local-stats-pixel fb-conv-api

14. Saeimas vēlēšanas18

Labdien, spoki!

Tā kā šodien sanāca jaunā Saeima, tad nolēmu publicēt nelielu TOP 10 no piedzīvotā 14. Saeimas vēlēšanās, kuras vienā vēlēšanu iecirknī (izteikti krievvalodīgo apdzīvotā vietā) es darbojos vēlēšanu komisijas sastāvā. Darīju to pirmo reizi, jāsaka, ka 23 tur pavadītās stundas pagāja ātri un jautri, prikoli un jautri mirkļi bija vairāk nekā šajā topā iekļautie. Noteikti centīšos atkārtot to arī nākamajās vēlēšanās.

TOP 10

1. No rīta pirms plkst. 7 pie mums ierodas skolas elektriķis, lai pārbaudītu, vai viss kārtībā ar elektrības lietām. Latviski jau runā, bet ar šausmīgu akcentu un katrs otrais vārds krieviski. Kad mēs viņam jautājām, vai nāks vēlēt, viņš atbildēja – “Nu protams, da. Ja že piļsoņis!”
Un viņš arī pirmais nobalsoja mūsu vēlēšanu iecirknī.

2. Pa dienu mūsu vēlēšanu iecirknī bija atnākuši arī kādi pieci alkāni. Pats labākais no viņiem atnāca no paša rīta, knapi kājās turās, čoms viņu tur lai nenokrīt. Iemeta biļetenu urnā bez aploksnes (tā kā viņš bija vienīgais tāds, tad balsu skaitīšanā piefiksējām, ka bija balsojis par to rašistu rosļik-offu). Mēs viņam iedodam jaunus 19 biļetenus. Pēc kāda laika šis prasa mums (krieviski protams), vai var balsot uzreiz par trijām partijām. Mēs latviski atbildām, ka nē – balsot var tikai par vienu partiju, parādot ar rādītājpirkstu jēdzienu “viens”. A viņš to saprata, ka jābalso par pirmo sarakstu. Tā nu rosļik-offam domātā balss tika Jaunajai vienotībai.

3. Pīppauzēs, sekojot internetā līdzi, kas notiek citos vēlēšanu iecirkņos, jau līdz pusdienslaikam parādījās ziņa, ka ar suni iecirkņos neielaiž. Pie mums vakara pusē atnāca ar diviem suņiem. Tā kā viss jau bija nelielā pofigā, tad mīļā miera labad ielaidām.

4. Vienai tantei Latvijas pase bija ielikta vāciņos, uz kuriem bija PSRS ģērbonis (izskatījās jauni vāciņi, laikam Arbatā pirkti) ar tekstu PASSPORT CCCP.

5. Cita tante (latviete) draudēja par mums sūdzēties radio, jo mums nav papīra smalcinātājs neizlietotajiem biļeteniem. A plēst lapiņas vai dedzināt, ja uz tām ir cilvēku vārdi un uzvārdi, redz, neesot cilvēcīgi.

6. Vēl viena tantiņa lamāja mūs, ka iecirknī neesot nevienas pašas puķes! Nu kā mēs tā varam dzīvot???

7. Aizdomīgos ātrumos no brīvajiem biļeteniem līdzi ņemšanai zuda buldozera partijas lapiņas. Balsu skaitīšanā pie mums ieradās šīs partijas novērotājs (dēļ viņa neriskējām pasūtīt picu naktī, ko bijām ieplānojuši). Rezultātā buldozera partija uzvarēja mūsu iecirknī, par vienu balsi apsteidzot Latvijas krievu savienību. Pašam buldozeram bija arī visvairāk plusiņu no visiem sarakstiem, par vienu plusiņu apsteidzot otrās vietas ieguvēju mairi oļeņju. Arī otrajā vēlēšanu iecirknī, kas bija turpat blakus mums vienā ēkā, uzvarēja buldozera partija. Sakritības?

8. Vairāki vēlētāji jautāja, vai var balsot uzreiz par vairākiem sarakstiem (pat viens jauniešu pāris). Balsu skaitīšanā mums bija divas aploksnes ar diviem sarakstiem iekšā. Vienā bija 4. un 5. saraksts, tur bija skaidrs, ka nejauši, bet neko darīt – nederīga aploksne. Savukārt otrajā aploksnē iekšā bija Jaunā vienotība un Latvijas krievu savienība! Kā to var kopā iedomāties salikt, nespējam saprast.

9. Atnāca divi puiši pie pasu galdiņa un jautāja, vai var abi kopā apsēsties (divus solus bijām uzlikuši tikai dēļ bērniem, jo jāievēro taču Vispārīgās datu aizsardzības regulas prasības). Mūsu komandas meitene tīri dabiski atbildēja, ka nevar sēdēt divatā, ja vien nav vienas ģimenes locekļi. Puiši saskatījās un sāka zviegt. Man palika kauns un es metos starpā atvainoties, ka tas nebija tā domāts. Bet vienlaikus redzu, ka meitene ne sarkst, ne ko, jo nesaprot, par ko es atvainojos. Un tad man palika pašam kauns par sevi, ka esmu tiktālu gejropizējies, turklāt ar šādu nevajadzīgu atvainošanos gan netieši noliedzu Satversmes 110.pantā nostiprināto dzimumu atšķirību, gan netieši atbalstu dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskās formās.

10. Tiem nobalsojušajiem, kas vaicāja, kur likt atlikušos vēlēšanu biļetenus, piedāvājām tos izmest mistkastē, nolikt uz galdiņa, kur sajauktā kārtībā atradās citi brīvie biļeteni vai arī ņemt līdzi iekuram. Secināju, ka daudzi pilsētnieki nesaprot, ko nozīmē papīrs iekuram. Bet tas vēl bija nieks, salīdzinot ar vēlētāju valodas zināšanām mūsu iecirknī (kā jau sākumā minēju, tas atradās krievvalodīgo apdzīvotā rajonā). Nu kā var būt Latvijas pilsonis un nākt vēlēt Saeimas vēlēšanās, ja nemāki pateikt kādā no trijām Valsts valodas likumā nostiprinātajām valsts valodām (latviešu, latgaliešu un lībiešu) neko vairāk par "paldies" (turklāt daži nemācēja pateikt pat to)?

33 0 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

😎

0 0 atbildēt

😆

0 0 atbildēt