Alerģiskas reakcijas, lietojot jauno vīnu, var izraisīt lapseņu inde, ziņo "New England Journal of Medicine"
Ogu spaidīšanas rezultātā, šķidrumā var trāpīties lapsenes, kas vienmēr ir sastopamas pie ogām. Tāds vīns var radīt reālus draudus cilvēka veselībai un dzīvībai, kas kas ir alerģiski pret lapseņu indi.
Ārsti no Rio Hortega slimnīcas Valladolidā (Spānijā) aprakstīja piecus gadījumus ar smagām alerģiskām reakcijām, kas novērtas cilvēkiem pēc vīna, vai vīnogu sulas lietošanas. Trijiem pacientiem alerģija izpaudās kā apsārtums uz sejas un lūpu uzpamšana, vienam līdzīgi simtomi astmai. Piektajam pacientam attīstījās anafilaktiskais šoks - visbīstamākā alerģijas izpausme, radot draudus dzīvībai.
Visi pacienti tika veiksmīgi izārstēti, bet ārsti palika neziņā: alerģijas cēloņus atklāt neizdevās. Ar testu sēriju tika izslēgti visticamākie alergēni - vīnogu ekstrakts un olu olbaltumvielas, kuras dažkārt pievieno vīnam tā izgatavošanas procesā, ziņoja pētījuma vadītāja Alisija Armentia.
Rūpīgāka analīze parādīja, ka visiem pacientiem asinīs atradās antivielas pret lapseņu vai bišu indi, tomēr paši pacienti apgalvo, ka netika sadzelti.
Nākamajā etapā ārsti pētīja pacientu asins reakciju uz srkano un balto vīnogu sulu, ar dažādu iztūrības laiku un no dažādiem vīna dārziem.
Izrādījās, ka gan balto, gan sarkano vīnogu sula un jaunais vīns izraisa alerģisku reakciju visiem pieciem pacientiem. Tālākās pārbaudes apliecināja, ka alerģiju izraisīja olbaltums, kas ir lapseņu indes satāvā, kas atradās dzērienā nelielā daudzumā.
Tikmēr izturēts vīns neizraisīja alerģisku reakciju pacientu asinīs. Zinātnieki izskaidro to, ka vīnu izturot olbaltumvielas tiek iznīcinātas, bez tam pilnīgai lapseņu indes iznīcinašanai pietiek ar pāris nedēļām. Bet vienalga cilvēkiem, kam ir alerģija pret lapseņu vai bišu indi labāk izvairīties no jauna vīna lietošanas.
Mūsdienās vīna izturēšana parasti ilgst 10-18 mēnešiem, ja vien attiecīgās valsts likumdošana nenosaka citus termiņus.
Alerģija no vīna3
44
1