local-stats-pixel fb-conv-api

Mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi.4

39 0

Mākslinieciskās izteiksmes līdzekļi ir bieži sastopami dažādos stāstos vai sacerējumos. Tie domāti, lai stāstu, sacerējumu, pasaku u.t.t. izkrāšņotu. Bieži tiek lietoti arī apvidvārdi žargonvārdi, vai sarunvalodas vārdi (par kuriem, starp citu, ir ļoti daudz testu, piemēram, šis), bet šis raksts veltīts mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem. Tie ir atšķirīgi. Mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem ir vairāki veidi, piemēram, Metaforas, epiteti, paradoksi, salīdzinājumi, personifikācijas,alegorija, ironija, perifrāze, paralēlisms, simboli, u.t.t. Zemāk- daži paskaidrojumi ar piemēriem.

Personifikācija- kad kāda dabas parādība, vai nedzīva lieta dara cilvēks darbības ( saule brida jūrā)

Epitets- epitets tēlaini raksturo priekšmetu dzīvu būtni vai cilvēku (zvaigznes zeltaini mirdz pie debesīm)

Paradokss - neiespējama darbība, vai lieta, kuru kāds dara, vai redz stāstā (apiet apkārt ēnai)

Salīdzinājums- kad priekšmetu dzīvu būtni vai dabas parādību ar kaut ko salīdzina. Bieži taur ir prievārds "kā" (zobi kā baznīcas)

Metafora- Kādas parādības pārnesums uz citu dabas parādību, kuras ir līdzīgas (rīts sazeļ priecīgos ziedos).

Simbols- Kad kāds tēls dara noteiktas simboliskas darbības. (Lāčplēsis, Stikla kalns)

Paralēlisms- kad divi dažādi notiekumi notiek viena sažeta laikā.

Ja vēlaties uzzināt vairāk, varat droši pameklēt internetā un atrast vēl daudz, jo daudz interesantas lietas par mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem un daudzus sinonīmus mus pazīstamajiem vārdiem (apvidvārdus, žargonvārdus, sarunvalodas vārdus). Latviešu valoda , pat ja tā ir sarežģīta pēc gramatikas, ir pilna dažādu interesantu lietu.

39 0 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv