Alutiņš8
9
0
Alus ir viens no vecākajiem pasaules dzērieniem.
Zinātnieki uzskata, ka alus ir radies nejauši. Kā zināms alus ir
labības produkts. Pateicoties maizes pagatavošanai, iespējams, ir
cēlies arī alus. Viena no versijām vēsta, ka maizīte traukā atstāta zem
klajas debess un uzlīstot lietum tā izmirkusi. Pēc kāda laika cilvēciņš
remdējis slāpes no trauka un patīkami apreibis.
Ir vēsturiski pierādīts, ka jau 3000 gadus p.m.ē.
Ēģiptē tika gatavots alum līdzīgs dzēriens no graudu iesala. Dažkārt
reibinošo dziru piedēvēja dievam Osiriusam. Hieroglifi vēsta, ka
būvējot piramīdas, strādnieki graudu maizi sajauca ar ūdeni un veidoja
reibinošu dziru (suslu). Vecākā alus darītava tika atrasta Nefertiti
templī (datēta 15-14 gadsimts p.m.ē.). Pirmo alus nodokli pasaulē
ieviesa Ēģiptes valdniece Kleopatra.
Savukārt citā vecajā civilizācijā, starp divām upēm
dzīvojošās Šumeru ciltis alu darinājuši jau 7000 gadus p.m.ē.. Kā
liecina uzraksti māla plāksnītēs (datēti 3000 gadus p.m.ē.), kāds
Šumeru cilts alus darītājs vārdā Lagaš divu mēnešu laikā iepircis 300
tonnas miežus. Šumeru ciltīm alus ražošana bija tik populāra, ka viņi
sāka pielūgt alus dievu vārdā Ninkasi. Vācu arheologs E. Hubers atrada
akmenī kaltas 15 alus receptes, kuras viņam izdevās pagatavot mūsdienās.
Agrāk alu lietoja tikai nabadzīgi cilvēki. Ir zināmi
fakti, ka nabagi graudus košļāja mutē, kā rezultātā pateicoties
siekalām tika sekmēta alus rūgšana. Pateicoties savvaļas bitēm ļoti
strauji attīstījās alus ražošana izmantojot medu. Latvijā šādu alu
sauca par „miestiņu” jeb „medalu”. Krievijā tika ražots kaut kas
līdzīgs ar nosaukumu „medovuha”. Daži zinātnieki uzskata, ka pirmais
alus pasaulē radās nejauši no salda medus dzēriena.
Daudzu savstarpēju karu rezultātā, alus gatavošanas
tradīcijas milzīgā ātrumā izplatījās pa visu pasauli. Alus ir
salīdzinoši viegli pagatavojams apreibinošs dzēriens, tāpēc sākotnēji
Eiropā to lietoja tikai nabadzīgi cilvēki, tomēr drīzumā alus kļuva arī
par augstākās sabiedrības iecienītu dzērienu. Alu ražoja un pārdeva
gandrīz katrs zemnieks.
Agrāk alus kvalitāti pārbaudīja to izlejot uz koka
taburetes, pēc tam alus darītājs ādas biksēs sēdās virsū taburetei un
ja ceļoties augšā taburete pielipa pie biksēm, tad alus bija uzskatāms
par labu. Luvrā tiek glabāts stabs, kurš tika atrasts vecās Babilonijas
vietā. Uz staba ir uzraksts, kas vēsta par bargu sodu tam alus
darītājam, kurš pagatavos nekvalitatīvu alu. Babilonijā par alus
atšķaidīšanu ar ūdeni aldari mēdza nogalināt.
1516. gadā Vācijā, tika izdots likums par alus tīrību,
kurā tika minēts, ka alu var pagatavot tikai no tīra ūdens, graudu
iesala un apiņa.