local-stats-pixel fb-conv-api

Pasaules čempionāts hokejā - jau rīt2

Jā, jā, jā - Trakais Hokeja pavasaris, tūlīt sasniegs savu kulmināciju - Pasaules Čempionāts hokejā sāksies jau rīt (Latvijas izlases pirmā spēle, gan jāpagaida vēl vienu dieniņu ilgāk, jo turnīru sāksim sestdien pret Austriju). Pāris vārdos par katru dalibnieci un nelielas prognozes no manis, protams, krietni sīkāk par Latviju. Prognozēs, tā kā pilnīgi oficiālie sastāvi raksta izveidošanas brīdī IIHF mājaslapā nav publicēti, izmantoju Elite Prospects pieejamo informāciju.

A grupa

Kanāda.

Lai arī kļavu lapu zeme un hokeja dzimtene šogad uz pasaules čempionātu ved saviem standartiem ne pašu stiprāko sastāvu, viņi tik un tā ir vieni no galvenajiem favorītiem uz medaļām un arī šajā "neinteresantajā" sastāvā ir pāris pat ļoti interesantas figūras, piemēram prognozētais vārtu vīŗs numur 1 būs Teodora Bļugera komandas biedrs Metjū Marejs, uzbrukumā cīnīsies Zemgus Girgensona komandas biedrs Sems Reinhārts un viņiem palīdzēs tādi vīri kā Džons Tavaress, Marks Stouns (kurš daļu sezonas paspēlēja ar Rūdolfu Balceru Otavā) un Kails Turiss. Kanāda jebkurā sastāvā ir spēks.

ASV

ASV, kas pieaugušo pasaules čempionātos nereti "izgāžas", šogad vedīs ļoti zvaigžņotu sastāvu un potenciāli varētu ierindoties top3.Džeks Aikels, Raens Saters, Džonijs Gudro, Patriks Keins, Alekss Debrinkats - visticamāk būs ASV līderi. Vai ASV pēc ilgiem laikiem paspēlēs finālā - redzēsim.

Somija

Somi šogad plāno Pasaules Čempionātā spēlēt ar visnotaļ interesantu sastāvu - tikai 2 vīri ar NHL pierakstu. Toties vārtos varēs redzēt Vehvilainenu, kurš ir Elvja Merzļikina sistēmas biedrs Kolumbusā un, spēlējot Liiga rāda vārtos brīnumus.Laukumā visticamākais, redzēsim kārtējo somu jauno supertalantu Kāpo Kakko, kuram prognozē 2. vai 3. vietu šīs sezonas NHL draftā. Tāpat somu pieteikumā netrūkst pieredzējušu vīru - Sakari Māninens, JVēli Mati Sāvinainens, Ate Ohtamā un citi. Lai arī somiem sastava dēļ daudz kur neprognozē medaļas - es par to nebūtu tik pārliecināts.

Vācija

Vācija hokejā ir melnais zirdziņš - reizēm vācieši uzspīd un tiek top8 (un pat top4), reizēm izgāžās un līdz pēdējam brīdīm sitās par to, lai nebūtu jānervozē, ka nāksies doties līmeni zemāk. Raugoties vācu sastāvu, netrūkst pieredzējušu un meistarīgu hokejistu - Janiks Zeidenbergs, Matiass Plahta, Fredriks Tifells un kā ķirsītis uz tortes, šogad individuali izcilu sezonu aizvadījušais Leons Draizaitls. Pārbaudes spēlēs Vācija sevi parāda neviennozīmīgi, taču domāju Latvijas pagājušais gads skaisti parādīja - pārbaudes spēļu rezultātiem nav nozīmes. Vācijai šogad ir potenciāls tikt top8.

Slovākija

Mājiniece Slovakija pēdējos gados vairāk cīnās savā iekšienē, kā ar pretiniekiem. Zelta paaudze karjeru beigusi, jaunajai panākumi ir retāki, taču ir. Sastāvs prognozējās visnotaļ ievērības cienīgs - vārtos iepazītie Ciliāks un Gudla, uzbrukumā kaujā savu komandu vilks veterāns Vladislavs Naģs, kuram palīdzēs Tomāšs Tatārs, Dāvids Bondra, Ričards Panīks un citi. Es būšu godīgs - neticu, ka slovāki savās mājās kaklā kārs medaļas, taču no grupas tiks ārā.

Dānija

Dāņi pēdējos turnīros ir līdzīgi Latvijai - brauc ar klusu mērķi iekļūt top8 un varbū pat vēl tālāk, bet tāpat kā Latvijai, tas ne vienmēr izdodās. Dāņiem šogad palīgā dosies 2 no viņu lielākajām NHL zvaigznēm -Lars Ellers un Mikaēls Bedkers. Taču vai viņi tiks top8 savā grupā - šaubos.

Francija

Valsts ar kuru esam spēlējuši neskaitāmas pārbaudes spēles, tajā skaitā šogad, visticamāk, šogad uz lieliem panākumiem neies - liela daļa zvaigžņu dažādu iemeslu atteikušās piedalīties, citi līderi jau tuvojās vai ir veterānu vecumā. DOmāju, ka izkrišana frančiem nedraud, taču nedraud arī vēsturiski panākumi.

Lielbritānija

Lielbritānija Elitē nav spēlējusi vairākas desmitgades. Nemelošu, ka sevišķi pārzinu angļu hokeju, taču lielākā daļa potenciālo izlases kandidātu spēlē vietējā līgā, kura Eiropas hokejā pēdējos gados kotējās aptuveni turpat, kur Baltkrievijas, POlijas, varbūt arī Francijas un Dānijas čempionāts. Vieglākai izpratnei - labākajiem LHV/OHL klubiem, angļu labākie klubi nav pa zobam. Droši vien, ka angļi pēc šī turnīra atstās eliti, taču jāatcerās pirms 22 pavasariem daudzi to pašu teica par Latviju, tā kā nebūs brīnums ja briti izveidos kādu brīnumu.

B grupa

Zviedrija

Latvijas pagājušā gada 1/4fināla pāridarītāji un pēdējo divu gadu čempioni arī šogad ir starp galvenajiem favorītiem. Es atļaušos teikt, ka skatoties tieši pēc sastāviem - zviedriem nevajadzētu nonākt zemākā vietā par 2. Zviedriem ir iespējams visjaudīgākā vārtu līnija visā PČ - Junass Enrots, Henriks Lundkvists un Jakobs Markstrēms. Ir tikai viena komanda kuras vārtu līniju es uzskatītu par līdzvērtīgu/jaudīgāku. Arī aizsardzībā un uzbrukumā netrūkst skaļu spēlētāju - Matiass Ekholms, Olivers Ekmans-Larsons, Luī Ēriksons, Viliams Nīlanders, Patriks Hornkvists. Zviedriem ir spēcīgs sastāvs, labs treneris un pieredze uzvarēt.

Krievija

Komanda ar vārtsargu līniju (Aleksandrs Georgījevs, Andrejs Vasiļevskis, Iļja Sorokins), kuru lieku "blakus" vai virs Zviedrijas vārtu līnijai un komanda ar potenciāli zvaigžņotāko sastāvu šajā turnīra. Ovečkins, Gusevs, Malkins, Zaicevs, Kuzņecovs, Kučērovs, Kovaļčuks, Dadonovs... Krievi var nepatikt, bet šiem uzvārdiem hokejā ir liels svars. Taču... Es krieviem neprognozēju vietu medaļās, jo krievi regulāri ir pierādījuši, ka vissliktāk nospēlē tad, kad novāc vissvaigžņotāko sastāvu.

Čehija

Izlase, kuru nekad neesam uzveikuši, taču ļoti bieži sīvi cīnāmies Pasaules Čempionātos medaļas nav redzējusi pasen un domāju, ka tās neredzēs arīsavā kaimiņvalstī. Lai arī čehu komandā ir savākts labs pieredzes un jaunības mikslis, ar šīs paaudzes lielāko čehu zvaigzni - Jakubu Vorāčeku priekšgalā (Jāgru sauktu par iepriekšējo paaudzi), pārak liels uzsvars ir uz čehu līgā spēlējošajiem, kas ir spēcīga līga, taču manā izpratnē zaudē Somijai, Zviedrijai, KHL, AHL un, protams, NHL. Un līdz ar to čehiem būs ļoti grūti sisties ar komandām, kas komplektētas no NHL zvaigznēm. Ļoti iespējams, ka tas vai Čehija iekļūs top8 izšķirsies dueļos ar Latviju un Šveici.

Šveice

Komanda ar kuru aizvadījām pēdējās 2 pārbaudes spēles. Domājamentārus par Šveici nevajag, jo visu varējām labi novērtēt. Spēcīģa, ļoti fiziska komanda ar vairākām zvaigznēm ierindā. Kā jau pieminēju, runājot par čehiem pēdejie vicečempioni par top8 visdrīzākais sitīsies ar mums un čehiem.

Norvēģija

Komanda, kuras sastāvu pa pusei droši vien var atkārtot pēdējos 5 gadus, jo līdzīgi kā frančiem kodols īpaši nemainās. No norvēģu hokeja lielākajām aktīvajām zvaigznēm trūkst tikai Cukarello un Haugens, tā kā norvēģi nebūs vāji. Gribētos gan domāt, ka norvēģu plānos mazāk būs sapņi par top8, un vairāk cerības neizkrist.

Austrija

Mūsu pirmā pretiniece un viena no divām šīs grupas komandām, kuras visbiežāk min, kā potenciālās izkritējas. Austriešu motors nr1 noteikti būs NHL uzbrucējs Mihaēls Rafls. Varētu pat teikt tā - ja austrieši mums zaudē, viņi krīt tuvu bezdibenim. Ja mēs pamanāmies sev sabojāt hokeja svētkus, zaudējot Austrijai -viņiem elite būs droša.

Itālija

Komanda, kura, visticamāk pametīs eliti. Naturalizētajiem spēlmaņiem bagātā Italija gan nedrīkst tikt novērtēta par zemu. To labi noteikti atcerās arīLatvijas hokeja fani, jo tieši itāļi 2007. gadā mūs aizsūīja uz pārspēlēm par palikšanu elitē un 1997. gadā, aizlika kāju priekšā vēl varenākai debijai. Arī šogad, visticamāk itāļi būs sīksti un iekodīs, kādam, kas to negaidīs.

Latvija

Mūsu izlase. Ja pirms sākās pārbaudes cikls, mans šķita, ka vimaz ar uzbrukumu viss ir ok, tad šobrīd sāku šaubīties. Pēdējās ziņas par Daugaviņa izkrišanu no sastāvu, jo gūtais savainojums ir pārāk nopietns šaubas tikai palielina. Vārtsargu līnija nomierina, jo es uzticos Gudļevskim, sevi pret Šveici labi apliecināja Grigals un ierindā būs Elvis. Tiesa, es atbalstu Hārtlija paziņoto lēmumu, 1. spēli dot Gudļevskim, jo šaubas par Elvja gatavību rada tas, ka viņam 2 mēnešus nav bijusi spēļu prakse. Lai Elvis uzspēlē pret Šveici vai Itāliju. Šveice ir spēcīgāka un tā iespējams ir vissvarīgākā turnīra spēle, taču šeit var nospēlēt faktors, ka Elvis zina ko gaidīt no Šveices. Uzbrukumā un arī aizsardzībā satrauc mizlīgais kļūdu daudzums pārbaudes spēlēs. Tas, ka tika gūti maz vārti vai vājš vairākums uztrauc mazāk, jo neviena pārbaudes spēle nebija pilnīgi optimālā sastāvā, truklāt Šveices spēles, jo īpaši otrā, atgādināja paslēpes (vismaz no Latvijas puses). Paskatoties uz sastāvu, līdzīgi kā pagājušajā gadā ir nozīmīgi caurumi - līdzīgi kā pagājušajā gadā nav Daugaviņa un Girgensona, šogad viņiem pievienojies Miķelis, Džeriņš, Karsums. Toties klāt nācis Dzierkals, kuru vienmēr esmu uzskatījis par potenciālu jauno Daugaviņu, lielāka pieredze ir Balceram un Bļugeram (par kura veselību, gan nav ziņu) un Lauris Dārziņš. Respektīvi - sastāvs nav slikts un gribētos ticēt, ka pagājuša gada sasniegums tiks atkārtots.

Prognozētais vietu sadalījums:

16. Itālija

15. Lielbritānija

14. Norvēģija

13. Francija

12. Dānija

11. Austrija

10. Vācija

9.Šveice

8. Latvija

7. Slovākija

6. Čehija

5. Krievija

4. Somija

3. Kanāda

2. ASV

1. Zviedrija

76 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Šveice 9.vietā? Šveice tak pagājušogad ieguva 2. vietu. Tāpēc ceturdaļfinālā viņi noteikti būs. Somija ar nebūs 4. vietā, jo viņiem nav neviena baigā līdera komandā, neviena nhl spēlētāja. Krievijai šogad top spēlētāji , tapēc viņi tagad gan cīnīsies par medaļām. Un Latvija varētu būt pat labākā vietā, nekā tikai 8.vieta. Kaut mums nav kapteiņa Daugaviņa, bet nu mēs varētu paķert kādu 4 vai 5. vietu. Tikai ja pretinieki baigi kļūdīsies, bet mēs nē. Ja mēs kļūdas taisīsim, tad pat ceturdaļfinālā netiksim.

1 0 atbildēt

Tiesam interesanti bus redzet Latvijas sniegumu.Ja netiks taisitas kljudas(musejiem raksturigas) un nebus kadam pretinieku vartsargam ,,necaursitama kaite,, izskirosa spelee ... var ceret.

1 0 atbildēt