Mīklas recepte atrodama šeit http://spoki.tvnet.lv/lieldienas/Mana-Lieldienu-maize/839434
Turpinājumā no palikušās mīklas vispirms cepšu biezpienmaizi.
Mīklas recepte atrodama šeit http://spoki.tvnet.lv/lieldienas/Mana-Lieldienu-maize/839434
Turpinājumā no palikušās mīklas vispirms cepšu biezpienmaizi.
Saberžu ar karoti 500 gr biezpiena, pievienoju 5 ēdamkarotes mannas un atstāju, lai manna sabriest kādu pusstundu no biezpiena mitruma. Pievienoju vienu olu, divus olu dzeltenumus, 3 ēdamkarotes cukura, vaniļas esenci garšai, nažagalu citronskābes, jo biezpiens nav skābs un pustējkaroti sodas. Izmaisu.
Ja mājās ir citrons, labi garšai pierīvēt citrona mizu un citronskābes vietā pāris ēdamkarotes citrona sulas pievienot. Arī cukura daudzumu var mainīt pēc savas garšās izjūtām.
Putojamā traukā ar mikseri saputoju divu olu baltumus, pakāpeniski pieputojot 4 ēdamkarotes ar kaudzi cukura. Putām jābūt stingrām kā bezē cepumiem. Saputoto olbaltumu iecilāju biezpiena masā.
Mīkla jau izklāta uz apaļās pannas, kam apakšā ieklāts cepampapīrs, lai izcepto maizi varu vieglāk no pannas izņemt. Pannai nav noņemamu malu. Izlīdzinu biezpiena olu masu un virsū vēl uzkaisu cidonijas, notecinātas no cukura sīrupa. Lieku sakartsētā cepeškrāsnī cept vidējā temperatūrā. Gatavību pārbaudu vidū ar koka skaliņu.
Man ļoti veca padomju laiku cepeškrāsns un grūti noregulēt karstumu. Faktiski viduci vajadzēja cept apm. 5 minūtes ilgāk, bet malas jau bija gatavas un draudēja apsvilt, tāpēc beidzu cept. Tā kā cepums labās mīklas rūgšanas dēļ, uzcēlās pāri pannas malām, vispirms ar asu nazi atgriezu malasun tad jau viegli varēju aiz cepampapīra izvilkt uz galda.
Ļauju padzist , tad pārkaisu ar pūdercukuru.
Varētu par šo apzināti līdz galam neizcepto vidusdaļu neminēt, bet zinu, ka jaunām saimniecēm bieži tā gadās. Cepot lielākā formā pabiezu kārtu, vecajās cepeškrāsnīs grūti izcept. Ko darīt? Varēju malas nosegt ar cepamo papīru un mazākā karstumā turpināt cept līdz vidus gatavībai. Es to izdarīju savādāk - pēc padzišanas atgriezu ārmalas un vidus daļu pārcepu tosterī uz mazas plātiņas. Iznāca garšīgs biezpiena sacepums.
Ārmalas gabaliņiem nav nekādas vainas. Garša laba un izskats griezumā perfekts.
Pēz revīzijas ledusskapī sapratu, ka no pēdējā mīklas atlikuma jāizcep kārtīgus latviešu pīrāgus, kuros ir vairāk par diviem kodieniem. Atradu nedaudz kūpināta speķa un gabaliņu kūpināta šķiņka. Sekoja gaļas griešana pīrāgiem. Šis darbiņš man nepatīk, bet izejas nav, ja pīrāgu sagribējies. Vēl novāru cieti vienu olu un piegriežu arī sīpolu.
Pīrāgu gaļa gatava. Vēl piejaucu melnos maltos piparus un piekaisu arī sāli, jo gaļai tās pamaz.
Gatavoju palielus pīrāgus, lai ir kur iekost.
Pārziežu ar sakultu olu un vienā galā uzkaisu ķimenes, jo man tā garšo. Vēl sabakstu ar dakšiņu, lai cepot neplaisā. Cepu karstā cepeškrāsnī 7-10 minūtes.
Kā vienmēr labs, ja tikai varētu paspēt to visu izmēģināt, man, piemēram, laika pietrūkst.