local-stats-pixel

Papildinats kaaLiiC Meteorīts NAV īsts!9

17 2
Pirmdienas pēcpusdienā ģeologi kopā ar kolēģiem no Tartu universitātes secinājuši, ka Mazsalacas apkaimē nav nokritis meteorīts,
 
bet meteorīta izraisīto krāteri, iespējams, izrakuši cilvēki.
 


To aģentūrai BNS sacīja Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Ģeoloģijas nodaļas vadītājs Ģirts Stinkulis.

"Jā, tā pašlaik ir oficiālā versija, pie tādas esam nonākuši," uzsvēra Stinkulis.

Viņš norādīja, ka ekspertu viedoklis patlaban ir "viennozīmīgs un skaidrs". "Uz krātera malām pašlaik ir lāpstu dūrienu pēdas, ir manāmas nošķeltas zāles velēnas. Arī krātera proporcijas nav atbilstošas meteorīta nokrišanai. Valnis ir par augstu, un dziļums tam ir par lielu," klāstīja Stinkulis.

Viņš pastāstīja, ka bedres malas esot pa stāvu un tās vidū kaut kas ir uzliesmojis, visticamāk, dedzis alumīnija pulveris.

Uz jautājumu, kādēļ kādam vajadzējis radīt tādu ažiotāžu, Stinkulis viens atteica: "Labs jautājums. Varbūt popularitātei un ažiotāžai, varbūt kam citam.. Tas nav jautājums man."

Viņš arī uzsvēra, ka pašlaik neesot šaubu - krāteri ir radījuši cilvēki. "Tam viennozīmīgi piekrīt ar Tartu universitātes speciālisti, kam ir pieredze īstu krāteru pētīšanā," minēja LU pārstāvis.

Valsts policijas Valmieras iecirkņa priekšnieks Andris Šteimaks, kura padotie arī apsargāja notikuma vietu, aģentūrai BNS gan komentāros par to, vai tiks sākta izmeklēšana, pagaidām bija izvairīgs. Viņš sacīja, ka vispirms esot jāsagaida visu ekspertu slēdzieni, tie jāapkopo un tikai pēc tam varot lemt par kādām darbībām. "Pagaidām vēl ir pāragri spriest," viņš akcentēja.

Jau vēstīts, ka Mazsalacā svētdien vakarā atrasts liels krāteris, kuru pēc sākotnējās versijas varēja būt izveidojis kāds no debesīm nokritis objekts. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Zemes dzīļu daļas vadītājs Uldis Nulle aģentūrai BNS pirmdienas rītā pauda, ka, pēc viņa domām, tas ir meteorīts.

Astronomi jau pirmdienas rītā par šādu versiju izteica šaubas, jo meteorīti parasti pēc nokrišanas uz zemes neturpina degt. Aculiecinieku uzfilmētajā videomateriālā redzama liela bedre, kuras dibenā turpina degt pagaidām nenoskaidrota viela.

Apkārtni izpētījuši Radiācijas drošības centra speciālisti un konstatējuši, ka radiācija objekta apkaimē nav vērojama. Nav konstatēts arī ķīmisks piesārņojums.                                                                               p.s šis notikums atspoguļojās arī spanijas otraja lielākaja ziņu vietne                             http://www.elmundo.es                                                                                                              
http://www.elmundo.es/elmundo/2009/10/26/ciencia/1256550189.html
17 2 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv
Reklāma

Komentāri 9

0/2000
naudu jau kautk vajadzeja nopelniti,jo apskates cena vienam cilvekam bij 1ls :D cik ta vini kopuma diez nopelnija ?D:
6 0 atbildēt
to jau vakar sapratu, pēc tā ķip aculiecinieka video, ka nav īsts
5 0 atbildēt
Jaa, jaa... runaja upcik dilles... kurs musdienas ta saka, un vel pietam jauniesi! :D
5 0 atbildēt
Zemu lidojošās Krievijas raķetes, vot ko šādu izlasīju !
5 0 atbildēt
epg avatarsepg
labs :))
4 0 atbildēt
Vārdsakot krāpšana. Saimniece tak tur prasīja naudu, jo ziņkārīgie viņai nabadzītei ceļu izbraukājuši. Plus vēl bezmaksas reklāma viesu namam. Likās jau tā pārāk aizdomīgi. :/
3 0 atbildēt
Stinkulis - smirdulis (tiešs tulkojums no Angeļ valod) Nulle - 0 (uzrakstīts ar cipariem) KAS TIE PAR SMIEKLĪGIEM UZVĀRDIEM
1 0 atbildēt
malači,reklāmu dabūja :D
0 0 atbildēt