stats-pixel fb-conv-api

pašsaprotamais5

Iespējams viens no lielākajiem domāšanas grēkiem cilvēku uztverē - uzskatīt kaut ko par pašsaprotamu citiem.

Gan jau ka katrs no mums kaut reizi mūžā ir izmantojis šo tekstu: "Bet tas taču ir pašsaprotami!" Pats šī teikuma teicējs ļoti retos gadījumos vispār aizdomājas par lietas būtību. Ja jau situācija vispār nonākusi tik tālu, lai ko tādu kaut viena no iesaistītajām pusēm teiktu, tad tas nav pašsaprotami... vai arī tieši pretēji, tas tieši IR pašsaprotami, un TIKAI pašsaprotami (lasīt, pašam saprotami)! Un tieši pati situācija jau diktē faktu, ka kāds kaut ko līdz galam nesaprata vai nezināja.

Nu neesam mēs visi vienādi un ar vienādu zināšanu līmeni kaut vai par vienkāršām lietām. Un tas, kas kuram ir vienkāršs, arī ir visai relatīvs jēdziens. Man fizika šķiet vienkārša, kamēr dažiem tā ir gluži kā "ķīnas ābece", bet ja man būtu jāpagatavo sušī, es labāk ietu programmēt, jo tas ir vieglāk!

Mētājoties ar šādiem izteicieniem, ir viegli nonākt konflikta situācijās, jo šāda frāze emocionāli uzkurina gan teicēju, gan iesaistīto personu: viens tiek aizkaitināts stereotipisku uzskatu dēļ, kamēr otrs aizsvilstas par, patiesībā, visai aizvainojošu tekstu. Pirmā ideja, kas man parasti iešaujas galvā par šādu tekstu autoriem, ir vienkārša: "Nu neesam mēs visi tik gudri, kā tu!" Bet, saprotot, kādu ķēdes reakciju tas izsauks, labāk reizēm tomēr arī šādus tekstus paturēt pie sevis...

Pašsaprotami - izteiciens, kura literārā, emocionālā, objektīvā un subjektīvā, kā arī faktiskā vērtība ir pilnīga nulle, jo šis saliktenis nepaskaidro lietas būtību vai situāciju, nerisina problēmu, nepasaka neko labu par tās autoru vai diskusijas otru pusi nevienā dzīves situācijā. Nākamreiz, kad dzirdēsiet kādu šo frāzi lietojam, tad ziniet - kādam galvā noteikti atskanēs sarkasma pilns teksts: "Ding-ding-dig!! Apsveicu, Tu nupat pateici ko tādu, kam nebija pilnīgi nekādas jēgas!!"

13 6 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://dr.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Apsveicu tu tikko ieliki rakstu kam nav nekādas jēgas....emotion

2 0 atbildēt

Dažāda līmeņa zināšanas fizikā un kulinārijā nav saistītas ar pašsaprotamības jēdzienu.

1 0 atbildēt

Īsti neiedziļinājos

0 0 atbildēt

You don't say... emotion

0 0 atbildēt