local-stats-pixel fb-conv-api

Mutes ermoņiku vēsture un noderīga informācija57

665 10

Vēsture un spēlēšanas pamācības

Mutes ermoņikas ir samērā lēts mūzikas instruments kuru var iemācīties spēlēt īsā laika periodā un to spēlēšanas pamatu apguvei nav nepieciešamas plašas muzikālās zināšanas, taču tas nenozīmē, ka mutes ermoņikas būtu tikai spēļu mantiņa. Mutes ermoņikas var būt arī noderīgs instruments profesionāliem mūziķiem, jo tas dod neierobežotas iespējas spēlēt sākot no viss vienkāršākajiem gabaliem līdz pat prātam neaptveramiem klasiskajiem gabaliem, kurus jūs iepriekš nekad nebūtu iedomājies , ka tos vispār ir iespējams izpildīt ar parastajām - diatoniskajām1 mutes ermoņikām.

Piemēram, HarpRoli: La Traviata Brindisihttp://www.youtube.com/watch?v=ybbUiN6ztQQ un Buddy Greenhttp://www.youtube.com/watch?v=rfLhnkme2mE

1) Parasti mutes ermoņiku spēles diapazons ir 3 oktāvas. Tām ir 10 spēles caurumi un 20 mēlītes. Tādējādi, spēlējot ar vienkāršu ieelpu / izelpu, iespējams iegūt 19 dažāda augstuma skaņas, jo 2. cauruma ieelpas un 3. cauruma izelpas skaņas augstumi ir identiski (tā sauktais Rihtera skaņojums). Tomēr izmantojot speciālus spēles paņēmienus, šajā pašā 3 oktāvu diapazonā var izspēlēt pat 35 dažāda augstuma skaņas (speciālās tehnikas: overblow -pārpūtiens, bendi u.c). Diatoniskā skala atbilst klavieru baltajiem taustiņiem, hromoātiskā - melnajiem klavieru taustiņiem.

2) Ermoņikas = Harmonikas

Mutes ermoņikas ir brīvo mēlīšu aerofona tipa mūzikas instruments. Skaņa šajā instrumentā rodas iesvārstot dažāda garuma metāla mēlītes. Tās instrumenta korpusā parasti ir izvietotas divās rindās tā, ka viena rinda skan veicot ieelpu, bet otra - izelpu.

Pēc skaņojuma mutes ermoņikas var iedalīt divās grupās: diatoniskās un hromatiskās mutes ermoņikas. Diatoniskās var būt mažora, minora, harmoniskā minora vai mažora u.c. skaņkārtās. Tas nozīmē, ka lai spēlētu diatoniskās mutes ermoņikas dažādās tonalitātēs, parasti būs vajadzīgi vairāki instrumenti - katrs ar citu tonālo centru. Tādēļ kvalitatīvas diatoniskās mutes harmonikas tiek ražotas visās tonalitātes, lai neierobežotu izpildītāju iespējas.

Ar hromatiskajām mutes ermoņikām iespējams spēlēt jebkurā skaņkārtā, jo to skaņojums ir hromatisks. Tomēr populārās mūzikas un it īpaši blūza izpildītāju vidū, visiecienītākās ir mažora diatoniskās mutes ermoņikas.

Mutes ermoņikas var iegādāties sākot no 2 latiem, diemžēl lētās ermoņikas parasti ir ļoti sliktas kvalitātes un ļoti grūti spēlējamas, ir arī vairāki ermoņiku modeļi, kas maksā vairākus simtus latu, taču tādus pārsvarā iegādājas tikai mutes ermoņiku lietpratēji un entuziasti.

Kvalitatīvas mutes ermoņikas var iegādāties sākot no 10 līdz 30 latiem. Populārākas mutes ermoņiku firmas ir - Hohner, Seydel, Suzuki, Lee Oskar un Bushman.

Pat nemuzikāli cilvēki var apgūt spēlēt mutes ermoņikas un uzlabot savu muzikalitāti neatkarīgi no vecuma, tomēr tam būs nepieciešams krietni ilgāks laiks.

« 1  2  3  4  5 »
665 10 57 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 57

0/2000

Pieliku rakstu saviem favorītiem. Ieguldītais darbs te ir tik liels, ka žēl - tikai divus plusu varu ielikt! Mēēn.... visu cieņu par šo rakstu un kolekciju - tiešām superīga kolekcija.

++++

1 0 atbildēt

Apsveicu to kas izlasīja visu!!!

Tiešām laba lasāmviela!

1 0 atbildēt
epg avatarsepg

ja kāds šito visu izlasīs, tad es apņemos iemācīties spēlēt mutes ermoņikas :D

2 1 atbildēt

Klau a kādas ermoņikas maņ ņemt labak suzuki vai Hohner special 20 C major ?Kuras butu labaks es kā iesacejs nezinu ne ko par viņam .Kuras butu ta kad draugu barā varētu uzlaist?

0 0 atbildēt

Ehh man jau kādu kadu stāv viņas mājās, bet kā nevaru iemācīties tā nevaru... :(

0 0 atbildēt

Tiešām labs raksts. Liels paldies par plašo info.   Pacenties esi. Ofc + +

:)

0 0 atbildēt

Nice malacis emotion

0 0 atbildēt

Es nesen sāku viņas spēlēt. esmu ju apriebies pus klasei. otra puse mani at5balsta. :D Bet skan labi. 

0 0 atbildēt

tu tik izmisīgi pacel to rakstu, ka iedošu tev  + :))

0 0 atbildēt

PS - Kay Chigago blues ermoņikas mūzikas centrā pa 4 ls ir ļoti labas, ja nu kādam interesē :) 

0 0 atbildēt

A ja es varu ņēmt Folk blues vai Lee Oscar ermoņikas pirkeš viegla bbeatboxa tadas pattasit kadu ritmu es maku:D

0 0 atbildēt

Iesaki kur nopirkt Latvijā Suzuki manji c?

0 0 atbildēt
Kādas man ermoņikas nemt ja es gribu iemācītites prieka pēc?Ar mažora diatoniskajām būtu labs ?
0 0 atbildēt

wnk super nu pat nezinu kā,lai apraksta savu sajusmu emotionemotion

1 6 atbildēt

tl;dr

0 6 atbildēt

lol

2 9 atbildēt