local-stats-pixel fb-conv-api

Milzu planēta riņķo ap miniatūru zvaigzni7

89 0

Jaunatklāta jupiteram līdzīga planēta, kas riņķo netālu no sarkanā pundura, liek astronomiem precizēt priekštatus par par to, kārodas planētu sistēmas.

331 gaismas gadu attālumā no Zemes atrodas objekts GJ 3512. Līdz šim astronomi to uzskatīja par dubultzvaigžņu sistēmu, proti, par divām zvaigznēm, kas riņķo viena ap otru. Spānijas Autonomās universitātes astronomi veica novērojumus, kas liek domāt, ka te ir darīšana ar pilnīgi ko citu: milzīgu gāzu planētu, kas riņķo ļoti tuvu mazai zvaigznei - sarkanajam pundurim. Neparastā kombinācija mudina astronomus pārskatīt hipotēzes par to, kā rodas tādi gāzu milži kā Jupiters.

Jaunatklātajam gāzu milzim, kam dots nosaukums GJ 3512 b, saskaņā ar zinātnieku mērijumiem masa ir vismaz 46 procenti no Jupitera masas,bet sarkanajam pundurim masa ir tikai 12 procenti no Saules masas. Tātad pēc lieluma šieabi objekti ir līdzīgāki viens otram nekā Saule un tās lielākā planēta. Arī atstatums starp tiem ir mazāks. Gāzu milzis riņķo ap sarkano punduri attālumā, kas ir mazāks nekā no Saules līdz Merkuram, Saulei tuvākajai planētai, un šāda lietu kārtība zinātniekiem ir pārsteigums.

Līdz šim astronomi domāja, ka gāzu milži, pimēram, Jupiters, rodas attīstības ciklā, kurā ir divi posmi. No gāzu un putekļu diska, kas ieskauj zvaigzni, vispirms sablīvējas ledus un sīku iežu gabaliņu kodols, līdz tas sasniedz svaru, kas vismaz ir 10 reižu lielāks nekā Zemei. Tādejādi kodola gravitācijas spēks ir tik liels, ka planēta var savākt un noturēt biezu ūdeņraža un hēlija atmosfēru. Taču spāņu astronomu datorsimulācija parādija ka GJ 3512 b nevar būt radies šādā veidā. Tā veidošanāsbūtu vilkusies pārāk ilgi, un kodols būtu gatavs tikai tad, kad gāzes jau sen būtu pazudušas no diska. Tāpēc pētnieki domā, ka šis gāzu milzis ir tapis straujākā procesā, kurā gāzu un putekļu disks sabrucis, un radot kodolu vienā rāvienā. Ja datorsimulācijas ir patiesas, var gadīties, ka gāzu milži pundurzvaigžņu tuvumā ir daudz parastāka parādība, nekā astronomiem šķitis līdz šim.

GJ 3512 diametrs: 194 730 km; Saules diametrs: 1 392 000 km;

GJ 3512 b diametrs: 136 311 km; Jupitera diametrs: 142 984 km.

89 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Interesanti. 👍

9 0 atbildēt

👍

7 0 atbildēt

👍

6 0 atbildēt

Vēl lūdzu!

2 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt