Nu šis ir raksts par to ,ko nodara mums Selgas cepumi un vispār lielākoties cepumu. Lasiet un šausminieties...
Ko Selgas cepumi nodara.12
Nesen Latvijā dāņu profesors Stēns Stenders uzrīkoja pamatīgu skandālu, apgalvojot, ka rūpnīcās ''Staburadze'' vafeles satur kaitīgas transtaukskābes.Reaģējot uz to, uzņēmums pat sācis ražot vafeles bez šīm vielām.Patiešām, kas ir šīs bīstamās transtaukskābes?
Vienu no pamata uzturvielām-taukus mēs uzņemam ar pārtiku. Dabā sastopamos veido dažādas taukskābes, tāpēc tauki un eļļas tik ļoti atšķiras pēc izskata un struktūras: cieti (sviests, liellopu tauki), mīkstāki (cūku tauki) un šķidri (zivju, saulespuķu, kukurūzad eļļa). Tas tāpēc, ka šos taukus veidojošās taukskābes arī ir dažādas-piesātinātas, mononepiesātinātas vai polinepiesātinātas.
Mononepiesātinātājām taukskābēm ir divas formas- ''cis'' un ''trans''. Pirmā ir dabiska ,bet otra raksturīga rūpnieciski pārstrādātām taukvielām, kas dažādā daudzumā var saturēt transtaukskābes. Dabīgos produktos parasti trans-taukskābju nav, ja nu vienīgi pavisam maz,piemēram, no liellopiem, aitām iegūtajos produktos, jo tās veidojas šo dzīvnieku gremošanas orgānos baktēriju dēļ.
Ir noskaidrots ,ka transtaukskābes veidojas rūpnieciskā apstrādē,piemēram, karsējot taukus augstā temperatūrā. Šādi tauki ir izturīgāki pret bojāšanos, ar augstāku kušanas temperatūru utt. Izmantojot taukus krekeru, kartupelīšu, mērcīšu un citu produktu ražošanā, šīs nevēlamās transtaukskābes nonāk pārtikā.
Transtaukskābes, nonākot cilvēka organismā, var izraisīt asinsvadu iekaisumus, radīt sabiezējumus asinsvadu sieniņās, kas var izraisīt sirds slimības. Tāpēc atcerties (pamācība :) ) , ka rūpnieciski ražotie saldumi, čipsi, fritētie kartupeļi ir tikai našķis, nevis pamatēdiens, un iegādājoties papēti informāciju uz iepakojuma par produkta sastāvu