Rums jau izsenis ir iecienīts alkoholiskais dzēriens dažādu cilvēku vidū. Šajā rakstā dosimies uz ruma pasauli, lai iepazītu tā vēsturi un dažādas gardas kokteiļu receptes. Mūsdienās tas joprojām ir iecienīta sastāvdaļa dažādos kokteiļos. No klasiskiem līdz mūsdienīgiem – rums dažādām gaumēm. Šīs receptes noteikti paplašinās Jūsu kokteiļu repertuāru un ļaus atklāt jaunas garšas nianses.
Ruma Kokteiļi: Receptes, kas Jums jāizmēģina3
Par rumu
Rums ir viens no pasaulē pazīstamākajiem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kas tiek iegūts, pārtvaicējot saraudzētu cukurniedru sulu vai melasi. Šis dzēriens ir cieši saistīts ar Karību jūras reģionu, kur cukurniedru audzēšana un pārstrāde bija galvenie ekonomiskie faktori, īpaši koloniālajā laikmetā. Ruma ražošana sākās 17. gadsimtā, kad plantāciju īpašnieki atklāja, ka fermentējot cukura ražošanas blakusproduktus, piemēram, melasi, var iegūt alkoholu.
Sākotnēji rums tika izmantots kā vergu apgādes dzēriens, lai motivētu un uzturētu darba spēku plantācijās. Tomēr drīz vien tas kļuva populārs ārpus šīs sākotnējās auditorijas. Ruma spēks, garša un lētums padarīja to par iecienītu dzērienu starp jūrniekiem, pirātiem un zemākās sociālās klases pārstāvjiem. Tas bija vērtīgs ne tikai kā dzēriens, bet arī kā prece apmaiņai.
Karību jūras reģiona rums ātri izplatījās pa visu pasauli, kļūstot par nozīmīgu eksporta preci un veidojot būtisku daļu no transatlantiskās tirdzniecības trijstūra, kurā bija iesaistīta cukura, rumu un vergu apmaiņa starp Eiropu, Āfriku un Ameriku.
Lūk, četras gardas kokteiļu receptes:
1. Mohito – mūžīgā klasika
Mojito – klasisks ruma kokteilis, kas jau gadu desmitiem ir iecienīts visā pasaulē. Tā unikālā garšu palete, kurā dominē piparmētra, laims un rums, padara to par ideālu izvēli, lai atsvaidzinātos vasarā vai piešķirtu eleganci jebkurām svinībām.
Sastāvdaļas:
● 60 ml baltā ruma;
● 30 ml svaigas laima sulas;
● 10 g brūnā cukura (2 tējkarotes);
● 6-8 svaigas piparmētru lapas;
● 120 ml Sprite, 7up vai UPside (atkarīgs no gaumes);
● Ledus gabaliņi;
● Laima šķēlīte un piparmētras zariņš dekorēšanai.
Pagatavošana:
1. Glāzē ar stampiņu sastampā piparmētru lapas un cukuru.
2. Pievienojiet svaigu laima sulu un balto rumu, tad piepildiet glāzi ar ledu.
3. Papildiniet dzērienu ar izvēlēto limonādi, viegli samaisot.
4. Dekorējiet ar laima šķēli un piparmētras zariņu.
Dzērienu pasniedz uzreiz pēc tā pagatavošanas. Lai labi garšo!
2. Daikiri - elegance glāzē
Daikiri ir pazīstams ar savu eleganto vienkāršību. Tas ir harmonisks ruma, laima sulas un cukura apvienojums, kas dzimis Kubas austrumu krastā. Šis kokteilis ir kā tropu vēsma saulainā dienā, kas atgādina par eksotiskām salām un bezrūpīgām brīvdienām.
Sastāvdaļas:
● 60 ml baltā ruma;
● 30 ml svaigas laima sulas;
● 20 ml cukura sīrups;
● Ledus;
● Apaļa laima šķēlīte dekorēšanai.
Pagatavošana:
1. Šeikerī sajauciet rumu, laima sulu un sīrupu.
2. Piepildiet šeikeri ar ledu un spēcīgi sakratiet, līdz tas ir labi atdzesēts.
3. Pārlejiet maisījumu atdzesētā kupejas vai martini glāzē.
4. Rotājiet ar laima šķēlīti.
Dzērienu pasniedz uzreiz pēc tā pagatavošanas. Šis kokteilis ideāli papildinās ikvienu pasākumu.
3. Cuba Libre – brīvības garša
Cuba Libre ir klasisks kokteilis ar bagātu vēsturi, kas aizsākās 1900. gadu sākumā Havanā, Kubā. Šis kokteilis ir vienkāršs, bet garšīgs ruma, kolas un laima maisījums, kas simbolizē neatkarības un brīvības garu. Tulkojumā Cuba Libre nozīmē “Brīvā Kuba”.
Sastāvdaļas:
● 60 ml baltā ruma;
● 120 ml kolas;
● 15 ml svaigas laima sulas;
● Ledus gabaliņi;
● Laima šķēle dekorēšanai.
Pagatavošana:
1. Piepildiet glāzi ar ledus gabaliņiem.
2. Glāzē ielejat rumu un svaigu laima sulu.
3. Papildiniet dzērienu ar kolu, viegli maisot.
4. Dekorējiet ar laima šķēli.
Dzērienu pasniedz uzreiz pēc tā pagatavošanas. Cuba Libre ir kas vairāk nekā tikai rums un kola - tas ir kokteilis ar stāstu.
4. Ruma punšs – perfekts ballīšu dzēriens
Sastāvdaļas:
● 40 ml zelta ruma;
● 45 ml ananāsu sulas;
● 22 ml apelsīnu sulas;
● Ledus gabaliņi
● Apmēram 60-120 ml gāzēts ūdens (atkarībā no tā, cik stipru kokteili vēlaties);
● Piparmētras lapiņas dekorēšanai.
Pagatavošana:
1. Ielejiet rumu, ananāsu un apelsīnu sulu šeikerī, ielieciet ledu un kārtīgi sakratiet.
2. Pārlejiet glāzē.
3. Papildiniet dzērienu ar gāzēto ūdeni.
4. Izdekorējiet ar piparmētru lapiņām.
Dzērienu pasniedz uzreiz pēc tā pagatavošanas. Šim kokteilim piestāv Bumbu rums ar unikālu garšu, kas, apvienojoties ar ananāsu un apelsīnu sulām, rada patiesi tropisku garšu paleti.
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, ALKOHOLISKO DZĒRIENU PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.