local-stats-pixel fb-conv-api

mazliet savādāks domraksts :D58

167 5

Tātad, mācos 11.klasē un literatūrā bija uzdevums uzrakstīt domrakstu par Kārļa Skalbes pasakām. Vērtējumu vēl nezinu, bet domrakstu publicēšu. [Es zinu, ka domraksts ir smieklīgs, bet es neesmu spējīga uzrakstīt standarta slavinošo domrakstu par to, ka visi latviešu literāti man ir bezmazvai dievi un ka vēlos viņiem līdzināties un cienu viņu apgaroto daiļradi.] Tas nu jāgaida skolotājas spriedums. :D                                  

[LABOJUMS] - literatūra 4, latviešu valoda 9 - atzīme par šo darbu.

 

                             Ko man māca Kārļa Skalbes pasakas?

Kārlis Skalbe ir daudzu jo daudzu pasaku autors. Viņa pasakas tiek augstu vērtētas, un, kā šķiet, daudzi bērni Skalbes pasakas lasa ar prieku. Tā kā pasakai, kā jebkuram literāram darbam, ir tēma un problēma, tas noteikti Skalbes pasakas mums kaut ko iemāca. Un ko tad īsti mums iemāca Skalbes pasakas?

Pasakas ''Pārvēršanās'' galvenais varonis ir ceļinieks. Šis ceļinieks visu savu mūžu ir meklējis kādu maģisku koku un beidzot to arī atrod. No koka ārā iznāk sieviete, kura tam iedod maģisku gredzenu Un ko dara ceļinieks? Vēlas pārtapt par koku. Šādu pavērsienu varētu uzskatīt par vienu no neloģiskākajiem visā latviešu pasaku vēsturē. Kāpēc lai cilvēks vēlētos pārvērsties par koku? Cilvēks ir dzīva būtne, kas spēj loģiski domāt, kustēties, izklaidēties, atpūsties, .. Bet kas ir koks? Koks ir vienkārši augs, kurš visu savu mūžu pavada vienā vietā, koks nespēj ne kustēties, ne domāt. Koks vienkārši eksistē, koks nedzīvo. Un tieši šis aspekts liek aizdomāties par to, cik lielas prāta spējas piemita šim ceļiniekam. Neviens saprātīgs, pie pilna prāta esošs cilvēks nevēlētos pārtapt par koku.

 Vēl viens ''ģeniāls'' Kārļa Skalbes garadarbs ir pasaka ''Bendes meitiņa''. Pasakas sižets ir par meitenīti, kuras tēvs ir bende, kurš regulāri dzer. Jau izlasot šis pasakas pirmās rindiņas, mācās virsū sajūta, ka ar pasakas autora domāšanu kaut kas nav kārtībā. Grūti noticēt, ka tā ir pasaka, jo pasakas taču ir domātas bērniem. Neuzskatu, ka bērniem būtu jālasa pasaku par dzērāju tēvu, kurš nespēj parūpēties par savu meitu un kurš kādu dienu pamatīgi iedzer un nomirst, atstājot meitu vienu pašu visā plašajā pasaulē. Pēc tam meitene dodas cauri mežam ar pilnīgu svešinieku, kurš viss ir tērpts melnā apģērbā. Un šim bruņiniekam ir īpaši jauks vārds - Izmisums. Atliek vien piebilst, ka pasakas beigās meitene sapņo par nāvi un, liekot lietā savu attīstīto fantāziju, jau iztēlojas šo, viņasprāt, laimīgo brīdi. Laikam jau galvenā šis pasakas atziņa ir tāda, ka visām mazām meitenēm jāsapņo par nāvi.

Pēdējā pasaka, par kuru vēlos, ko piebilst, ir ''Sarkanā puķe''. Sižets īsumā - pieklīdene dzīvo greznā mājā, tomēr pati ar greznību lepoties nevar, jo, lai arī viņai ir skaista seja, kājas ir kroplas. Meitene iemīlas princī un iet pie viņa, lai uzdāvinātu tam puķi dzimšanas dienā, tomēr paklūp, un princis ierauga kroplās kājas un sāk smieties. Pēc šī starpgadījuma meitene noslīcinās. Pirmais, kas ienācā prātā, noklausoties šo pasaku, bija: ''Kāpēc atkal kāds noslīcinās?'' Arī ''Mērnieku laikos'' galvenā varone noslīcinājās. Bet gavenā pasakas doma, kā šķiet, ir tāda, ka, ja visi par Tevi smejas vai Tev salauž sirdi, jānoslīcinās. Interesanti būtu uzzināt, vai kāds bērns tiešām  ir noslīcinājies tikai tādēļ, ka dzīvē iestājusies melnā svītra. Ja ņem vērā bērnu tieksmi visu uztvert tieši, tad droši vien kāds ir noslīcinājies, lai izbēgtu no sāpēm un kļūtu par dievu, jo dieviem taču sāpju neesot, tās esot tikai mums - mirstīgajiem.

Kā jau varēja noprast, man Skalbes pasakas nepatīk, un es neuzskatu, ka tās iemāca kaut ko noderīgu. Protams, ka būs cilvēki, kuri ir Kārļa Skalbes pasaku fani, un tie manu viedokli apstrīdēs, sakot, ka šīm pasakām ir tik dziļa doma, ka man to nesaprast. Var jau būt, ka tā arī ir, jo, lasot šīs pasakas, pār mani nenāca ne dievišķa apskaidrība, ne dvēseles miers, ne augstākā gudrība, tomēr vienu lietu es sapratu - lasot Skalbes pasakas, var gardi pasmieties par šo garadarbu pavērsieniem un specifiskajiem varoņiem.  

167 5 58 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 58

0/2000

atzīme būs atkarīga nevis no tavām domām vai darba kvalitātes, bet gan no tā cik fanātiski pārņemta un ar kādām psiholoģiskām nosliecēm ir tava literatūras skolotāja. es, piemēram, ja tagad mācītos vidusskolā noteikti dabūtu divi un vēl aizrādījumu no direktora vai ko taml., jo mana učene slapināja biksēs no domas par Imantu Ziedoni vien- viņš bija viņas mūža lielā platoniskā mīlestība... bet, protams, citi latviešu dižgari arī ir saulītē ceļami................ un vispār, gribēju tik pateikt to, ka kopš vidusskolas man ir zudusi jebkāda vēlme lasīt literārus darbus- aprobežojos ar kaut kādu izglītojošo literatūru un tehnikas apskatiem :D :D :D

4 0 atbildēt

Liela daļa Kārļa Skalbes pasaku ir vairak domātas pieaugušajiem, jo bērni tajās esošo zemtekstu visticamāk vienkārši nesaprastu. Šeit izskatās, ka tu esi paņēmusi tikai pasaku virsējo notikumu slāni, bet apslētpās domas tā arī neesi uztvērusi, tādēļ arī tās pasakas liekas nekādas. Šāda veida darbos ir jālasa starp rindiņām un viss ir jāuztver simboliski. Ja lasot domā arī līdzi, nevis tikai skatās uz vārdiem, tad tur tiešām var arī kaut ko noderīgu iemācīties, tici man. Protams, skolas obligātā literatūra nav gluži vienmēr tā aizraujošākā lasāmviela, tomēr censties "iebraukt" vajadzetu jebkurā tekstā, jo ne jau par skaistam acīm, attiecgie autori ir uzskatāmi par labiem literātiem.

4 0 atbildēt

atbildot uz niks komentāru "Liels + tev no manīm, jo man drausmīgi riebjas,... " savējais :)  

3 0 atbildēt

Neskaties uz visu tik sekli!! "Cilveks ir dzīva būtne, kas spēj loģiski domāt, kustēties, izklaidēties, atpūsties" Pēc tavām domām tas ir viss ko var cilvēks?? Principā šīs īpašības ir gandrīz visiem dzīvniekiem!! Padomā par to no cita rakursa!!

3 0 atbildēt

atbildot uz brainfruit komentāru "atzīme būs atkarīga nevis no tavām domām vai da... "  nu manai literatūras skolotājai šie dižgari arī ir dieva vietā, bet man patīk pakasīties, tā ka atzīmi normālu dabūšu+klasesbiedri arī domā kā es [vismaz daļa], tā ka no skolas neizslēgs. :P

2 0 atbildēt

Izskatās, ka tu esi mēģinājusi ironiski rakstīt par Skalbes pasakām līdzīgi, kā kāds cits ir mēģinājis rakstīt par brāļu Grimmu pasakām. Vienu vārdu sakot, esi mēģinājusi gardi pasmieties, taču tā smiešanās sanākusi tāda samākslota.

Pati neesmu Skalbes pasaku fane, bet saprotu par ko skolotāja tev varētu būt literatūrā ielikusi vien četri.

2 0 atbildēt

atbildot uz jariks1 komentāru "EM>atbildot uz diaana363 komentāru " un lielākā... " pārsvarā jau vnk cīņa ar miegu vai diskusija par maniem domrakstiem, bet nu labi :D  

2 0 atbildēt

atbildot uz rebelz komentāru "gan jau vērtējums būs slikts, jo lielākā daļa l... "  izklausās pēc jautra domraksta :D

2 0 atbildēt

tu varetu dot zinju kadu atzimi tew ielika..gribetos ljoti uzinat...domraxts likaas interesants un nedaudz smiekligs, starpcitu es patc tada veida domraxtus raxtu :D bet ne vienmer skolotaji to prot noverteet man pasham riebjas tie visi literāri pareizie konstruktivie domraxti!! verī gūd :)

2 0 atbildēt

atbildot uz jariks1 komentāru "vinjas ir ljoti iegajushas sevii :D tadelj vinj... " viņām jāienācās paplašināt savu redzesloku, jo literatūrā nav viena pareiza atbilde tā kā matemātikā.  

2 0 atbildēt

atbildot uz usams komentāru "Nu, lai veicas ar prograsīvu un saprotošu liter... " varēji strīdēties pretī  

2 0 atbildēt

atbildot uz jariks1 komentāru "tu varetu dot zinju kadu atzimi tew ielika..gri... " došu ziņu, bet visticamāk, ka pēc brīvdienām, jo skolotaja saslima :D

forši, ka neesmu vienīgā tāda stila ''rakstniece '':P  

2 0 atbildēt

gan jau vērtējums būs slikts, jo lielākā daļa literatūras skolotāju nelabprāt lasa tekstus, kas apstrīd viņu uztveri. es pats vienpadsmitajā vai divpadsmitajā klasē rakstīju par vizmu belševicu, ka viņa ir *.. tas ar neko labu nebeidzās :D

2 0 atbildēt

Visi shitie literāti ir baigi smiekligi patiesibaa jo visi ka viens censhas shausmigi gudri izrunaties par ko man dazreiz sanaak smiekli...kulturas cilveki ha haa :D vienmer domaa ka ir labaki par citiem, teelo baigi gudros! Bet tieshi taa vajag visu ar humoristisku pieeju pieiet visam, jo pasham prieks un tad ari gala rezultas ir labs :) :)

1 0 atbildēt

atbildot uz jariks1 komentāru "EM>atbildot uz diaana363 komentāru " pārsvarā j... " vo vo. viņām šaurs redzesloks :D bet, tā kā es sēžu pašā aizmuguree, varu pagulēt un ierēkt  par tiem tekstiem :D  

0 0 atbildēt

njāmm, diez vai būsi skolotājas iecienīto skolēnu sarakstā. Lai gan tā tam būtu jābūt, ka saraksts veidojas no individuāli domājošiem, viedokli pamatot spējīgiem skolēniem.. Bet tā tas nenotiek.

Lai nu kāda būtu tava atzīme, spocēniem, domāju, patika, lieku tev 9 balles (10 nē, jo to ironiju varēja vēl nākamajā līmenī pacelt un vēl vairāk norādīt uz pasaku absurdumu) emotion

0 0 atbildēt

vinjas ir ljoti iegajushas sevii :D tadelj vinjas neredz kas notiek apkaart. Visu laiku kko monotoni lej, bet citus pie varda nedod, laikam jutas tad ljoti svarigas hi hii :)

0 0 atbildēt

atbildot uz Hloja komentāru "Man patika. :) Tiešām neorģināls darbs, bet tāp... " vērtējums par domu - 4. jāiet kasīties :D un es teiktu, ka oriģināls nevis neoriģināls darbs, bet nu paldies par viedokli :)  

0 0 atbildēt

atbildot uz diaana363 komentāru " pārsvarā jau vnk cīņa ar miegu vai diskusija ... "

NU JAA miegs tur vienmer ir klatesos varetu padomat ka skolotaja runaa pati ar sevi..nesaprotu ka vinjas neapzinaas to ka nevienam neinteresee tas ko vinja tur babelee!!   

0 0 atbildēt

Katram savs viedoklis un nav ko iedziljinaaties. kaadam patiik un vinsh saprot un kaadam tas liekas sviests :)

0 0 atbildēt
« 1  2  3 »