local-stats-pixel fb-conv-api

Pankroks6

Pankroks ir rokmūzikas žanrs un ritms, kas radās 1970-tajos gados. Pankroks attīstījās starp 1974. un 1977.gadu Amerikas Savienotajās valstīs, Anglijā un Austrālijā, kur grupas, piemēram, “Ramones”un “Sex Pistols” bija atzītas, kā jauna muzikāla kustība. Pankroka grupas izvairījās saskatīt 1970to gadu meinstrīma roka galējības un radīja īsu, ātru, smagu mūziku ar minimālu instrumentāliku un bieži ar politiska un noliedzoša rakstura dziesmu tekstiem. Dziesmu tekstos viņi vērsās pret progroku.

Liela daļa pankroka dziesmu ir tikai divas vai divarpus minūtes garas, savukārt dažas dziesmas var ilgt tikai dažas sekundes, ar tikai trim vai četriem dažādiem akordiem. Mūzika, parasti ritmiski, monotoni, vienkārši ģitāras rifi, kliedzošs ķērcošs vokāls, ātra spēlēšanas maniere.

Vispārīgi panki izsaka jauniešu ārējo protestu, atšķirīgu ģērbšanās stilu, ar pretautorisma un neatkarīgu attieksmi.

Pankroks kļuva par galveno parādību Anglijā 1970-to gadu beigās, citur tā izplatība bija mazāka. 1980-tajos dažādas pankroka formas parādījās estrādēs visapkārt pasaulei, bieži noraidot komerciālus panākumus un piederību vairākuma kultūrai. Pankroks ietekmēja alternatīvā roka atīstību. Jaunas panku grupas popularizēja žanru gadu desmitiem pēc to pirmā plaukuma.

Viens no pankroka iesācējiem bija Igijs Pops. 1966. gadā Igijs Pops nodibināja grupu The Stooges. Mērķis bija radīt kaut ko nebijušu un spēlēt tā, kā līdz šim neviens nav spēlējis.

Šo mērķi saglabāja arī nākošās pankroka grupas

Amerikas Savienotajās Valstīs

Šīs mūzikas pirmsākumi ASV ir meklējami vēlo 1960- to gadu beigās trash mūzikā un agro 1970 - to gadu sākumā pazemes roka kustībā.

Grupa Ramones (1974—1996) atgrieza rokenrolu tā sākotnējā līmenī. Viņu uzstāšanās šokēja ļoti daudzus cilvēkus, kuri nebija pieraduši pie šāda stila mūzikas. Ramones izmantoja mūziku, kas bija tieša un ar minimālu instrumentāliku, kas nelīdzinājās komplicētajai instrumentālikai ar ko bija kļuvusi pazīstama 1970-to gadu rokmūzika.

Tajā pašā laikā populāra bija kļuvusi protopank grupa Television. Šī grupa radīja to laiku panku vizuālo izskatu. Piemēram, ādas jakas, saplēsti T-krekli, īsi, skrandaini mati. Television dziedātājs Ričards Hells sarakstīja dziesmu "Blank Generation", kas kļuva par pasaules izbēgšanas himnu. To primoreiz viņš ierakstīja, jau kā grupas The Voidoids dalībnieks, 1976. gada augustā.

Television, aizvietojot Ričardu Hellu, ierakstīja savu singlu "Little Johnny Jewel". Pēc mūzikas kritiķu domām, bija pienācis pagrieziena punkts visā Ņujorkas mūzikas pasaulē.

- 50. gadu vidū Ņujorkas naktsklubos sāka puscēties dažādi underground kultūras pārstāvji. Piemēram klubā CBGB.

- 1975. gada novembrī iznāca Ramonies pirmais ieraksts: "Blitzkrieg Bop".

- Iesākuma pankmūzikas tirāža iznāca tā paša gada decembrī.

Pirmā Anglijas pankroka grupa bija Sex Pistols. Tā kļuva populāra 70. gadu beigās. Sex Pistols sacēla lielu ažiotāžu un ar laiku kļuva par mainstream grupu. Viens no viņu slavenākajiem izgājieniem bija vārda f**k pateikšana tiešajā ēterā televīzijā, pirmo reizi britu TV vēsturē. Šī rīcība nodrošināja panku slikto reputāciju.

1976. gada 4. jūlijā the Ramones, the Stranglers un the Flaming Groovies uzstājās Londonā. Šis koncerts izrādījās izšķirošais, lai apvienotu topošo Anglijas panku pasauli. Nākošo mēnešu laikā daudzi Sex Pistols fani izveidoja paši savas grupas. Piemēram The Clash, Joy Division, Siouxsie & the Banshees, The Adverts, Generation X, The Slits un X-Ray Spex.

1976. gada septembrī The Saints kļuva par pirmo pankroka grupu ārpus Amerikas savienotajām valstīm. Tad viņi izlaida singlu “(I'm) Stranded”. Šim singlam Austrālijā nebija lieli panākumi tomēr Britu mūzikas prese to atzina par graujošu ierakstu.

- Otrā Austrālijas galā bija izveidojusies grupa the Cheap Nasties.

- 1976. gada oktobrī The Damned kļuva par pirmo Anglijas grupu, kas izlaida singlu (New Rose)

- Novembrī singlu “Anarchy In The UK” izlaida Sex Pistols.

- Decembrī Sex Pistols, The Clash, The Damned un The Heartbreakers apvienojās lai dotos koncerttūrē pa Angliju. Daudzus šovus atcēla norises vietu īpašnieki, izlasot rakstus par nekontrolējamām grupu un to fanu izdarībām.

- Pirmais pankroka vilnis beidzās ar Sex Pistols basista Sid Vicious nāvi 1979. gada 2. februārī. Pēc šī atgadījuma praktiski izjuka visas sākotnējās pirmā viļņa grupas. Līdz septiņdesmito gadu beigām mūzikas industrija apglabāja panku stilu.

Pankmūzikas paveidi

Jaunais vilnis. Laika gaitā panku stils izmainījās un sāka veidoties jaunā viļņa pankmūzika. Tā apvienoja pirmā viļņa pankmūzikas elementus ar popmūzikas elementiem. Agrāk pārsvarā panki atrada izpausmi savādās drēbēs, savādās frizūrās un publiskā sliktas gaumes izrādīšanā. Ar laiku panku stila prioritātes mainījās un pamazām sāka veidoties tā saucamā "jaunā viļņa pankmūzika" (new wave punkmusic), kas apvienoja sevī pirmā viļņa pankmūzikas elementus ar popmūzikas elementiem. Izmainījās arī vizuālais tēls.

Jauno vilni pārstāvēja šādi izpildītāji: , Elvis Costello, A House, S*M*A*S*H

Post-punk. Šis mūzikas stils radās 1970. gadā. Dažas grupas, piemēram, Cabaret Voltaire pastāvēja jau pirms pankroka ēras, bet The Slits un Siouxsie & The Banshees izveidojās no pankroka. Post-punk ir intraverta, kompleksa, diletantiska un ekspermentāla mūzika. Šī mūzika izveidoja pamatu alternatīvajam rokam, izplatot ideju par to, ko var izdarīt pankmūzika un pazemes mūzika.

Hardcore (hardcore punk). Šis mūzikas stils radās no pirmā pankroka viļņa 70. gados. Iedvesmotas ar pirmā viļņa panku patiesumu un spēku, veidojās daudzas grupas visā pasaulē, kuras centās neatkārtot savu priekšgājēju kļūdas. Šis jaunais pankmūzikas atzars tika nodēvēts par "hardcore", lai tas atšķirtos no komerciālākajām, pieņemamākajām "jaunā viļņa" grupām. Hardcore veidoja savu mūziku daudz ātrāku par pankroku, pat atsakoties no jebkādas melodijas ierobežojumiem vispār. Hardcore grupas ir Black Flag, Agnostic Front, The Cro-Mags, D.O.A.

Pop punk. Šis stils pastāvēja jau no pankroka iesākuma. Tam bija popmūzikas toņi un dziesmu teksti, bet pankroka ātrums, īsums un haotiskā apdare. Grupas, kas sakausēja roka, pankmūzikas un popa elementus, kā Blink 182 un Green Day padarija pop panku par vairākuma mūziku. Pop punk grupas Good Charlotte un Sum 41 kļuva par vadošajām pop punk grupām 2000. gadu sākumā. Šādas mūsdienu mainstream grupas tiek ļoti kritizē pankroka cienītāji.

Džeims Ņūvels Osterbergs (James Newell Osterberg) jeb Iggy Pop ir dziemis 1947. gada 21. aprīlī Mičiganā, ASV. Viņš ir roka dziedātājs, komponists un aktieris. Lai gan viņa komerciālie panākumi bija ierobežoti, viņš ir atzīts par vienu no vissvarīgākajiem pankroka iesācējiem. Dažreiz viņam tiek piedēvēti tādi vārdi, kā “Pankroka Krusttēvs” un “Roka Iguāna”, un viņš bieži tiek atzīts par vienu no dinamiskākajiem skatuves izpildītājiem.

Karjeras iesākumā viņš bija vairāku augstskolas grupu dalībnieks. Viena no tām bija The Iguanas. Šajā grupā viņš ieguva iesauku Iggy.

Vēlāk Iggy Pop bija grupas The Stooges solists un izveidotājs. Tā bija garāžas roka grupa (vēlie 1960.-tie/ agrie 1970.-tie), kas bija ļoti ietekmīga topošā smagā metāla un pankroka attīstībā. The Stooges zaudēja savu popularitāti pēc uzstāšanās reizēm kuru laikā Iggy Pop leca no skatuves skatītājos, uz savām krūtīm uzklāja jēlu gaļu un reizēm riekstu sviestu un sagrieza rokas ar saplēstām pudelēm. Vairāki vēlākie mākslinieki mēģināja atdarināt viņa izdarības uz skatuves.

Pēc dalības grupā The Stooges Iggy Pop uzsāka 25 gadu solo karjeru kuras laikā guva diezgan ievērojamus panākumus. Viņa pazīstamākās dziesmas ir The Passanger un "Lust for Life", "I'm Bored", "Real Wild Child".

Iggi Pop ir arī piedalījies sešpadsmit filmās (lielāko tiesu mazākās lomās), kā arī piecos televīzijas seriālos. Latvijā zināmākās ir “Sniega diena” un “Kafija un Cigaretes”.

Pankroku es sāku klausīties pagājušā gada septembrī. Precīzāk tolaik klausījos vairāk pop punk. Patika ļoti tādas grupas, kā Blink 182 vai AFI. Pēc kāda laika es pievērsos vecajiem gabaliem, un par vienu no manām mīļākajām dziesmām kļuva Sex Pistols “Anarchy in the UK”.

Pankroks mani aizrauj ar saviem straujajiem ritmiem, atklātajiem dziesmu tekstiem. Pankroka grupas ir vienas no tām retajām grupām, kas nedzied par mīlestību, asarām un tamlīdzīgām lietām. Tāpēc šīs dziesmas ir ļoti labas, lai atslēgtos no problēmām.

Arī rakstot šo referātu es pati uzzināju daudz jaunas grupas. Piemēram, The Ramones, The Clash un citas.

Ir apbrīnojami, kā radās šis mūzikas stils. Tikai, kā protests pret pastāvošo, un vispār pieņemto.

Domāju, ka šo mūzikas stilu turpināšu klausīties arī turpmāk. Lai gan ļoti iespējams, ka pāraugot tīņa vecumu es sākšu klausīties, ko nopietnāku, piemēram klasisko mūziku vai roku. Tāda veida mūzika man patīk jau tagad, lai gan tā ir diametrāli pretēja pankrokam.



64 1 6 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 6

0/2000

blink-182 ftw

5 1 atbildēt
Es tagad taisu rakstu tieši par šo pašu tēmu, tikai atšķirībā no tevis es esmu panks.... ;)
3 0 atbildēt
labs raksts, bet drausmīgi nesalasāms. nu no mobilās versijas. nākošreiz saliec pa vidu bildes! bet tiešām superīgs raksts.
3 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt