local-stats-pixel fb-conv-api

Helovīns – apkārt pasaulei12

225 1

Varētu padomāt, ka šie svētki ir īsti amerikāņu svētki. Viņi tiešām daudz tērējas kostīmu un dekoru iegādei, un tas viss tikai tāpēc, lai paballētos, pabaidītos un padalītos ar saldumiem. Bet šiem svētkiem ir daudz dziļākas saknes.

Pirmie šos svētkus sāka svinēt senie ķelti. Viņu leģendās teikts, ka naktī uz 1.novembri atveras divu pasauļu vārti un senču gari ienāk mūsu pasaulē. Senču godināšana svarīga katrai tautai un viņi to dara pa savam. Arī latviešiem bija savs ‘’Helovīns’’ - Veļu laiks, starp Miķeļiem un Mārtiņiem, kad pēc rudens darbiem bija laiks apstāties un nodoties pārdomām par bijušo un nākošo laiku.

Mūsdienās šie svētki ir daļēji zaudējuši savu garīgumu, bet cilvēki ir sasaglabājuši spēju priecāties un arī tas nav mazsvarīgi.

225 1 12 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 12

0/2000

Visu svēto laiku es uzskatu par Mārtiņdienu (šurpu, turpu)

Tas ir vairāk, mazāk pēdējais laiks, kad guldīt budēļus jeb auglības garus!  emotion 

Laiks savākties kopā un padomāt par sevi un citiem - taupīt ēdienu, enerģiju un uzsākt ziemas pārlaišanu... :winteriscoming:

Varbūt mūsdienās šīs pārmaiņas ir mazāk izjūtamas, augstā dzīves līmeņa (apkures) dēļ...  emotion 

Mjā, tas nu ir atkal sācies...  emotion 

6 0 atbildēt

... ķirbīšsvētki emotion  emotion 

2 0 atbildēt
5. punkts - par bietēm nezinu, bet lasīju ka agrāk Helovīna ķirbja vietā tika grebti rāceņi. Ķirbji tos esot nomainījuši salīdzinoši nesen, jo senos laikos rāceņi bijuši daudz pieejamāki un populārāki dārzeņi. Bet raksts ļoti patika! emotion
2 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt
Nu pie mums sīkie domā, ka var tikai staigāt un prasīt saldumus. Es uz jautājumu "Saldumis vai izjokosim" kkad atbildēju "nu "davai" izjoko"! Bija stostīga klusuma pauze un apmulsums. Dažreiz pajautāju, lai izstāsta man kko par saulgriežiem, lai saprastu, ka kko zin arī par latviešu svētkiem un atzīmējamiem datumiem. Nezin neko!!! Vecāki, izstāstiet saviem bērniem, kas īsti ir šie, pārņemtie, svētki un to būtība!
0 0 atbildēt

Attiecībā uz 5to punktu es tev nepiekritīšu. Anglijā bērneļi ievāc tieši saldumus. Ne jau naudu. Mūs šogad jau, sākot ar 13. oktobri, ir apmeklējuši vairāki "triki un trīteļi". Visiem tika ieteikts pienākt īstajā datumā pēc savām končām.

0 0 atbildēt

kāds mums sakars ar šiem svešajiem svētkiem?

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt