local-stats-pixel fb-conv-api

PWM un tā ietekme uz tavu redzi.2

14 1

PWM vai pulse width modulation ir veids kā mobilajos tālruņos ar amoled ekrānu tiek regulēts spilgtums. Spilgtā apgaismojumā ekrāns strādā uz pilnu jaudu un gandrīz netiek izslēgts, taču iekštelpās apgaismojums parasti nav tik intensīvs, līdz ar to ekrāns ir jāpadara tumšāks, lai varētu komfortabli aplūkot attēloto saturu un ekrāns tiek izslēgts un ieslēgts atkal un atkal daudzus simtus reižu vienā sekundē, un jo tumšāku vajag ekrānu, jo ilgāk nepieciešams turēt izslēgtu ekrānu.

Ir vēl tāda tehnoloģija kā DC dimming, kas samazina strāvu ekrānam, lai mazinātu spilgtumu, tā vietā, lai slēgātu ekrānu, bet šī tehnoloģija nav plaši izmantota.

Par ko ražotāji nerunā, ir tas, ka šī ekrāna slēgāšana, var traucēt/ietkemēt redzi, acis, radīt galvassāpes utml. Lieta tāda ka šo mirguļošanu cilvēks neuztver, jo ir mirguļošanas frekvence ir vismaz 240 reizes sekundē, tomēr acs tīri fiziski to pamana un var izraisīt acs muskuļu saspringumu un tam sekošajas galvas sāpes, redzes miglošanos, grūtības fokusēt skatienu, sauso acu sindromu utml.

Pats gadiem ilgi pašam nezinot saskāros ar šo problēmu- brīžiem acis bija jūtīgākas pret gaismu, brīžiem apsārtušas un sausas, nekādi nevarēju saprast ar ko tas ir saistīts, līdz netīšām atradu rakstus par PWM ietekmi uz redzi un sapratu, ka šis iespējams ir kaut kā saistīts

Atklāju, ka dažādi telefonu ražotāji ekrānus slēgā dažādās frekvencēs un jo zemāka ir fekvence, jo lielāka ir iespēja ka tas negatīvi ietekmē redzi. Samsung un Pixel mirguļo 240 hz frekvencēs, kas ir veszemākā un sliktākā, One Plus mirguļo 360 hz frekvencē, Iphone no 240 -480 hz, Nothing Phone, Xiaomi, Honor izmanto mirguļošanas frekvenci virs 1000 hz, kas jau samazina redzes ietekmēšanas riskus.

Protams vēl ir tāds termins kā Temporal Dithering, kad ekrāns spēj parādīt mazāk krāsas kā grafiskā karte spēj iedot, un tad noteikti pikseļi tiek lielā ātrumā slēgāti starp krāsām, lai lietotājs beigās ieraudzītu īsto krāsu, bet arī tas var radīt redzes saspringumu.

Ideālajā variantā tavs ekrāns mirguļo ar frekvenci virs 500 hz un tam nav Temporal Dithering.

Izmēģināju Iphone 11, jo tam ir IPS ekrāns un IPS ekrānu mirguļošana ir tūkstošiem reižu sekundē, kas nav pamanāma, bet iespējams šim tālrunim bija temporal dithering, kā nākamo pamēģināju Nothing Phone 1 un varu teikt, ka tiešām jūtu pozitīvas izmaiņas, acis tiešām nogurst mazāk, salīdzinājumā ar Iphone 11, Galaxy A54, Oneplus 9 Pro.

No Latvijā nopērkamajiem tālruņiem acīm īpaši draudzīgs ir Xiaomi 13 un Nothing Phone, no šiem programatūra strādā brīnišķīgi tikai Nothing Phone.

PWM jūtīgums, gan skarot ne vairāk kā 10 % pasaules iedzīvotāju, tā ka ir liela iespēja, ka tas tevi neskar, vai arī nemaz nezini ka tas tevi skar😉

Dxomark Display kategorijā var atrast šos mirguļošanas un temporal dithering rādītājus, pēc kā var noteikt augstas kvalitātes displeju.

Lai veicas meklējumos, cerams šis raksts kādam palīdzēs😉

14 1 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Tad redz kādas tās lietiņas. emotion

https://media.tenor.com/vek364ef_MYAAAAd/pwm.gif

4 0 atbildēt

👍

1 0 atbildēt