Mikrobioloģe Rachel Dutton no Hārvardas Universitātes dauzus gadus ir veltījusi sierā dzīvojošo organismu pētīšanai. Sierā dzīvojošās baktērijas un sēnes veido fascinējošu un skaistu ekosistēmu, kura atbild par siera garšu, smaržu un struktūras veidošanu. Zinātnieces uzņemtajās bildēs ik katra redzamā kolonija veidota no viena mikroba, kurš tika izolēts no dažšda veida sieriem un audzēta uz Petri traukiem laboratorijas apstākļos. Mikrobioloģes pētījuma mērģis, noskaidrot kāds ir organismu kopienas veidošanās princips un mehānis uz viena barības resursa, par modeli ņemot sieru. Vēlāk viņa to vēlas saistīt ar cilvēka mikrobiomu (mikroorganismu kopiena). Katra cilvēka mikrobioms ir ratšķirīgs tā pat kā pirkstu nospiedumi vai genoms. Cilvēkā mitinās ap 100 trillioniem mikroorganismu, kuri pilda nozīmīgas funkcijas organismā, piemēram, bifidobaktērijas resnajā zarnā sagremo barības atliekas, bet laktobaktērijas izdala īpašu fermentu, kurš šķeļ olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus, kā arī piedalās organisma homeostāzes regulēšanā.
Reklāma
Siers Saint Maure no Cooperative Gros Chane.
Reklāma
Reklāma