local-stats-pixel fb-conv-api

Nu nezinu-man patika (60 fakti par cilvēci)16

31 1
1.No pasaules septiņām garākajām alām trīs atrodas Ukrainas teritorijā. Visgarākā no tām ir Optimistiskā ala Podoljē. Tās garums ir 153 kilometri.

2.Visas dzīves laikā cilvēks redz sapņus aptuveni sešu gadu garumā (6 dzīves gadus tikai sapņot).

3.Gulta kā mēbele Krievijā radās tikai XVII gadsimta sākumā. Pirms tam cilvēki gulēja vai nu uz grīdas, vai lažām, vai uz krāsns.

4.Puse Amerikas studentu cer, ka līdz 40 gadu vecumam kļūs par miljonāriem.

5.Cilvēka ķermenī ir aptuveni trīs miljoni šūnu, taču tikai aptuveni desmitā daļa no tām ir cilvēka šūnas. Pārējās ir mikrobi.

6.Itāliešu mafija tiek uzskatīta par visienesīgāko noziedznieku sindikātu. Šīs organizācijas apgrozījums gadā sasniedz 200 miljardus dolāru, bet gada peļņa — aptuveni 75 miljardus. Par mafijas biedriem tiek uzskatīti aptuveni no trim līdz pieciem tūkstošiem cilvēku no 25 «ģimenēm».

7.Vissenākais no reģistrētajiem smēķēšanas atmešanas gadījumiem ir datēts ar 1679. gada piekto aprīli. Somijas pilsētas Turku šerifs Johans Katsu savā dienasgrāmatā ierakstīja: «Es beidzu smēķēt tabaku». Pēc mēneša viņš nomira.

8. 1979. gadā Pensilvānijā tika reģistrēti divi neparasti jaundzimušo vārdi: Pepsi un Kola.

9. 1995. gadā pirmo reizi vēsturē japāņi apēda vairāk gaļas nekā rīsu.

10.Birmā par īpašumā esošu nereģistrētu datoru var nokļūt aiz restēm uz 15 gadiem.

11.Nīderlandē XVII gadsimtā studenti un universitāšu pasniedzēji atbrīvojās no nodokļa par alkoholiskajiem dzērieniem sešu alus mucu un 200 litru vīna apmērā.

12.Salamandras āda izdala īpašu vielu. Ja salamandru iesviestu ugunī, tā šīs vielas dēļ nedegtu un pat spētu aizbēgt.

13. 1911. gadā Ķīnā bize tika uzskatīta par feodālisma pazīmi, tāpēc tās nēsāšana tika aizliegta.

14. Visīsākais karš notika 1896. gadā starp Britāniju un Zanzibāru. Tas ilga precīzi 38 minūtes.

15. Kad no Eiropas uz Ameriku 1850. gadā aizveda pirmo partiju zvirbuļu, amerikāņi tā sapriecājās, ka pārbaroja visus putniņus līdz nāvei.

16.Aitām ir ļoti attīstīta bara sajūta. Kompānijas dēļ aita pat ir gatava padarīt sev galu.

17. Galvassegas, kurās mūsdienās ietērpj jaundzimušos, ir precīza viduslaiku vīriešu galvassegu kopija.

18. Viens no bezjēdzīgākajiem cilvēku izgudrojumiem ir «lēkājošā parūka». Pie nelielas matu šķipsnas ir piestiprināta atspere, un, kad laimīgais izgudrojuma īpašnieks nospiež pogu, parūka palecas un gaisā izpilda graciozu deju.

19. Par neticami lieliem parādiem notiesātais Otago pilsētas (Jaunzēlande) mērs, kuram bija likumdevēja pilnvaras, izmantoja likumu sev par labu. Ierēdnis pavēlēja uzskatīt viņa personīgo māju par parādu cietumu. Tur viņš labklājībā arī pavadīja sev piespriesto apcietinājuma laiku.

20.Nav iespējams salauzt degunu, negūstot smadzeņu satricinājumu.

21.Puškina honorārs par poēmu «Bahčisarajas strūklaka» bija trīs tūkstoši rubļu. Tam laikam tā bija iespaidīga naudas summa.

22.Kad kāds šķauda, cilvēki saka: «Uz veselību!» Tas tiek darīts ne tāpat vien, jo šķaudīšanas laikā sirds uz milisekundi apstājas.

23.Pārlieku liela aizraušanās ar īsziņām var beigties ar tendinītu — pirkstu cīpslu iekaisumu. Īpaši liels saslimšanas risks ir bērniem un pusaudžiem no 10 līdz 18 gadu vecumam.

24.Ja rupjmaizi apsmērē ar cigarešu pelniem, tā garšo pēc ceptas olas.

25. XX gadsimta vismazākais vidukļa apkārtmērs — 33 centimetri — bija ASV pilsonei Efelai Grendžerei (1905—1982).

26.Lībijas prezidents Muammars Kadāfī ir viens no mūsdienu ekscentriskākajiem politiķiem. Tā, piemēram, viņš uzskata, ka Šekspīrs bijis arābs, kuru sauca Šeihs Zubers, ka Ameriku nav atklājis Kolumbs, bet arābs Emīrs Kā un ka Amerikas indiāņi arī pagātnē bijuši arābi. Viņi it kā cēlušies no Jemenas, tad nokļuvuši Kanāriju salās, bet no turienes — uz neapdzīvoto Ameriku. Vēl pulkvedis Kadāfī ieviesis savu laika skaitīšanas sistēmu, un visi viņa miesassargi ir meitenes vecumā no 16 līdz 20 gadiem.

27.Alpīnisti, dodoties kalnos, dažreiz kabatā ieliek desas gabalu, lai nelaimes gadījumā sunim būtu vieglāk atrast viņu ķermeni.

28.Planētas asākā piedeva ir savina pipars, kas pieejams Kalifornijas štatā ASV. Viens šā sarkanā pipara grams var sniegt asumu vājas mērces 577 kilogramiem.

29.Lielā store, kura pirms 80 gadiem tika noķerta upē Tihaja Sosna (Donas pieteka), svēra vairāk nekā tonnu. Zivī atrastie ikri šodien maksātu 200 tūkstošus dolāru.

30.Viens no garākajiem nosaukumiem ir kādai Jaunzēlandes pilsētai, kura saucas Taumatauakatangiangakoauauotamateapokanuenuakitanntahu. Tulkojumā no vietējo iedzīvotāju maoru valodas tās nozīme ir "Augstiene, kur Tamatea Pokans Uenua savai mīļotajai spēlēja flautu".

31.Labākie ātrrunātāji dzīvo Lielbritānijā, nevis Itālijā. Skots Šons Šenons Hamleta monologu "Būt vai nebūt" (260 vārdu) izlasīja 23,8 sekundēs, bet viņa līdzgaitnieks anglis Stīvs Brainers grupas "Queen" albuma "Nakts operā" dziesmu tekstus no otra gala izlasīja deviņās minūtēs un 58 sekundēs.

32.Turcijā kafija vispirms tiek pasniegta vecākajam ģimenes loceklim.

33.Uz Marsa esošais gigantiskais vulkāns Olisips tiek uzskatīts par augstāko kalnu Saules sistēmā. Tā augstums ir 24 kilometri.

34.Indiešu slepkava — tā sauktais žņaudzējs Behrams — no 1790. līdz 1840. gadam ar savu dzeltenbalto auduma «žņaudzamrīku» nosmacēja 931 upuri.

35.Iespēju apkrāpt dzimto valsti izmanto teju katrs ierēdnis. Taču visvairāk šajā jomā paspējis izdarīt Filipīnu prezidents Ferdinands Markoss. 1986. gadā Filipīnu valdība paziņoja, ka Markoss kopā ar savu sievu Imeldu ir piesavinājies 860,8 miljonus dolāru.

36.Lielākā daļa cilvēku uz velosipēda sēžas no kreisās puses.

37.Bils Klintons ir «visceļojošākais» prezidents visu ASV vēsturē. Viņa izbraukumi ārpus valsts Amerikas nodokļu maksātājiem ir izmaksājuši 292 miljonus dolāru. Tieši tādu summu viņš saņēmis savu 159 ceļojumu laikā. Vēl 2,5 miljoni dolāru valstij izmaksājuši 20 viņa sievas Hilarijas braucieni.

38. Kad pigmeju ģimenē notiek nopietns strīds, sieva nelamājas un nesit vīru — viņa vienkārši sāk jaukt nost personīgo māju.

39.Senajā Krievzemē braukšana ar kamanām tika uzskatīta par daudz prestižāku lietu nekā braukšanu «uz riteņiem». Tāpēc kamanas tika izmantotas visos svinīgos gadījumos, īpaši to izmantoja garīgās personas pat līdz XVII gadsimta beigām. Kamanu braucēji deva priekšroku pārvietoties ar šo transporta līdzekli pat vasarā.

40.Lielākā daļa zaļo datorvalodas simbolu ir ņemti no kulta filmas «Matrikss». Tie nav nekas cits kā japāņu hieroglifu spoguļattēli.

41.Kad cilvēks šķauda, viņš bauda sajūtas, kas līdzīgas orgasmam, bet tikai divu procentu apjomā no tā.

42.Pilsētnieks, kurš dzīvo skaļas civilizācijas vidē, nesajūt līdz 70 procentiem smaržu.

43.Dienas laikā mati uz cilvēka galvas kļūst par 0,5—0,7 milimetriem garāki, bet bārda — par 0,6—0,8 milimetriem.

44.Saskaņā ar bērnu nabadzības statistiku ASV ieņem priekšpēdējo vietu pasaulē starp attīstītajām valstīm. Sliktāks stāvoklis nekā ASV ar nabadzīgajiem bērniem un bērniem bezpajumtniekiem ir tikai Meksikā.

45.Bērna dzimšanas laikā viņa galva veido ceturto daļu no ķermeņa kopējā svara.

46.Krievijas dimantu fondā glabājas viens no lielākajiem un skaistākajiem dimantiem pasaulē — «Orlov». Tā svars ir 189,62 karāti (37,92 grami). Dimants tika atrasts 17. gadsimtā Indijā.

47.Pirmajā radiosūtījumā, ko padomju tauta raidīja citplanētiešiem, bija iešifrēti trīs vārdi: «Miers. Ļeņins. PSRS».

48.Automašīnu «BelAZ» darbina elektrība. Katru riteni griež atsevišķs elektromotors.

49.Saskaņā ar likumu ASV ir aizliegts izgatavot tortes Baltā nama formā.

50.Kad Senās Grieķijas kuģi ienāca ostā, jūrā tika ielieta olīveļļa, lai mazinātu viļņus.

51.Strausa acs ir lielāka par viņa smadzenēm.

52.Putni nekad neguļ savās ligzdās. Tajās spārnotie kustoņi tikai perē savus mazuļus

53.Vīrieši daudz vairāk ietekmējas no laika apstākļiem nekā sievietes. Viņi sliktāk jūtas nepastāvīgā, siltā un mitrā laikā, bet labāk aukstā, saulainā laikā ar pazeminātu atmosfēru spiedienu.

54.Austere savas dzīves laikā vairākas reizes maina dzimumu.

55. Kosmosā ir pabijuši aptuveni 400 cilvēki.

56. Vidējais lasīšanas ātrums ir 600–900 zīmes minūtē.

57.Vairāk nekā 50 procenti planētas iedzīvotāju nekad nav zvanījuši pa tālruni un atbildējuši uz tālruņa zvaniem.

58. Pastāv viena iespēja no 300, ka 2029. gadā Zeme sadursies ar asteroīdu.

59.Pasaules čempionātā smagatlētikā 1961. gadā Vīnē ģērbtuvē pie slavenā padomju svarcēlāja Jurija Vlasova iekļuva vietējais pusaudzis. Viņš paskaidroja Vlasovam, ka to darījis tādēļ, lai aplūkotu savu elku un izdzirdētu no viņa pāris vārdus. Sportists pateicis kaut ko tamlīdzīgu: «Ja vēlies būt spēcīgs, ir daudz jāstrādā.» Pusaudzis to ņēma vērā. Šo pusaudzi sauc Arnolds Švarcenegers.

60.Lai norautu cilvēka ausi, ir nepieciešams spēks, kas vienāds tikai ar trīsarpus kilogramiem.
31 1 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://google.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000
2 0 atbildēt
par 60., a kā ar to joku "Gribi Rīgu redzēt?", kad paceļ aiz ausīm, ausis takš nenotrūkst un par to 1 pret 300, NASAi tā aprēķinātā iespēja ir krietni sīkāka
0 0 atbildēt
vispār interesanti, bet dažiem tiešām kaut kā negribas ticēt :)
0 0 atbildēt
Jau bijis te! Par 14. vēl var strīdēties...!
0 0 atbildēt
Nu gan jau ka te viss nav 100% patiesiiba, bet tomeer lielaakaa dalja ir emotion
0 0 atbildēt
0 0 atbildēt
mhhh.. interesanti.. emotion emotion
0 0 atbildēt
par 14. tas tiešām ir bijis Ginesa rekordos arī šis ir
0 0 atbildēt
interesanti, interesanti.. par to pēdējo ar kkā negribās ticēt, nebūtu tad tik daudz cilvēku ar abām ausīm.. emotion
0 0 atbildēt
7.Vissenākais no reģistrētajiem smēķēšanas atmešanas gadījumiem ir datēts ar 1679. gada piekto aprīli. Somijas pilsētas Turku šerifs Johans Katsu savā dienasgrāmatā ierakstīja: «Es beidzu smēķēt tabaku». Pēc mēneša viņš nomira. es laikam nemetīšu nost ...
0 0 atbildēt
emotion emotion emotion emotion
0 0 atbildēt
šie labi. nedzirdēti. emotion
0 0 atbildēt
ļoti interesanti patīk :)
0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt
48.Automašīnu «BelAZ» darbina elektrība. Katru riteni griež atsevišķs elektromotors. AK MANS DIEVS, ko lai tagad dara...
0 1 atbildēt