local-stats-pixel fb-conv-api

ASV augsta līmeņa spiediens uz NL vs. EUVL produkcijas gala-ražošana Eiropā3

64 5

EUV - nākotnes gaisma…

ASV izdarīja spiedienu pret Nīderlandi un nobloķēja ASML kompānijas inovatīvākā EUV-fotolitogrāfijas aprīkojuma pārdošanu Ķīnas kompānijai.

ASV prezidenta administrācija rīko plašu kampaņu, lai nobloķētu Nīderlandes kompānijas litogrāfijas ražošanas iekārtu, kuru bija paredzēts pārdot Ķīnai. Valsts sekretārs Maiks Pompeo (Mike Pompeo) lobēja šo lēmumu Nīderlandes valdībā un valsts premjerministram bija iesniegts slepens amerikāņu izlūkdienesta izmeklējums. Par to paziņoja aģentūra Reuters ar atsauci uz saviem informatoriem.

Augsta līmeņa politiskais spiediens, par kuru iepriekš nebija informācijas (un tikpat klusa reakcija, ko parāda tāda „tukša vieta” kā Eiropas Komisijas prezidents), parāda svarīgumu, ko šim jautājumam velta Baltais nams. Tas arī parāda problēmas, ar kurām sastopas vienpersoniski ASV valdības centieni, lai pašas inovatīvākās tehnoloģijas nenonāk Ķīnas valdības rokās, kas radītu ļoti ilgstošas sekas.

Bloķēšanas kampaņa sākās jau 2018. gadā (EK prezidents Žans Klauns Drunkers, red.piez.), kad Nīderlandes valdība apstiprināja kompānijai ASML (kura šobrīd ir līdere fotolitogrāfijas aprīkojuma ražošanā) eksporta licenci tās inovatīvākās EUV-litogrāfijas iekārtai klientiem no Ķīnas.

Turpmāko mēnešu laikā ASV amatpersonas pārbaudīja, vai tās varētu pilnībā bloķēt pārdošanu, un sarīkoja vismaz četras sarunu kārtas ar Nīderlandes amatpersonām.

Šo ASV centienu kulminācija bija pagājušā gada 18.jūlijā, kad nacionālās drošības padomnieka vietnieks… (smieklīgi svarīgs cilvēks, red.piez.) Čārlzs Kupermans (Charles Kupperman) apsprieda šo jautājumu ar Nīderlandes (turpm. NL) amatpersonām Marka Ruttes (Mark Rutte) NL premjerministra vizītes laikā, kuram tika sniegts ziņojums par Ķīnas iespējamiem centieniem iegūt ASML tehnoloģijas.

Drīz pēc šīs vizītes NL valdība nolēma nepagarināt eksporta licenci kompānijai ASML un iekārta 150 000 000 USD vērtībā netika pārdota.

Par iekārtas aizkavēšanos pirmo reizi ziņoja pagājušā gada 6.novembrī laikraksts Nikkei Asian Review, bet šī notikuma politiskā vēsture iepriekš netika apspriesta.

Kompānija ASML nekad iepriekš nenosauca savu Ķīnas klientu, bet pēc Nikkei u.c. avotu ziņām šī ir Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) - lielākais mikroshēmu produkcijas ražotājs Ķīnā. SMIC atsakās komentēt šo situāciju.

ASML jaunākā ražošanas iekārta izmanto EUV (Extreme Ultraviolet) gaismas starus, ko rada milzu spoguļos fokusēti lāzera stari, lai izgaismotu īpaši smalkas shēmas silīcija plāksnēs (piemēram, ražotu mikroshēmas, kuru tranzistoru izmērs ir 5 un mazāk nanometri). Tas, savukārt, ļauj radīt ātrākus, jaudīgākus, energoefektīvākus mikroprocesorus, atmiņas mikroshēmas un praktiski jebko, kas ir saistīts ar mikroelektroniku jeb IT nākotni, kas ir ļoti svarīgi gan patēriņa elektronikai, gan militārajām vajadzībām.

Tikai daži uzņēmumi, tostarp Amerikas Intel Corp, Dienvidkorejas Samsung Electronics un Taivānas TSMC, šobrīd spēj izgatavot vismodernākās mikroshēmas. Arī Ķīna ir padarījusi par galveno valsts prioritāti mikroshēmu izgatavošanas tehnoloģijas un šajos centienos iegulda desmitiem miljardu dolāru.

Ko dara Eiropa? Pagaidām ražo iekārtas, kamēr ir investīcijas pētījumos. To var piemeklēt līdzīgs liktens kā Dienvidkorejas Samsung ar AMOLED tehnoloģiju un Ķīnas BOE kompānijas parādīšanos ar „aizgūtām” tehnoloģijām, par kurām Ķīnai turpmāk nebūs jāmaksā.

64 5 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Pareizi dara, pašiem vajag ražot, nevis pārdot iekārtas velns zin kam.

5 0 atbildēt
1 1 atbildēt